18.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ (1991-2021)

Χρήστος Πλέγκας

Συντονιστής της σελίδας στο fb Θεολογική Σχολή Χάλκης

Με την σύμπραξη των Συλλόγων/Συνδέσμων “Εστίας Θεολόγων Χάλκης”, “Μεγαλοσχολιτών”, “Ζαππίδων”, “Ζωγραφειωτών”, Ιωακειμιάδων” και “Κεντρικιάδων” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (22.10.2021) στην αίθουσα τελετών του Πνευματικού Κέντρου Κωνσταντινουπολιτών εκδήλωση προς τιμήν των τριάντα χρόνων Πατριαρχίας του ομογάλακτου Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ως παρουσιαστής αναμενόταν να είναι ο γνωστός μας εκ Χάλκης δημοσιογράφος Μανώλης Κωστίδης, όμως οικογενειακοί λόγοι δεν επέτρεψαν την έλευσή του από την Πόλη και αντ΄αυτού ανέλαβε η αδελφή του Μαρία καθήκοντα παρουσιάστριας.

Ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος ως εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπολέως κ.κ. Βαρθολομαίου ανέγνωσε τον Πατριαρχικό χαιρετισμό.

Στην συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Ν. Κόλμαν ανήλθε στο βήμα και απεύθυνε σύντομο λόγο για την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής και για όσα θα ακολουθούσαν. Επίσης τον λόγο έλαβε και ο οικοδεσπότης Πρόεδρος της ΟΙΟΜΚΩ κ. Νικόλαος Ουζούνογλου. Από την παρουσιάστρια αναγνώσθηκαν λογίδρια που διαβιβάσθηκαν από τους Διευθυντές των Σχολών μας (Γυμνασίων-Λυκείων) στην Κωνσταντινούπολη.

Παρουσιάσθηκε βιντεοσκοπημένη η πρώτη ομιλία του ομογάλακτου Κωνσταντίνου Δεληκωνσταντή με θέμα: “Το όραμα του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για την Παιδεία”, με γλαφυρότητα αναλύθηκαν τα στάδια εκπαίδευσης που διένυσε ο Πατριάρχης μας και ο ρόλος που έπαιξαν αυτά στην διαμόρφωση του χαρακτήρα Του και την εν γένει δραστηριότητά του ως Πατριάρχη.

Ο Πρόεδρος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης ομογάλακτος Νικόλαος Ξεξάκης μας ομίλησε με θέμα: “Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η Χαλκίτιδα Θεολογική Σχολή Χάλκης”. Όσοι ομογάλακτοι ήμασταν στην εκδήλωση αυτή, με τα όσα ακούγαμε, αισθανθήκαμε ότι συνοδοιπορούσαμε με τον Πατριάρχη μας τόσο στα χρόνια μαθητείας του στην μητέρα Σχολή όσο και στα τριάντα χρόνια Πατριαρχίας του στο Φανάρι, οι δε μη ομογάλακτοι λοιποί ακροατές είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για την συμβολή της Σχολής μας στην προσωπικότητα και την εν γένει δράση του Πατριάρχη μας.

Ο τελευταίος ομιλητής ήταν ο τέως σύμβουλος του Ελληνικού Προξενείου Κων/πόλεως κ. Σταύρος Γιωλτζόγλου, που ανέπτυξε το θέμα: “Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και η ομογενειακή Παιδεία κατά την δεκαετία 2010 – 2020”. Πληφορηθήκαμε από πρώτο χέρι τα όσα έζησε ο ομιλητής κατά την άριστη συνεργασία του με τον Πατριάρχη για την συγκρότηση του Συμβουλίου Εκπαίδευσης και την μέριμνα του Πατριάρχη μας στην αντιμετώπιση των όποιων δυσεπίλυτων προβλήματων για τις εκεί Σχολές μας. Ως προς το θέμα αυτό θα θέλαμε να ακούσουμε και πληροφορηθούμε περισσότερα, όμως η εκδήλωση ήταν προς τιμήν του Πατριάρχου μας και όχι προς συζήτηση των άλυτων μέχρι σήμερα προβλημάτων των Σχολών της Ομογένειάς μας.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης αυτής από την υπάρχουσα οθόνη, παρακολουθούσαμε προβολές εικόνων με τον Πατριάρχη μας, που είχαν ληφθεί από τον αοίμνηστο φωτογράφο των Πατριαρχείων Νικόλαο Μαγγίνα, τηρήσαμε δε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του.

Στο τέλος της εκδήλωσης απολαύσαμε Βυζαντινούς Ύμνους από τους παρόντες οφφικιάλιους ψάλτες Φώτιο Γιαννακάκη και Χρήστο Μηνάογλου με βοηθό τους τον Θεόφιλο Πεταλά, πριν το πέρας της εκδήλωσης ακούσαμε τον πολυχρονισμό του Πατριάρχη μας.

Μεταξύ των προσελθόντων στην εκδήλωση αυτή υπήρχαν ολίγοι εκ των εν Αθήναις ομογαλάκτων, αρκετοί δε πρώην εκπαιδευτικοί από τις λοιπές Σχολές της Πόλης μας. Παρά το ότι το κυρίως θέμα της εκδήλωσης ήταν τα τριάντα χρόνια Πατριαρχίας, διαπιστώσαμε ότι στην μέχρι σήμερα ζωή και δράση του Πατριάρχη μας δέσποζε η Σχολή μας, όπως και το ότι άσβεστος πόθος Του παραμένει η επαναλειτουργία της.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ