24.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Πατριάρχης θα τιμηθεί στην Πανεπιστημιούπολη του Notre Dame

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και Νέας Ρώμης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος δεν κατέστη δυνατόν να είναι ο κεντρικός ομιλητής κατά την τελετή αποφοίτησης της τάξης του 2020 στο Πανεπιστήμιο του Notre Dame, λόγω της πανδημίας του COVID-19, θα βρεθεί στην πανεπιστημιούπολη του Notre Dame στις 28 Οκτωβρίου προκειμένου να λάβει τιμητικό πτυχίο από το Πανεπιστήμιο σε σχετική ακαδημαϊκή τελετή και να μιλήσει για την περιβαλλοντική διαχείριση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανεπιστημίου Notre Dame, Αιδεσιμώτατο John I. Jenkins, C.S.C., «ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι παγκοσμίως ένας από τους πιο διαπρεπείς και θαρραλέους θρησκευτικούς ηγέτες, και μας τιμά ιδιαίτερα το ότι θα επισκεφθεί το Notre Dame και θα λάβει τιμητικό πτυχίο. Ο πνευματικός ηγέτης των Ανατολικών Ορθόδοξων Χριστιανών σε όλον τον κόσμο, αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλη την ανθρωπότητα, ιδιαίτερα στα θέματα περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης, υποστήριξης των προσφύγων και θρησκευτικών ελευθεριών. Το Πανεπιστήμιο Notre Dame καλωσορίζει θερμά την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα του ως εν Χριστώ αδελφό».

Η τελετή θα λάβει χώρα στη Βασιλική της Ιερής Καρδιάς στις 5:15μ.μ. Εκτός από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη, θα περιλαμβάνει τη Βυζαντινή Χορωδία της Αρχιεπισκοπής, υπό την διεύθυνση του  Γεωργίου Θεοδωρίδη, Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου της Ελληνικής Αρχιεπισκοπής της Αμερικής, η οποία θα ερμηνεύσει το έργο του Δημιουργία: από τον Αδάμ στην Λύτρωση, προς τιμήν της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο πνευματικός ηγέτης 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών παγκοσμίως, με εκκλησιαστική ιστορία από την Ημέρα της Πεντηκοστής και τις πρώιμες χριστιανικές κοινότητες. Η Εκκλησία ιδρύθηκε από τον Απόστολο Ανδρέα το 36 μ.Χ. στο τότε Βυζάντιον, μετέπειτα Κωνσταντινούπολη και σήμερα Ιστανμπούλ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξελέγη ως ο 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης και Οικουμενικός Πατριάρχης τον Οκτώβριο του 1991. Η θητεία του χαρακτηρίζεται από την προώθηση του οικουμενικού και δια-θρησκευτικού διαλόγου – συμπεριλαμβανομένων επίσημων επισκέψεων Ρωμαιοκαθολικών, Ορθόδοξων, λοιπών Χριστιανών, Εβραίων και Μουσουλμάνων ηγετών – και προσπαθειών για την προώθηση θρησκευτικών ελευθεριών, ανθρώπινων δικαιωμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Γνωστός και ως ο «Πράσινος Πατριάρχης», έχει δηλώσει ότι «η καταστροφή από τους ανθρώπους της δημιουργίας του Θεού, η υποβάθμιση της ακεραιότητας της γης και η μόλυνση των υδάτων, γης και αέρα – όλα αυτά είναι αμαρτίες».

Αποδέκτης 35 τιμητικών πτυχίων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τιμήθηκε το 1997 με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσσου, την υψηλότερη πολιτική διάκριση που δύναται να απονείμει το Κογκρέσσο των Η.Π.Α.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις Η.Π.Α. το φθινόπωρο, η μοναδική τα τελευταία 12 χρόνια, συμπίπτει με την 30η επέτειο εκλογής του ως Οικουμενικού Πατριάρχη. Η Αποστολική Επίσκεψη του σηματοδοτεί την αρχή του εορτασμού των εκατό ετών από την ίδρυση της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής, η οποία θα εορτασθεί το επόμενο έτος σε όλες τις Η.Π.Α. Εκτός από την επίσκεψή του στο Notre Dame, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Joe Biden και άλλους κυβερνητικούς ηγέτες στην Washington και θα εγείρει Σταυρό στο νέο Ορθόδοξο ναό του Αγ. Νικολάου στην Νέα Υόρκη, ο οποίος είχε καταστραφεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τέλος, θα πρωτοστατήσει στη λειτουργία στον Ελληνορθόδοξο ναό του Αγ. Ανδρέα στην περιοχή του South Bend.

Κατά κόσμον Δημήτριος Αρχοντώνης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης γεννήθηκε το 1940 στο νησί της Ίμβρου, ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών Ρώμης, στο Οικουμενικό Ινστιτούτο στο Bossey της Ελβετίας και στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και ιερέας το 1969. Υπηρέτησε ως βοηθός κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για τέσσερα χρόνια και μετά ως προσωπικός γραμματέας του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη κυρού Δημητρίου. Υπηρέτησε επίσης ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και Μητροπολίτης Χαλκηδόνος.

Η τελετή είναι δωρεάν και ανοικτή στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου. Απαραίτητη η έκδοση εισιτηρίου καθώς οι θέσεις στην Βασιλική είναι περιορισμένες. Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε ακολουθώντας τον σύνδεσμο http://go.nd.edu/ecumenical-patriarch

Πηγή: Notre Dame News

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ