18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Άρχων Μιχάλης Ψαρός στον «Ε.Κ.» για το «θαύμα» του Αγίου Νικολάου

Του Θεοδώρου Καλμούκου / Εθνικός Κήρυξ     

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο κ. Μιχάλης Ψαρός, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Αρχιεπισκοπής και αντιπρόεδρος των Φίλων του Αγίου Νικολάου, του Οργανισμού ο οποίος έχει αναλάβει το ιστορικό και τιτάνιο έργο και ευθύνη αποπεράτωσης του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου, μίλησε αποκλειστικά στον «Ε.Κ.» λίγες ώρες πριν την εικοστή επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Μίλησε για τη φωταγώγηση του Αγίου Νικολάου για πρώτη φορά έπειτα από είκοσι χρόνια στέλνοντας το μήνυμα της νίκης του φωτός εναντίον του σκότους, της αρετής εναντίον της κακίας, της αγάπης εναντίον του μίσους τόσο προς την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα των ΗΠΑ, όσο και σε ολόκληρο τον Κόσμο. Υπογράμμισε πως «η φωταγώγηση του Εθνικού Προσκυνήματος για πρώτη φορά αφήνει εποχή για την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, για τον Ελληνισμό όλου του Κόσμου, για το Σημείο Μηδέν, για την πόλη και την πολιτεία της Νέας Υόρκης, και για τις Ηνωμένες Πολιτείες». Είπε ακόμα, πως «η φωταγώγηση του Εθνικού Προσκυνήματος είναι ένα αληθινό θαύμα, ένας απόλυτος θρίαμβος για την Εκκλησία και το Έθνος μας. Είναι επίσης ένας θρίαμβος για την Αμερική και τα αμερικανικά ιδεώδη».

Ο κ. Μιχάλης Ψαρός, άνθρωπος βαθιάς πίστεως στον Χριστό και την Εκκλησία Του και επιφανής επιχειρηματίας παγκόσμιου βεληνεκούς, απαντητικά στην ερώτηση πότε νομίζει ότι ο Αγιος Νικόλαος θα έχει ολοκληρωθεί μέσα και έξω για να δοθεί στη Λατρεία του Θεού, είπε: «Θα είναι έτοιμος τον Απρίλιο του 2022 στην ώρα του για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Περιμένω να ακούσω την πρώτη αγγελία του ‘Χριστός Ανέστη’ από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο».

Ο Μιχάλης Ψαρός, αντιπρόεδρος του Οργανισμού «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου». Φωτογραφία αρχείου: “Ε.Κ.”/Κώστας Μπέη

Συμπλήρωσε πως «έχουμε επιτυχώς ανοικοδομήσει την ιεραποστολική μαρτυρία της Αγίας μας Ορθοδοξίας στον Κόσμο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συχνά αναφέρει πως το Εθνικό Προσκύνημα θα είναι ο Ορθόδοξος Ναός με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον Κόσμο από μη Ορθόδοξους, κι ακόμα από μη Χριστιανούς».

Όταν του επισημάναμε με την ερώτηση πως «ο ‘Ε.Κ.’ παρακολουθεί τις τεράστιες προσπάθειές σας και την επίπονη εργασία σας επί δύο χρόνια τώρα για την αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου. Πώς καταφέρατε να κάνετε κάτι τέτοιο έχοντας όλες τις μεγάλες σας ευθύνες με τις επιχειρήσεις σας, τα ταξίδια σας, την οικογένειά σας, τα παιδιά σας, την κοινωνική και εκκλησιαστική σας ζωής;», ο κ. Ψαρός απάντησε: «Κύριε Καλμούκο, μία λέξη, διακονία. Αυτό ήταν η πιο σπουδαία ανάληψη ευθύνης στη ζωή μου πέρα από το να είμαι πατέρας, σύζυγος, υιός και αδελφός».

Όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει το γεγονός πως «ο Οργανισμός ‘Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου’ έχει συγκεντρώσει πάνω από εξήντα εκατομμύρια δολάρια από τις 2 Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα και τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2021, συγκεντρώνατε ένα εκατομμύριο την εβδομάδα σχεδόν για τις δέκα συνεχείς εβδομάδες», ο κ. Ψαρός είπε πως «είναι τιμητικό να είμαι μέρος των ‘Φίλων του Αγίου Νικολάου’. Αυτή η μικρή ομάδα αξιόλογων εφόρων ανέλαβε αυτή τη Διακονία όταν κανείς δεν νόμιζε ότι θα μπορούσε να επιτύχει. Η ομάδα αυτή των Εφόρων, ο καθένας εκ των οποίων είναι ανάμεσα στους πλέον επιτυχημένους Αμερικανούς (όχι απλά Ελληνοαμερικανούς) ενήργησε με ταπείνωση, πεποίθηση, πίστη και χαρούμενη διάθεση. Έβαλαν το όνομα και την υπόληψή τους στην πρώτη γραμμή και ανέλαβαν αυτή την αποστολή. Η ακούραστη υπηρεσία τους, η πίστη και η αποφασιστικότητά τους ήταν το κλειδί της επιτυχίας μας». Πρόσθεσε πως «θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη μικρή σχετικά ομάδα δωρητών και δωρητές οργανισμούς που έκαναν το Εθνικό Προσκύνημα πραγματικότητα. Τους ευχαριστούμε για το εξαιρετικό τους φιλότιμο, τη φιλανθρωπία και την πίστη τους. Κατάλαβαν. Πίστεψαν, ενήργησαν όχι μόνο με λόγια ή καλά ευχολόγια, αλλά με αξιοσημείωτες δωρεές. Οι δωρητές μας είναι οι ‘ιλαροί δότες’ όπως αναφέρεται στα Ευαγγέλια.

Ο Μιχάλης Ψαρός αντιπρόεδρος του Οργανισμού «οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου», ο οποίος παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποπεράτωση του Αγίου Νικολάου, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Συγκεντρώσαμε περί τα εξήντα εκατομμύρια από τις 2 Ιανουαρίου του 2020. Συγκεντρώσαμε σαράντα πέντε εκατομμύρια μεταξύ 2 Ιανουαρίου και 1η Απριλίου του 2020. Τον Ιανουάριο του 2020 η οικογένεια Σπανού από την Καλιφόρνια, επέδειξε μία άνευ προηγουμένου φιλανθρωπική ηγεσία και όραμα δωρίζοντας δέκα εκατομμύρια.

Πολύ σωστά είπατε πως κάποια στιγμή τον Απρίλιο και Μάιο του 2021 συγκεντρώναμε ένα εκατομμύριο την εβδομάδα για σχεδόν δέκα συνεχείς εβδομάδες σαν αποτέλεσμα του ‘Τοίχου των Δωρητών’. Όλα τα ονόματα των δωρητών οι οποίοι συνέβαλλαν με εκατό χιλιάδες δολάρια ή περισσότερα θα γραφτούν στον τοίχο που θα υπάρχει έξω από το Εθνικό Προσκύνημα και θα είναι μία θεατή παρουσία στο Πάρκο και στο Σημείο Μηδέν. Πρέπει όμως να συνεχίσουμε την αποστολή διότι ενώ έχουμε συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την αποπεράτωση του Εθνικού Προσκυνήματος, έχουμε συγκεντρώσει μόνο δέκα από τα είκοσι που απαιτούνται για το Αποθεματικό Ταμείο. Παρακαλώ τον κάθε αναγνώστη σας να συμβάλει. Υπάρχει καιρός ακόμα για να γίνουν μέρος της Ιστορίας. Υπάρχει ανάγκη ακόμα. Αυτό για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία είναι η πραγματικότητα του Εθνικού Προσκυνήματος. Ενθαρρύνω όλους να συνδεθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.st.nicholaswtc.org και να κάνουν δωρεά».

Η εικόνα του Παντοκράτορος Ιησού Χριστού η οποία θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό του τρούλλου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Στην ερώτηση «πώς τα καταφέρατε;», ο κ. Ψαρός είπε ότι «η ηγεσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου αποκατέστησε την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία προς την Αρχιεπισκοπή που ήταν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του Αγίου Νικολάου. Εάν οποιοσδήποτε διαφωνεί μαζί μου πρέπει να συγκρίνει έναν εγκαταλειμμένο ναό, τη μεγαλύτερη αισχύνη στην ιστορία της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, με τον θρίαμβο και πραγματικότητα του σήμερα. Την ημέρα της ενθρόνισής του είχε εξαγγείλει πως η αποπεράτωση του Εθνικού Προσκυνήματος ήταν μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της καινούργιας του Διακονίας στην Αμερική και η Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα επιβεβαίωσε το όραμα και την αρχιερατική του εξαγγελία.

Η αξιοσημείωτη υπηρεσία και ηγεσία του πρωτοπρεσβυτέρου Αλέξανδρου Καρλούτσου είναι το άλφα και το ωμέγα της όλης προσπάθειας. Ο π. Αλέξανδρος έπαιξε θεμελιώδη, εμπνευσμένο και ηγετικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια κατά τα είκοσι προηγούμενα χρόνια. Η φωταγώγηση του Εθνικού Προσκυνήματος ανήκει στον π. Αλέξανδρο και την πρεσβυτέρα Ξανθή. Τώρα θα καθοδηγήσει τον π. Ανδρέα ο οποίος είναι ο νέος προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου. Σε προσωπικό επίπεδο λόγω της ανάμειξής μου με την Εκκλησία και τους Φίλους του Αγίου Νικολάου, έχω μάθει τόσα πολλά από τον π. Αλέξανδρο που δεν μπορεί να το φαντασθεί.

Πρέπει επίσης να αναγνωρίσω και ευχαριστήσω τον πρόεδρο των Φίλων του Αγίου Νικολάου Ντένις Μίχελ, του οποίου η ηγεσία και αξιοπιστία με την πολιτεία της Νέας Υόρκης και τη Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης – Νέας Ιερσέης ήταν πέρα για πέρα απαραίτητες για την επιτυχία μας. Πώς μπορώ να ευχαριστήσω τον αδελφό, τον Τζον Κατσιματίδη; Δεν ξέρω πώς να ευχαριστήσω τον Ρίτσαρντ Μπράουν, τον εθελοντή Διευθυντή Εργασιών. Χωρίς τον Ρίτσαρντ δεν μπορούσαμε να είχαμε φτάσει σ’ αυτή την αξιοθαύμαστη στιγμή. Επίσης, επιθυμώ να ευχαριστήσω τον Λου Κάτσο για την υποστήριξή του στον Ρίτσαρντ. Ακόμη, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον κ. Ρικ Κότον και τον κ. Στίβεν Πλέιτ της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης για την εξαιρετική αφοσίωσή τους στο Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου».

Οι εργασίες στο εσωτερικό του Ιερού ναού του Αγίου Νικολάου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA

Αναφορικά αν υπάρχουν στιγμές που σκέπτεται πως όλο τούτο είναι ένα όνειρο, ο κ. Ψαρός είπε, ότι «δεν είναι μόνο ένα όνειρο, αλλά είναι ένα θαύμα. Πολλές φορές έχω πει στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο πως ‘είναι θαύμα’».

Όταν τον ρωτήσαμε αν σκέπτεται εκείνες τις αθώες ψυχές που χάθηκαν πριν από είκοσι χρόνια σ’ εκείνη την τρομακτική επίθεση και πως ο Αγιος Νικόλαος θα είναι ο τόπος αναπαύσεως και συνάμα μία διαρκής υπενθύμιση ως τόπος μαρτυρίου, είπε ότι «το Εθνικό Προσκύνημα είναι το κενοτάφιο για εκείνους οι οποίοι μαρτύρησαν και φονεύθηκαν εκείνη την τρομερή μέρα πριν από είκοσι χρόνια. Τα Μέσα Ενημέρωσης συχνά γράφουν πως πέθαναν τρεις χιλιάδες εκείνη την ημέρα. Δεν πέθαναν, αλλά μαρτύρησαν και φονεύθηκαν γι’ αυτό που ήταν, Αμερικανοί. Τα σώματά τους διαμελίσθηκαν. Οι περισσότεροι δεν ενταφιάσθηκαν ποτέ. Αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα. Γι’ αυτό το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου ανήκει στους μάρτυρες και τις οικογένειές τους ως ο μόνος Οίκος Λατρείας στο Σημείο Μηδέν. Ας είναι η μνήμη τους αιωνία».

Μιλώντας για τη σημασία που θα έχει ο Αγιος Νικόλαος για τις μελλοντικές γενεές των Ελληνοαμερικανών, αλλά και Αμερικανών όλων των εθνικών καταβολών και προελεύσεων, ο κ. Ψαρός τόνισε πως «το Εθνικό Προσκύνημα θα είναι ο δικός μας ‘Αμερικανικός Παρθενώνας’, το πιο ορατό σύμβολο του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το Εθνικό Προσκύνημα θα είναι η αμερικανική μας Αγία Σοφία. Είναι μία σύγχρονη έκδοση της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η τουρκική κυβέρνηση αψήφησε την παγκόσμια γνώμη και τη δική της ιστορία όταν μετέτρεψε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί. Το Εθνικό Προσκύνημα είναι η θυγατέρα της Αγίας Σοφίας και θα ίσταται ως μαρτυρία όχι μόνο της ζώσας Αγίας μας Ορθοδοξίας, αλλά της αφοσίωσης της Αμερικής στη θρησκευτική ελευθερία. Θα είναι ένα σύμβολο αντίστασης στις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας ανά τον Κόσμο.

Το εσωτερικό του ναού του Αγίου ΝΙκολάου πριν την καταστροφή (Greek Orthodox Archdiocese of America via AP)

Για τις μελλοντικές γενιές των Ελληνοαμερικανών θα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα γι’ αυτά που μπορούμε να πετύχουμε με προσευχή, με πίστη και με στόχο να ανυψώσουμε την Πίστη και το Εθνος μας σε αφάνταστα ύψη. Το Εθνικό Προσκύνημα είναι μία απόδειξη για το τι μπορούμε να επιτύχουμε με μία ενάρετη ηγεσία, έναν ικανό Οργανισμό και όραμα. Όταν η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα είναι ενωμένη και ενεργεί εν ονόματι της Πίστης μας, μπορούμε να επιτύχουμε οτιδήποτε. Αυτό το Εθνικό Προσκύνημα έχει οικοδομηθεί για να αντέξει για χιλιάδες χρόνια. Πολύ μετά που εμείς θα έχουμε φύγει, οι γενεές που θα ακολουθήσουν θα λατρεύουν τον Θεό μέσα σ’ αυτό, θα ατενίζουν τον Ιουστινιάνειο σταυρό στον τρούλο του και θα αισθάνονται περηφάνια για τους προκατόχους τους».

Ο κ. Ψαρός συμπλήρωσε πως «Οι Φίλοι του Αγίου Νικολάου επιθυμούν να ευχαριστήσουν την οικογένεια Διαματάρη, τον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και πολύ προσωπικά εσάς κ. Καλμούκο για την υποστήριξή σας από την πρώτη μέρα που ανακοινώσαμε τη δημιουργία του Οργανισμού των Φίλων του Αγίου Νικολάου για την αποπεράτωση του Ιερού Ναού και Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου. Σας ευχαριστούμε γιατί με τόλμη συνηγορήσατε στη Διακονία και Αποστολή, όταν τόσοι άλλοι πολλοί είχαν χάσει την ελπίδα τους. Πιστεύω ότι η πιο δυνατή λέξη στη γλώσσα μας είναι ‘Πίστη’ και εσείς πιστεύετε. Πιστέψατε όχι λόγω των Φίλων του Αγίου Νικολάου, αλλά έχετε δείξει επί πολλές δεκαετίες την αφοσίωσή σας στην Αγία μας Ορθοδοξία και την Εκκλησία μας στην Αμερική».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ