18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (2011-2021)

ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ 

Αν. Καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 

Πριν από δέκα χρόνια, στις 29 Αυγούστου 2011, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέλεξε παμψηφεί τον από Μοσχονησίων Απόστολο, που διετέλεσε επί 16 χρόνια ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης στην ιστορική Γεροντική Μητρόπολη Δέρκων και προήγαγε τον Μητροπολίτη Δέρκων Κωνσταντίνο Χαρισιάδη (1977-2011) στη Γεροντική Μητρόπολη Νικαίας (2011-2021), ο οποίος είχε ποιμάνει 34 συναπτά έτη με πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος γεννήθηκε στο Γαλατά το 1952. Τα εγκύκλια γράμματα διδάχθηκε στην Αστική Σχολή Γαλατά. Συνέχισε τις σπουδές του στο γυμνάσιο Ζωγράφειο και στο λυκειακό τμήμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ακολούθως σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και φοιτητής όντας στις 30 Δεκεμβρίου του 1973 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Κολωνείας Γαβριήλ (1967-2003) στο ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου. Το 1975 αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή και τον Ιανουάριο του 1976 διορίστηκε ως Πατριαρχικός Διάκονος και ανέλαβε καθήκοντα στο Α΄ Πατριαρχικό Γραφείο. Το 1982 μετέβη στην Ιταλία και παρακολούθησε μαθήματα ιταλικής γλώσσας, ενώ το 1986 στην Αγγλία για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας. Στις προαγωγές της 28ης Φεβρουαρίου του 1984 διαδέχθηκε, στη θέση του Κωδικογράφου, τον Μελίτωνα Καρά (νυν Μητροπολίτη Φιλαδελφείας), οποίος προήχθη σε Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Στις 19 Δεκεμβρίου του 1987, ανέλαβε καθήκοντα του Υπογραμματέως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στις 14 Νοεμβρίου του 1995 εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Αγαθονικείας. Η χειροτονία του σε ιερέα έγινε στις 21 Νοεμβρίου στο ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Σταυροδρομίου και στις 26 του ιδίου μηνός σε Επίσκοπο στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Μετά από ένα μήνα περίπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος του ανέθεσε την ηγουμενία της Μονής της Αγίας Τριάδος Χάλκης. Στη συνέχεια στις 4 Σεπτεμβρίου του 2000 εξελέγη Μητροπολίτης Μοσχονησίων και κατετάγη στους εν ενεργεία Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου. Στις 22 Οκτωβρίου 2001 του ανετέθη η επιστασία της Ι. Σκήτης του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης και το επόμενο έτος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Χάλκης. Στις 29 Αυγούστου του 2011, όπως αναφέρθηκε παραπάνω εξελέγη Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος πριν από καιρό είχε προγραμματίσει μαζί με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Νικαίας Κωνσταντίνο να εορτάσουν τα 10 χρόνια ποιμαντικής τους διακονίας στις νέες μητροπόλεις τους στις 29 Αυγούστου του 2021 στο Ναό Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου Γενή Μαχαλέ Άνω Βοσπόρου. Ο Μητροπολίτης Νικαίας Κωνσταντίνος εκοιμήθη στις 8 Απριλίου του 2021 και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος εόρτασε μόνος του ταπεινά την επέτειο των 10 χρόνων ποιμαντικής διακονίας του με τους ολίγους απομείναντες κατοίκους της επαρχίας του και με πιστούς που ήρθαν από διάφορα μέρη της Πόλης. Στη Θεία λειτουργία τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Γεώργιος Λαδουκάκης, οι ιερείς Αδαμάντιος Κοκκινάκης και Πορφύριος Καρατζίκος, ο διάκονος της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων Δανιήλ και έψαλαν ο Συμεών Σολταρίδης και η Ιωάννα Γρηγοριάδου. Στο τέλος της Θείας λειτουργίας ομίλησε ο Σεβασμιώτατος και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, στους κληρικούς της επαρχίας του, στους επιτρόπους και σε όσους στηρίζουν το έργο του. Στη συνέχεια εκ μέρους της εκκλησιαστικής επιτροπής της Αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε ο Θωμάς Τσαλίδης και του Αγίου Ιωάννου Γενί Μαχαλέ Διαμαντής Κομβόπουλος προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο αναμνηστικές εορταστικές πλακέτες. Ακλούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα με πλούσια νηστίσιμα κεράσματα και κοπή τούρτας προς τιμή του Ποιμενάρχου.

Ο Ποιμενάρχης μας είναι πιστός, τίμιος, απλός, κοινωνικός, ευχάριστος στην παρέα, πάντα χαμογελαστός με καλή διάθεση και πρόθεση. Επίσης είναι πιστός τηρητής της φαναριώτικης πατριαρχικής παράδοσης και τάξης. Λειτουργεί πολύ τακτικά στους ναούς της επαρχίας και λαμβάνει μέρος σε όλες τις ακολουθίες ακόμα και από το αναλόγιο λόγω έλλειψης ιεροψαλτών. Τελεί κηδείες, μνημόσυνα, βαπτίσεις και γάμους, καθώς και αρτοκλασίες. Βοηθάει και στηρίζει οικονομικά τους φτωχούς και τους ασθενείς. Δημιούργησε μητροπολιτικό μέγαρο στο Μακροχώρι, το οποίο απουσίαζε από το 1955. Φροντίζει για την ανακαίνιση και συντήρηση των ναών και των νεκροταφείων της επαρχίας του. Τελευταία ανακαίνισε εκ βάθρων το ναό και το αγίασμα της Αγίας Παρασκευής Βουγιούκδερε και τον κοιμητηριακό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Θεραπείων, των οποίων αναμένονται σύντομα να εορταστούν τα εγκαίνιά τους. Ενδιαφέρεται για τη συντήρηση παλαιών εικόνων, κειμηλίων, ιερών σκευών κ.ά. Χειροτόνησε νέους και μορφωμένους κληρικούς στην επαρχία του. Διοργάνωσε και εμπλούτισε τη βιβλιοθήκη της Μητροπόλεως Δέρκων. Δημιούργησε τη γυναικεία χορωδία Δάφνες. Ακόμα διοργανώνει εκδηλώσεις, ομιλίες, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδίδει βιβλία.

Τέλος, επιτελεί αθόρυβα αξιόλογο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο στη Μητρόπολη Δέρκων.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ