21.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΥ

“Η ιστορία του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου απεικονίζει την πορείαν της Ομογενείας κατά τον πολυτάραχον 20ον αιώνα, την ακμήν και τα «πέτρινα χρόνια», τας ελπίδας, την κακουχίαν και την εξουθενωτικήν συρρίκνωσίν της. Αδιαφορία διά το ιστορικόν αυτό κτήριον, διά την προστασίαν και την συντήρησίν του και διά την ανάδειξιν των ιδανικών τα οποία ενσαρκώνει και εκφράζει, σημαίνει εγκατάλειψιν του αγώνος διά το μέλλον της Ρωμιοσύνης εις την φυσικήν και ιστορικήν κοιτίδα της, σημαίνει επίσης αδιαφορίαν διά την διατήρησιν των αξιών, αι οποίαι διέσωσαν το Γένος καθ᾿ όλην την ιστορικήν του διαδρομήν και συγκροτούν την ιδιοπροσωπίαν του», έχει δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Το Ορφανοτροφείο “αγναντεύει” τη θάλασσα του Μαρμαρά από τα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Ρωμαίηκης Κοινότητας, αλλά και της Πόλεως.

Στο πνεύμα του αγώνος, λοιπόν, για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου, πραγματοποιείται σήμερα, Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021, στις 6 το απόγευμα, μια εκδήλωση ελπίδας, στους χώρους του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Την ενημερωτική συνάντηση διοργανώνει η αρμόδια Επιτροπή που συνέστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, προκειμένου να μελετήσει τις τεχνικές και αρχιτεκτονικές δυνατότητες αναστήλωσης και διάσωσής του.

Στο αμφιθεατρικό σημείο όπου στέκει το Ορφανοτροφείο, θα ανέβουν, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και εκπρόσωποι της Ομογένειας που συντονίζουν τις δράσεις για την αναστήλωσή του, στελέχη της Europa Nostra Τουρκίας, φορέα που εργάζεται για την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τοπικοί Αυτοδιοικητικοί παράγοντες που έχουν δείξει το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου.

Μια εκδήλωση που θέλει να μεταφέρει το μήνυμα της αισιοδοξίας για την αναγέννηση του κτηρίου, ζωντανεύοντάς το μέσα από την ανθρώπινη παρουσία και την μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, η οποία θα γεμίσει με μουσικές εξαίσιες τον εμβληματικό χώρο.

Μία εκδήλωση πνοής που συντελείται από την Ρωμιοσύνη της Πόλης και υποστηρίζεται θερμά από τους τουρκικούς δήμους της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί πως και οι Τούρκοι  θεωρούν το κτήριο πολύτιμο για την χώρα και για την ιστορία της ως σύνδεσμο, μάλιστα, μεταξύ Ανατολής-Δύσης.

Ήδη, ο Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. Παντελεήμων Βίγκας μαζί με τον Αρχιτέκτονα Απόστολο Πορίδη και συνεργάτες τους, έχουν προχωρήσει, μετά από σχετική ανάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχου, στις μελέτες για τις εργασίες των αμέσων σωστικών παρεμβάσεων στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, καθώς και τον προγραμματισμό της αναστήλωσής του.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται τηρουμένων όλων των υγειονομικών μέτρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης:

17.30-18.15    Προσέλευση κοινού

18.15      Λάκης Βίγκας, Συντονιστής του έργου Αποκατάστασης του Ορφανοτροφείου

18.25      Burçin Altınsay Özgüner, Πρόεδρος Europa Nostra Τουρκίας

18.35      Nazım Akkoyunlu, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Bimtaş

18.55      Halim Bulutoğlu, Πρόερδος Βακουφίου Πριγκηποννήσων

19.05      Erdem Gül, Δήμαρχος Πριγκηποννήσων

19.15     Ahmet Misbah Demircan, Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας    

19.25      Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος

19.40      Συναυλία, Ευανθία Ρεμπούτσικα

20:00      Λήξη

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ