18.4 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χειροθέτησε στο Κίεβο τον πρώτο Ουκρανό Άρχοντα της Μεγάλης Εκκλησίας

Με πρόταση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου, στις 23 Αυγούστου 2021, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απένειμε τον τίτλο του Άρχοντα Προστάτη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Andriy Matsola.

Η ειδική Ακολουθία της Χειροθεσίας και η σχετική απονομή πραγματοποιήθηκαν στον Μητροπολιτικό Οίκο (κατοικία του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας).

Απευθυνόμενος στον Andriy Matsola και στους καλεσμένους της εκδήλωσης, ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι η Μητέρα Εκκλησία έχει για πολλούς αιώνες σε όλο τον κόσμο τιμήσει άξιους ανθρώπους με αυτό το υψηλό οφφίκιο: «Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης από τους βυζαντινούς χρόνους, δηλαδή για πολλούς αιώνες, τιμά άτομα με σημαντική συμβολή στην ανάπτυξή της, παρέχοντας ό,τι μπορούν να δώσουν στην Εκκλησία: είτε υλικό είτε ηθικό».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, προσθέτοντας: “Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Επιφάνιος έκανε αυτό το αίτημα, ομιλώντας για την όλη συμβολή που έχετε στην ανάπτυξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και δεχτήκαμε με χαρά και σας δώσαμε τον τιμητικό τίτλο του Άρχοντα της Εκκλησίας της ΚΠόλεως. Εμείς, και οι δύο Προκαθήμενοι, θέλουμε να σας τιμήσουμε και σας ευχαριστούμε που προσπαθήσατε να βάλετε ένα γερό θεμέλιο για αυτήν τη νεαρή Εκκλησία, η οποία βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και την ανάπτυξή της και είστε μεταξύ των ανθρώπων μέσω των οποίων ξεκίνησε τη ζωή και τη ζωή της”.

Εν κατακλείδι, ευχήθηκε στον κ. Ματσόλα και την οικογένειά του καλή υγεία και βοήθεια του Θεού σε όλες τις καλές πράξεις. «Προσεύχομαι να σε βοηθήσει ο Θεός. Σας χαιρετώ και σας εύχομαι τα καλύτερα και την ευλογία του Θεού », δήλωσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Υπηρεσία Τύπου Μητροπόλεως Κιέβου – Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (PCU)

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ