25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Το site της Ένωσης Ορθοδόξων Δημοσιογράφων που απηχεί τις ρωσικές απόψεις, αναπαρήγαγε το Φως Φαναρίου σχετικά με το συλλείτουργο των μητροπολιτών Κερκύρας Νεκταρίου και Ζαπορόζιε Λουκά, χθες (11-8-2021) στην Κέρκυρα, με τίτλο:

«Ιεράρχης της UOC συλλειτούργησε με τον Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριο».

Σε σχετικό κείμενό μας γράψαμε ότι ο Κεκρύρας Νεκτάριος «στοιχείται με πιστότητα στο άρμα της Ρωσικής Εκκλησίας η οποία έχει δηλώσει ότι θα έχει «κοινωνία» με όσους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν αποδέχονται την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας».

Τα πράγματα, φυσικά, είναι ακριβώς έτσι γι’ αυτό και το δημοσίευμα της ΕΟΔ γράφει επί λέξει:

«Αντιπροσωπείες της UOC επισκέπτονται τακτικά τις μητροπόλεις της Ελληνικής Εκκλησίας, οι οποίες δεν έχουν αναγνωρίσει Ουκρανούς σχισματικούς. Έτσι, τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, οι ιερείς με επικεφαλής τον πρωθιερέα Νικολάι Ντανιλέβιτς επισκέφθηκαν επίσης την Μητρόπολη Κερκύρας, όπου τέλεσαν τη Θ. Λειτουργία με τους Έλληνες και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον μητροπολίτη Νεκτάριο».

Θα ισχυριστεί κάποιος ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος μνημονεύει κανονικά στα Δίπτυχα τον Μόσχας Κύριλλο, ο οποίος τον έχει διαγράψει, όπως και τους άλλους Προκαθημένους που αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. Οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα να λειτουργούν στην Ελλάδα οι κληρικοί της Ρωσικής παρουσίας στην Ουκρανία.

Το θέμα δεν είναι τόσο απλό και χρήζει περαιτέρω μελέτης.

Η Εκκλησία της Ρωσίας εισάγει την «λογική» ότι «είμαστε σε κοινωνία» με  όσους κληρικούς δεν αναγνωρίζουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, δηλ., μπορεί να διαγράφουμε από τα Δίπτυχα τον προκαθήμενο μιας Εκκλησίας, αλλά μπορεί να έχουμε ευχαριστιακή κοινωνία με όσους τον αμφισβητούν (sic)!

Στην περίπτωση του μητροπολίτου Κερκύρας, εν προκειμένω, είναι σίγουρο ότι οι κληρικοί της εν Ουκρανία Ρωσικής παρουσίας κινούνται ελεύθερα, από λειτουργικής απόψεως, στην Μητρόπολή του.

Τώρα, το γεγονός ότι στο χθεσινό δελτίο τύπου της Μητροπόλεως Κερκύρας δεν αναφέρεται το όνομα του Ζαπορόζιε Λουκά, δηλοί πολλά για την «πολιτική» του Κερκύρας Νεκταρίου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ