20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΜΝΗΜΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

ΤΡΙΕΤΕΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΥΡΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗ 

Αν. Καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 

Πριν από τρία χρόνια στις 10 Αυγούστου του 2018 παρέδωσε στον πλάστη το πνεύμα του σε ηλικία 88 ετών ο Μακαριστός Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου. Ήταν γνωστός σε όλους τους Ρωμιούς της Πόλη και είχε φήμη στο εξωτερικό για το θεάρεστο έργο του. Διακρινόταν για τη θερμή πίστη και την αγάπη του στο Θεό, για την πνευματικότητά του, για τη σκληρή ασκητική ζωή του στην Πόλη, για τη φιλανθρωπία του και ήταν σεβάσμιος στους χριστιανούς και σε μουσουλμάνους. Πολλοί μικροί και μεγάλοι δέχτηκαν την ευλογία του, την ελεημοσύνη του και τις συμβουλές του. Επισκεπτόταν τακτικά τους Ρωμιούς στα σπίτια τους, στις καλές και δύσκολες μέρες τους και αυτούς που είχαν καταλήξει στο Γηροκομείο Βαλουκλή. Θυμάμαι που τον ακολουθούσα στα παιδικά μου χρόνια κάποιες φορές από τα Θεραπειά και στα μετέπειτα χρόνια που έμενε στο Τζιχάνγκιρ φορτωμένο με σακούλες στο Γηροκομείο Βαλουκλή. Μαζί του έπαιρνε και τον αείμνηστο πατέρα Νικόλαο Παλαιολόγο ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Θεραπείων. Ας σημειωθεί ότι ανάλογο φιλανθρωπικό έργο τελούσε στους γηροκομούμενους και στην Πόλη η αείμνηστη πρεσβυτέρα Βασιλική Παλαιολόγου. Ακόμα θυμάμαι που είχε έτοιμους φακέλους γραμμένους με ονόματα, που περιείχαν χρήματα, που μοίραζε στα δωμάτια και στους διαδρόμους του Γηροκομείου Βαλουκλή. Τη σειρά που σχηματιζόταν στο διάδρομο από το προσωπικό του Γηροκομείου, που αποτελούνταν από Ρωμιούς και Τούρκους για να φιλήσουν το χέρι του, να πάρουν την ευχή του και χρήματα. Τελούσε κηδείες και μνημόσυνα φτωχών ή που δεν είχαν κανέναν και αναλάμβανε τα έξοδά τους.

 Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 7 Αυγούστου 2021 τίμησε τον Μακαριστό ελεήμονα Ιεράρχη στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι με τριετές μνημόσυνο και τρισαρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος και συνιερουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου και Σηλυβρίας κ. Μαξίμου.

Μετά το μνημόσυνο ακολούθησε δεξίωση (μακαριά) σε αίθουσα του Ευγενίδειου Μεγάρου. Τον λόγο έλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ο οποίος προκάλεσε με τα λόγια του συγκίνηση για όσους έζησαν τον Μακαριστό Μητροπολίτη. Περιέγραψε σύντομα τις πνευματικές αρετές του και τόνισε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο στερήθηκε μία σπάνια μορφή και θα μπορούσαν να γραφούν μελλοντικά τόμοι ολόκληροι. Ακόμα μοιράστηκε ένα γεγονός που έζησε στο Γηροκομείο Βαλουκλή σε μία από τις επισκέψεις του στον Μακαριστό, που ήταν σχεδόν κατάκοιτος, και είχε συναντήσει από το Άγιο Όρος μία ομάδα μοναχών με τον ηγούμενό της. Οι μοναχοί του έψαλαν «Τον Δεσπότην και Αρχιερέα …» και εκείνος στο τέλος συγκινημένος σήκωσε τα χέρια του, τους ευλόγησε και τους είπε «πατέρες να προσεύχεστε για μένα τώρα που ζω και που θα φύγω».

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρος εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε «επισκεπτομένου στην γενέτειρά του Ίμβρον … ο Παναγιότατος αν και απόν σωματικός μετέχει νοερός του ιερού μνημοσύνου … όλοι εμείς κυρίως τα παλαιότερα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής μπορούμε να καταθέσωμεν την αγαθήν μνήμην και την ευγνωμοσύνην προς τον αείμνηστον Γέροντα, ο οποίος με το παράδειγμά του, σιωπής, ταπείνωσης, προσευχής, συμμετείχε με τον δικό του τρόπον στα καθημερινά δρώμενα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας».

Τέλος, αρχιερέας με μεγάλη δράση που τέλεσε το μνημόσυνο παρατήρησε στη θεία λειτουργία και στο μνημόσυνο, καθώς και στην αίθουσα του Ευγενίδειου Μεγάρου εκτός από ορισμένους κληρικούς ότι υπήρχαν λίγοι ξένοι πιστοί. Συγκεκριμένα είπε «είδα, ίσως από την Πόλη παρευρέθηκαν μόνο δύο λαϊκοί Ρωμιοί».

Στη συνέχεια μέσα σε τυπωμένο ειδικό φάκελο, όπως συνηθίζεται στην Πόλη μοιράστηκαν τα κόλλυβα του Μακαριστού Μητροπολίτου.

Το μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Μακαριστού, που είναι στο κοιμητήριο της Θείας Αναλήψεως του Κυρίου στο Μακροχώρι, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο συνοδευόμενο και συμποροσευχόμενο από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανο.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ