17.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Θεόδωρος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας

Ι. Μηττρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

Tην Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο παρεπιδημών στη γενέτειρά του Κρήτη Πανοσιολογιώτατος Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Θεόδωρος Μεϊμάρης ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας, περιστοιχούμενος από Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, τον Αιδεσιμολ. πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου και Γραμματέα του εν Αθήναις Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Ελευθέριο Χρυσοχόου, τον ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού πρωτ. Αθανάσιο Ταρλαντέζο και τον Διάκονο Τίτο Ματαλλιωτάκη.

Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Άγιος Μέγας κ. Θεόδωρος, ο οποίος με λόγο μεστό, θεολογικό αλλά παράλληλα απλό και προσιτό ερμήνευσε στο πυκνό εκκλησίασμα την ευαγγελική περικοπή της ημέρας και τα μηνύματα της θεραπείας των δύο δαιμονισμένων ανθρώπων από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό (Ματθ. 8,28-9,1). 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Κύριλλος προσφώνησε με λόγους εγκάρδιους τον Πανοσιολ. Μέγα Πρωτοσύγκελλο κ. Θεόδωρο, σημειώνοντας ότι είναι μεγάλη τιμή και χαρά για την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας Κρήτης, η ευλογητή παρουσία του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, κοινού προστάτου της Ιεράπετρας και του Φαναρίου. «Όμως ο άρρηκτος αυτός σύνδεσμος της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας με την ακριβή θυγατέρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Κρήτη, την ναυαρχίδα του Οικουμενικού Θρόνου, συνέχισε ο Σεβ., ενισχύεται και ενδυναμώνεται από την παρουσία και την υπηρεσία Κρητών στην καταγωγή στις αυλές του αείφωτου Φαναρίου. Και η τοποθέτησή σας στην υψηλή και ευθυνοφόρο θέση του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Αυθέντη και Δεσπότη όλων μας, αποδεικνύει ότι προσέβλεψε στα πλούσια χαρίσματα και προσόντα σας και σας κατέστησε Συγκυρηναίο του και συνοδίτη στην άρση του Σταυρού της πρωτευθύνου ιεράς Διακονίας της Μητρός Εκκλησίας. Σήμερα, όμως, είναι ιδιαίτερη μέρα για τον Μητροπολιτικό Ναό γιατί πριν από περίπου εξήντα χρόνια, το 1963, ο αοίδιμος Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κρήτη από την Ιεράπετρα, γενέτειρα της Μεγάλης Εκκλησιαστικής προσωπικότητας και προκατόχου του, αειμνήστου Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη, με τον οποίο ιδιαίτερα και ενδελεχώς έχετε ασχοληθεί στις σπουδαίες μελέτες σας».

Τέλος, ο Σεβ. κ. Κύριλλος συνεχάρη τον Πανοσιολ. κ. Θεόδωρο για την πρόσφατη εκλογή του στη θέση του Καθηγητού της νεώτερης Εκκλησιαστικής Ιστορίας στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και του ευχήθηκε καλλίκαρπη και πλούσια ακαδημαϊκή πορεία για να μεταλαμπαδεύει το ήθος και ύφος της Μητρός Εκκλησίας στους σπουδαστές και αυριανά στελέχη της Εκκλησίας.

Ο Σεβ. ζήτησε από τον Μεγάλο Πρωτοσύγκελλο να μεταφέρει στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο τον σεβασμό, την αγάπη και την αφοσιώση όλων των Ιεραπυτνίων και Σητειακών, Κλήρου και λαού, στο σεπτό πρόσωπό του και σε ανάμνηση της πρώτης αυτής επισκέψεως και Θείας Λειτουργίας στην έδρα της Ι. Μητροπόλεως τού πρόσφερε συμβολικά ως δώρο ένα επιστήθιο σταυρό.

Ο Πανοσιολ. Μέγας Πρωτοσύγκελλος κ. Θεόδωρος αντιφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και τον ευχαρίστησε θερμά, για την πρόσκληση να επισκεπτεί την Επαρχία του και να τελέσει την αναίμακτη λατρεία για πρώτη φορά στον ιστορικό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Τόνισε τον σύνδεσμο των Αρχιερέων της Εκκλησίας Κρήτης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού ως Μέλη της Ιεραρχίας του Θρόνου αποτελούν Μέλη και της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Διαβίβασε τις πατρικές ευχές και Πατριαρχικές ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου προς τον εκλεκτό Ιεράρχη του Θρόνου κ. Κύριλλο, τους ευσεβείς Ιεραπυτνίους και Σητειακούς, αλλά και προς όλους τους Κρήτες, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία της Κρήτης αποτελεί την αγαπημένη θυγατέρα της Μητρός Εκκλησίας της Κων/πόλεως, όπως μαρτυρεί και το γεγονός ότι ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας έχει επισκεπτεί τη Μεγαλόνησο συνολικά οκτώ φορές, στα τριάντα χρόνια της ευκλεούς Πατριαρχίας του. Τέλος, τόνισε την πατρική αγάπη και στοργή του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου προς τον Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Κύριλλο και το ποίμνιό του, αφού, όπως ανακοίνωσε, τον όρισε ένα εκ των ομιλητών στην προσεχή Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου στο Φανάρι 1 έως 3 Σεπτεμβρίου, τιμώντας στο πρόσωπό του την Κρήτη και τους Κρήτας.

Μετά την απόλυση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος προέστη στο τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Δημητρίου Γιαννακουδάκη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ