21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΣΙΟ ΠΑΪΣΙΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σε πρόσφατο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, επί τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου έκανε μια ενδιαφέρουσα αναφορά. Είπε ότι  δυστυχώς πολλοί παρερμηνεύουν τα λόγια του και χρησιμοποιούν το όνομά του προκειμένου να διαδώσουν πεπλανημένες και έωλες θεολογικά απόψεις με αποτέλεσμα τον σκανδαλισμό και των διχασμό στους κόλπους της Εκκλησίας. Άλλοι πάλι προφητεύουν πολέμους επικαλούμενοι το όνομά του. Άλλοι συνιστούν ανυπακοή στους κανονικούς ποιμένες της Εκκλησίας. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, στην προσπάθεια ανεύρεσης αγίων σε αντικατάσταση των ποιμένων της Εκκλησίας πολλοί -καθοδηγούμενοι από τέτοιους κύκλους και κληρικούς- καταφεύγουν ακόμη και σε οράματα γυναικών που βρίσκονται σε πλάνη, όπως φαίνεται από ανάλογα παραδείγματα.

Δεν ξέρουμε ποιες ακριβώς περιπτώσεις έχει υπ’ όψιν του ο Σεβ. Εδέσσης, αλλά εδώ έχουμε μία κραυγαλέα περίπτωση ψεύδους, ανάλογη με τα «οράματα γυναικών που βρίσκονται σε πλάνη», κατά τον Σεβασμιώτατο.

Ο λεγόμενος «π. Σάββας αγιορείτης», ο οποίος τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπηρετεί στην Μητρόπολη Εδέσσης, έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο ένα κείμενο «για τις σαρκικές διαστροφές εντός γάμου», το οποίο περιγράφει τι είπε ο Όσιος  Παΐσιος  σε μια γυναίκα – ανώνυμη, φυσικά – που τον συμβουλεύτηκε για τις σεξουαλικές …απαιτήσεις του συζύγου της, ο οποίος είχε έναν …προοδευτικό (sic) πνευματικό.

Ο π. Σάββας γράφει επί λέξει: «Ἐκεῖνο πού ἔκανε ἰδιαίτερη ἐντύπωση στήν κυρία ἐκείνη, ἦταν ἡ ἐπιμονή τοῦ Ὁσίου Παϊσίου νά καταγγείλει τόν «Πνευματικό» τοῦ συζύγου της στόν Ἐπίσκοπο του γιά νά τόν καθαιρέσει. Τῆς εἶπε ἐπί λέξει: «Νά πᾶς νά τό πεῖς στό Δεσπότη γιά νά τόν ξυρίσει!!!».

Αυτές είναι βαριές κουβέντες για να χρεώνονται στον Όσιο.

Θεωρώ το κείμενο απολύτως κατασκευασμένο από τον …ευφάνταστο π. Σάββα.

Το κείμενο φιγουράρει φαρδιά πλατιά τόσο στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Μόρφου, όσο και στο πρακτορείο ειδήσεων orthodoxianewsagency, αλλά και σε άλλους ιστότοπους.

Θα μπορούσε ο άγιος Εδέσσης κ. Ιωήλ να συμβάλει στην απόσυρση αυτού του επαίσχυντου κειμένου που αποδίδεται στον Όσιο Παΐσιο;

Αλλιώς λέει λόγια χωρίς αντίκρισμα…

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ