18.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τρίμηνο μνημόσυνο για τον Νικόλαο Μαγγίνα στην Λευκωσία

Στον ιστορικό ναό της Παναγίας Φανερωμένης, εντός των ενετικών τειχών της Λευκωσίας, τελέσθηκε το Σάββατο (10-7-2021) στο τέλος της Θείας Λειτουργίας το τρίμηνο μνημόσυνο του Νίκου Μαγγίνα (1953-2021), ο οποίος έφυγε απροσδόκητα από την ζωή στις 10 Απριλίου.  

Επί σαράντα  χρόνια κάλυπτε ως φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφος τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Εργάστηκε θυσιαστικά για την προβολή των δικαίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης της Πόλης. Άνθρωπος ευγενής και ταπεινός έχαιρε εκτίμησης από τους συναδέλφους του στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στο εξωτερικό, οι οποίοι παρά πολλές φορές, πριν γράψουν κάτι τον συμβουλεύονταν, γιατί ήταν, εκτός των άλλων, και άριστος γνώστης της πολιτικο-κοινωνικής πραγματικότητας στην Τουρκία. 

Στην Θεία Λειτουργία ιερούργησε ο εκ των εφημερίων του ναού π. Ξάνθος , ενώ στο μνημόσυνο  προέστη  ο Αρχιγραμματέας της της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου.

Ο αείμνηστος Νίκος Μαγγίνας ήταν γνωστός, όχι μόνο στους εκκλησιαστικούς κύκλους της Κύπρου, αλλά και ευρύτερα, λόγω του προσκυνήματος των Κυπρίων στο Φανάρι. Ο Νίκος είχε επισκεφθεί τρεις φορές την Κύπρο και σε μια από τις επισκέψεις του φωτογράφισε τον ναό της Παναγίας Φανερωμένης, η οποία στην σημερινή της μορφή είναι κτίσμα του 1872. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να βρίσκονται στο αρχείο του αείμνηστου Μαγγίνα.

Α. Βικέτος

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ