24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΩΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» 
Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής διοργανώνει κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης. 
Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος: 
Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου 
Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής. 
Ανδρέας Μπαλτάς, Δρ Ιστορίας, Εκπαιδευτικός, Ελληνικός Αθλητισμός στην Κωνσταντινούπολη (1877-1922). 

 
Ο Ανδρέας Μπαλτάς γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε Επιστήμη Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, καθώς και Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητικών Οργανισμών και Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το θέμα της διατριβής του ήταν: «Προσφυγικά αθλητικά σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1922-1940». Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Τα Καράμπουρνα της Μικρασιατικής Ερυθραίας» και «Ο ελληνικός αθλητισμός στη Σμύρνη 1890-1922». Εργάζεται ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και διδάσκει Κοινωνική και Πολιτισμική Ιστορία του Αθλητισμού και των Σπορ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. 
Γεώργιος Καλφόπουλος, Ο Αθλητισμός στην Πόλη τον 20ο αιώνα. 
Ο Γεώργιος Καλφόπουλος γεννήθηκε στα Ταταύλα, το 1942, και τελείωσε την Αστική Σχολή της ιδίας Ενορίας, το 1954. Συνέχισε στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο και Λύκειο από όπου πήρε το δίπλωμα του το 1960. Στη συνέχεια ενεγράφη στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κωνσταντινουπόλεως και απεφοίτησε το 1967. Το επόμενο έτος εγκαταστάθηκε στη Αθήνα και εργάστηκε σε φαρμακευτικές εταιρίες για 36 και μισό χρόνια, αδιάλειπτα. Από το 2004 που συνταξιοδοτήθηκε ασχολείται με τον εθελοντισμό. Όταν ο αείμνηστος Μιχάλης Παγιώτης ανέλαβε να υλοποιήσει την ιδέα του Βυζαντινού Αθλητικού Κέντρου, στον Δήμο Αλίμου, από την αγορά του οικοπέδου μέχρι την αποπεράτωση της κατασκευής στάθηκε στο πλευρό του. Την τελευταία δεκαετία, στα πλαίσια του εθελοντισμού, διδάσκει την τουρκική γλώσσα στα γραφεία του Αθλητικού Συλλόγου Ταταούλων. Έχει συγγράψει δύο βιβλία: H αθλητική δράση των Ρωμιών της πόλης [μαζί με τον Βασίλειο Σουβλατζόγλου], Κωνσταντινούπολη, 1979 και Ξένα γραμματόσημα με ελληνικό θέμα, Αθήνα 1986.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ