15 C
Athens
Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΑΥΤΟΧΕΙΡ Ο ΚΑΘΑΙΡΕΘΕΙΣ ΚΛΗΡΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΡΙΞΕ ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο 37χρονος καθαιρεθείς κληρικός που έριξε καυστικό υγρό σε αρχιερείς, μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και μέλη του Δευτεροβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου που αποφάσισε τη καθαίρεσή του την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021, είχε κάνει πρόσφατα απόπειρα αυτοκτονίας, όπως είπε ο συνήγορός του.
Μάλιστα προσδιόρισε και τον χρόνο. Είπε πως είχε κάνει πριν 1,5 μήνα απόπειρα αυτοκτονίας, άρα μιλάμε περίπου για τα μέσα Μαΐου.
Ειδησεογραφικά εντοπίζουμε το γεγονός κάπου κοντά στις Σέρρες: 
«Απετράπη η αυτοκτονία ιερέα σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος αφού ο ίδιος είχε εκμυστηρευτεί σε φίλο τις προθέσεις του.
Είναι εδώ αναγκαίο να διευκρινιστεί πως δεν ανήκει σε καμία εκ των τριών Μητροπόλεων της ΠΕ Σερρών (Σερρών και Νιγρίτης, Σιδηροκάστρου ή Ζιχνών και Νευροκοπίου). Γεννήθηκε σε περιοχή της Αττικής και διαμένει σε χωριό των Σερρών το οποίο είναι και τόπος καταγωγής του. Οι λόγοι που τον οδήγησαν εδώ και καιρό να σκέφτεται το απονενοημένο διάβημα δεν έχουν εκλείψει και ο ίδιος έχει αφήσει πέραν πάσης αμφιβολίας να εννοηθεί πως θα επιχειρήσει εκ νέου να δώσει τέλος στη ζωή του αν δεν λυθεί το σοβαρότατο για εκείνον ζήτημα που τον ταλανίζει εδώ και αρκετά χρόνια και κυρίως την τελευταία τριετία, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε σε συνομιλητή του. Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές αποπειράθηκε και προ διετίας να επιχειρήσει κάτι ανάλογο, πιθανότατα ως μοχλό πίεσης για τη διευθέτηση του ζητήματός του, το οποίο έχει απασχολήσει και την ελληνική δικαιοσύνη».  
Όλα τα παραπάνω ταιριάζουν γάντι στην περίπτωση του δράστη κληρικού που έριξε το καυστικό υγρό στους αρχιερείς. Μάλιστα η σχετική δήλωση του μητροπολίτου Βεροίας Παντελεήμονος για το θέμα, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Είπε ο μητροπολίτης Βεροίας: «Από της θέσεώς του σε αργία (2018), εγκατέλειψε την Βέροια, κατοικών έκτοτε και καθόσον γνωρίζω σε χωριό της Νιγρίτης Σερρών». 
Επειδή, όπως γράφτηκε, ο καθαιρεθείς κληρικός είχε προαναγγείλει την πράξη του (αυτοκτονία) μέσω διαδικτύου, αυτή αποτράπηκε από τις αρμόδιες αρχές. Πάντως είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία συμβάντων στην κλινική των Σερρών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήταν η δεύτερη απόπειρα αυτοκτονίας, καθώς το είχε επιχειρήσει και προ διετίας. 
Επομένως, ένας άνθρωπος που κάνει δύο απόπειρες αυτοκτονίας είναι έτοιμος για όλα! 
Στο κείμενό μας για το φαινόμενο αυτοκτονιών ιερέων τα τελευταία χρόνια, γράφαμε, μεταξύ άλλων:
«Μήπως η Διοικούσα Εκκλησία θα πρέπει να σκύψει με μεγαλύτερη προσοχή πάνω στους ιερείς και να αφουγκραστεί τα προβλήματά τους διότι η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη;
Μήπως οι σεβασμιώτατοι να είναι περισσότερο προσεκτικοί στο θέμα των χειροτονιών;
Μήπως να …παραμερίσουν λιγάκι το δημογραφικό, κατά τις συνεδριάσεις της Ιεραρχίας, και να ασχοληθούν λιγουλάκι περισσότερο με τα προβλήματα του κλήρου στην σύγχρονη κοινωνία;». 
Νομίζω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έδωσε τον τόνο όταν είπε:
«Πρέπει να γίνει ένα μάθημα για όλους μας ότι κάθε εμπειρία -και κακή εμπειρία- είναι μια αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Να προβληματιστούμε πού φταίμε, πόσο φταίμε και να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτά που φταίμε».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ