17 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΝΝΑ ΤΑΜΠΑΚΗ: Η θεατρική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη από τον 17ο αιώνα έως το 1821 (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής διοργανώνει κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης. 
Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος: 
Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου 
Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.
Τρίτη 22 Ιουνίου 2021
Άννα Ταμπάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Θεατρολογίας-Ιστορίας του Θεάτρου, Ε.Κ.Π.Α., Η θεατρική δραστηριότητα στην Κωνσταντινούπολη από τον 17ο αιώνα έως το 1821.
 

 

Η Άννα Ταμπάκη γεννήθηκε στον Πειραιά. Aπόφοιτος της Eλληνο-Γαλλικής Σχολής «Jeanne d’Arc», πτυχιούχος Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Aθηνών, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές σε γαλλικά πανεπιστήμια (Université de Clermont II, νυν Université Blaise Pascal, Université Paris Sorbonne-Paris IV) και εξειδικεύθηκε στους τομείς της γαλλικής, συγκριτικής, και νεοελληνικής φιλολογίας. Υπήρξε μαθήτρια του Κ. Θ. Δημαρά στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο της Σορβόννης. Έτυχε επίσης υποτροφίας από το Ίδρυμα «Aλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Eίναι διδάκτωρ της École des Hautes Études en Sciences Sociales (Παρίσι). Yπήρξε Eρευνήτρια στο Τμήμα Nεοελληνικών Eρευνών του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (1980-2000). Δίδαξε ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου (1995-2000) στο Tμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Tο 1999 εξελέγη Aναπληρώτρια Kαθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών (ΕΚΠΑ) και το 2004 Kαθηγήτρια στο ίδιο Tμήμα. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος την περίοδο 2015 (Νοέμβριος) με 2017 (Δεκέμβριος). Από το 2003 ως την Άνοιξη του 2009, διετέλεσε μέλος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του T.Θ.Σ. (Σχολή Kαλών Tεχνών, Nαύπλιο) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ). 
Aσχολείται με θέματα συγκριτικής φιλολογίας και ειδικότερα συγκριτικής δραματολογίας και ιστορίας του νεοελληνικού θεάτρου με έμφαση στον 18ο και 19ο αιώνα. Έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού, έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή Συνέδρια, έχει διοργανώσει διεθνή Συμπόσια. Έχει συνεργαστεί σε διεθνή επιστημονικά δίκτυα όπως της European Science Foundation (ESF) και της Association Internationale de Littérature comparée (AILC/ICLA). Έχει δημοσιεύσει μόνη ή σε συνεργασία εικοσιεπτά (27) αυτοτελή βιβλία (μονογραφίες και συλλογικά έργα) και γύρω στις εκατόν πενήντα (150) εργασίες, βιβλιοκρισίες και δοκίμια σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά (Ο Ερανιστής, Ελληνικά, Σύγκριση / Comparaison, Παράβασις / Parabasis, Études Balkaniques, Revue des Études Sud-Est Européennes, Synthésis, Neohelicon, Studies on Voltaire and the 18th century, Journal of Modern Greek Studies, κ.ά.), στον ημερήσιο τύπο και σε πολιτιστικά ένθετα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ