11.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

Δρ Συμεών Σολταρίδης
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος! 
Γεννήθηκε στην Ίμβρο το 1940, σπούδασε στην Ίμβρο και στο Ζωγράφειο, στην συνέχεια στην Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης από όπου αποφοίτησε το 1961, χρονιά κατά την οποία χειροτονήθηκε διάκονος. Φέτος ολοκλήρωσε 60 χρόνια ιερωσύνης. 
Στην συνέχεια και μετά τις σπουδές του στο εξωτερικό και ειδικευμένος στο Κανονικό Δίκαιο, επέστρεψε στην Τροφό του Σχολή και γίνεται βοηθός Σχολάρχη. Χειροτονείται το 1969 πρεσβύτερος. Χρονιά που τον γνωρίζω όταν αρχίζω να σπουδάζω στην Χάλκη. 52 χρόνια από σήμερα. 
Γνώρισα τότε έναν κληρικό καταρτισμένο, ικανό, γλωσσομαθή, κοντά στους μαθητές, με διάθεση προσφοράς, να απαντά θετικά πάντα σε κάθε μαθητή που ήθελε την συμπαράστασή και τις γνώσεις του. 
Δεν ήταν ο απόμακρος και ξένος. Πολλές φορές αναζητούσαμε την παρέα του στην βόλτα μας μετά τον εσπερινό. Ανοίγαμε διάφορα θέματα τα οποία μας τα απαντούσε με τρόπο διαλόγου, χωρίς συντηρητικές διαθέσεις, χωρίς φραγμούς. Πάντοτε, αν και μαθητές ακόμη του λυκείου, μας μιλούσε για τον θεσμό του Φαναρίου και την σημασία που είχε η Σχολή μας στην αποστολή του οικουμενικού πνεύματος και της οικουμενικής κίνησης της Εκκλησίας. 
Πέρασαν τόσα χρόνια από την ημέρα που τον γνώρισα και ακόμη θυμάμαι την θέρμη όταν μας μιλούσε για την Χάλκη, όταν μας μεταλαμπάδευε την ιδέα και την φιλοσοφία του λόφου της ελπίδας και η οποία παρέμεινε στους περισσότερους από τους αποφοίτους του Ακαδημαϊκού και γυμνασιακού-λυκειακού τμήματος.
Συνεπής στα έργα και λόγια του, μετά την απαγόρευση της λειτουργίας της Σχολής, μας στηρίζει και η εκκλησία μας στέλνει υποτρόφους στην Θεολογική Σχολή του Α.Π. Θεσσαλονίκης με διαμονή στο Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών στην Θεσσαλονίκη.
Αποφοιτούμε και αρχίζουμε να υπηρετούμε τον θεσμό του Φαναρίου σαν κληρικοί και λαϊκοί. Έναν θεσμό που μας είχε μάθει ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Βαρθολομαίος και μετέπειτα Μητροπολίτης Χαλκηδόνος. 
Και το 1991 εκλέγεται ως ο 270ος Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ενώ φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια στον Θρόνο του Αποστόλου Ανδρέου. 
Έκτοτε εργάζεται για την Οικουμενικότητα του Φαναρίου, αντιμετωπίζει μικρότητες, εγωισμούς, κακότητες. Εργατικός, γνώστης ιδιαίτερα του Κανονικού Δικαίου, της παράδοσης, του έθους, μελετητής του αρχειακού υλικού, των κανόνων στηρίζει τα δίκαια του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Θυμάμαι όταν σημείωνε ότι το «Φανάρι αν χρειαστεί έχει πολλά βέλη στην φαρέτρα του» υπονοώντας ότι η επιχειρηματολογία του θεσμού είναι μεγάλη μπροστά στις αδικίες που ήθελαν να κάνουν όχι μόνο «θυγατέρες» αλλά και εκκλησίες οι οποίες ξεχνούσαν τους τρόπους που στηρίχθηκαν στην ιστορική πορεία της εκκλησίας. 
Εκτός όμως από αυτά εργάζεται και για την επαναλειτουργία της Τροφού μας Σχολής. Επισκέπτεται τις Αρχές και σημειώνει την σημασία που έχει η επαναλειτουργία της όχι μόνο στο Φανάρι και στον Ορθόδοξο κόσμο, αλλά ότι η επαναλειτουργία της αποτελεί στοιχείο εκδημοκρατισμού, κατάργησης και άρσης των αδικιών που έζησε η «σιωπηλή» Σχολή. 
Πάντοτε όμως με την παρουσία του δείχνει ότι το πνευματικό αυτό φυτώριο συνεχίζει να παράγει έργο μια και πραγματοποιούνται Σύνοδοι, Συνέδρια, Ημερίδες, Ομιλίες. 
Την επισκέπτονται άτομα που θέλουν να την γνωρίσουν και τα οποία μαθαίνουν την οικουμενική της προσφορά. Επισκέπτονται την βιβλιοθήκη της και ανακαλύπτουν πηγές και αδημοσίευτα αρχεία. 
Ευχή όλων μας η επαναλειτουργία της Σχολής ώστε όλοι μας και ιδιαίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ομογάλακτος μας κ.κ. Βαρθολομαίος να αξιωθεί σαν Πατριάρχης να λειτουργήσει και όλοι εμείς που υπηρετήσαμε τα αναλόγια να «αναπέμψωμεν δόξα τω Θεώ».

Σχετικά άρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ