Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής διοργανώνει κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.
Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος:
Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου & Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.
Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου & Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.
Τρίτη 11 Μαΐου 2021
Πρόγραμμα
– Δημήτρης Σταματόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στη νεοτερικότητα: από την Αυτοκρατορία στον κόσμο των Εθνών Κρατών.
– Λήδα Ιστικοπούλου, Ιστορικός, Οι εκδόσεις του Πατριαρχικού Τυπογραφείου.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο.
Ο Δημήτρης Σταματόπουλος είναι καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων για τις σχέσεις θρησκείας και πολιτικής στα Οθωμανικά Βαλκάνια και των βιβλίων Μεταρρύθμιση και εκκοσμίκευση: προς μια ανασύνθεση της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον 19ο αιώνα (Αθήνα 2003), Το Βυζάντιο μετά το Έθνος: το πρόβλημα της συνέχειας στις βαλκανικές ιστοριογραφίες (Αθήνα 2009), Το Αγιοταφικό Μετόχι Κωνσταντινουπόλεως: αρχειακές πηγές (18ος 20ός αι.), (Αθήνα 2010). Επιμελήθηκε το τρίτομο συλλογικό έργο: Balkan Nationalism(s) and the Ottoman Empire, vol.3, Istanbul: Isis Press 2015, όπως και τα European Revolutions and the Ottoman Balkans: Nationalism, Violence and Empire, London: I.B. Tauris 2019, Πόλεμος και Επανάσταση στα Οθωμανικά Βαλκάνια (18ος-20ός αι.), Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο 2019. Επίκειται η έκδοση Imagined Empires: constructing ethnic as imperial nationalism in Eastern and Southeastern Europe (19th–20th c.), Budapest: CEU Press 2021 (forthocoming).
Η Λήδα Ιστικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, Τμήμα Ιστορικό Αρχαιολογικό το 1978. Μεταξύ 1978-1981 φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Ανατολικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Υπηρέτησε στην Μέση Εκπαίδευση από το 1981 έως το 2007. Το 1998 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και βιβλία μεταξύ των οποίων: Κυριακή Μαμώνη-Λήδα Ιστικοπούλου, Γυναικείοι Σύλλογοι στην Κωνσταντινούπολη (1861-1922), Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 2002, Κυριακή Μαμώνη-Λήδα Ιστικοπούλου, Σύλλογοι Κωνσταντινουπόλεως 1861-1922 Καταγραφή, Αθήνα, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 2009, Βιβλιογραφία των εκδόσεων του Πατριαρχικού Τυπογραφείου Κωνσταντινουπόλεως 1798-1923, Σύλλογος προς διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, Αθήνα 2018.