24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Κυριακή των Βαΐων στο Σύδνεϋ προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου (ΦΩΤΟ)

Εορτάστηκε η Κυριακή των Βαΐων (25/4/2021) στο Σύδνεϋ και συγκεκριμένα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. 
Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα βάια και μίλησε μετά το ευαγγέλιο για το λαμπρό γεγονός που εορτάζει τη συγκεκριμένη ημέρα η Εκκλησία μας. 
«Το γεγονός της εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα παρεμβάλλεται μεταξύ δύο θανάτων και δύο αναστάσεων. Του θανάτου του Λαζάρου και της αναστάσεως του Λαζάρου και του Θανάτου του Χριστού και της Αναστάσεως του Χριστού», τόνισε και επισήμανε ότι «οι άνθρωποι ήταν μπερδεμένοι. Από τη μια φώναζαν «ωσαννά», που σημαίνει «σώσε μας», δηλαδή αναγνώριζαν το Χριστό ως σωτήρα. Από την άλλη φώναζαν «βασιλεύ του Ισραήλ», βλέποντας στο πρόσωπο του Χριστού τον ενδεχόμενο δυνατό άρχοντα που θα τους ελευθέρωνε από τη ρωμαϊκή κυριαρχία». 
Αναλύοντας τις σκέψεις του, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όλο το εκκλησίασμα να αναλογιστεί «τι τελικά ζητούμε από το Θεό». «Ο λαός του Ισραήλ ζητούσε δύναμη», παρατήρησε και αντέτεινε: «Εμείς να ζητούμε σωτηρία». «Ο λαός του Ισραήλ», συνέχισε, «ζητούσε ελευθερία από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Εμείς να ζητήσουμε ελευθερία από τα πάθη και τις αδυναμίες μας. Ο λαός του Ισραήλ ήθελε δόξα. Εμείς να ζητήσουμε ταπείνωση. Και έτσι, όλοι μαζί, να πορευθούμε και να φτάσουμε δια της Σταυρώσεως και της εις Άδου Καθόδου στην Ανάσταση του Χριστού». 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μοίρασε τα βάια, και εν συνεχεία δέχθηκε τις ευχές των μικρών παιδιών του Κατηχητικού Σχολείου, τα οποία του πρόσφεραν λουλούδια και κόκκινα αυγά για το Πάσχα. 
Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τελέστηκε σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης η Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας), χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου. 
Φωτογραφίες: Mark Petropoulos

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ