20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΠΑΣΧΑ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Φυσικά δεν μπορεί να πάρει κάποιος στα σοβαρά την επιστολή διαμαρτυρίας των μητροπολιτών Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Μ. Εβδομάδα και το Πάσχα, με γνώμονα την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. 
Οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες είναι συχνά απέναντι στην Εκκλησία την οποία ανήκουν (Αγία και Μεγάλη Σύνοδος, Ουκρανικό, Διαχριστιανικοί διάλογοι, πανδημία κ.ο.κ.). Απορεί κάθε νοήμων άνθρωπος γιατί δεν πάνε στους παλαιοημερολογίτες ώστε να αισθάνονται …ασφαλείς (sic).
Στέκομαι, όμως, χάριν αληθείας, σε μια χονδροειδέσταστη ανακρίβεια, την οποία υπογράφουν οι σεβασμιώτατοι, δείχνοντας μας έτσι την ασχετοσύνη τους για την πραγματικότητα. 
Γράφουν, διαμαρτυρόμενοι για την μετάθεση της ώρας της Αναστάσεως κατά τρεις ώρες:
«Καί εἰς οὐδεμίαν περίπτωσιν δέν ἐπιτρέπεται νά συμπέσῃ ὁ κατά τό Μέγα Σάββατον (ὅπως ἐξελίχθησαν τά πράγματα) ἑορτασμός τοῦ ΑΓΙΟΥ ΠΑΣΧΑ τῶν Ὀρθοδόξων μέ τό πάσχα -νομικόν φάσκα- τῶν Ἑβραίων, οἱ ὁποῖοι αὐτόν τόν χρόνον τό ἑορτάζουν τό Μ. Σάββατον». 
Το Εβραϊκό Πάσχα έχει τελειώσει προ πολλού σεβασμιώτατοι. Δεν σας το είπε κανείς; Φέτος ήταν από τις 27 Μαρτίου μέχρι τις 4 Απριλίου. Το δικό μας είναι ένα μήνα μετά! Τι επικαλείστε; 
Επίσης, γράφουν:
«Ἄς μᾶς ἐπιτραπῇ νά ἐπιμείνωμεν εἰς τό δίκαιον καί καθολικόν διά τόν Ἑλληνορθόδοξον Λαόν τοῦ Θεοῦ αἴτημα τοῦτο, τό ὁποῖον, εἰρήσθω ἐν παρόδῳ, ἔκαμαν ἀποδεκτόν καί προβάλλουν αἱ Ἱεραί Σύνοδοι Κύπρου καί Κρήτης». 
Έσπευσαν, αλλά τους πρόλαβε η πραγματικότητα. Η Εκκλησία της Κρήτης ακολουθεί την Εκκλησία της Ελλάδος στα μέτρα της Μ. Εβδομάδος. 
Πάντως αν θέλουν οι σεβασμιώτατοι να κάνουν Ανάσταση τα μεσάνυχτα μπορούν να πάνε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο Φανάρι, το οποίο μέμφονται συχνάκις για …μειοδοσία πίστεως. Εκεί θα γίνουν όλα κατά την τάξιν.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ