9.8 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023

ΡΩΣΙΚΗ ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΑ

Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
Με ανακάτεμα τράπουλας μοιάζουν τα επιχειρήματα του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα με τα οποία προσπαθεί να μειώσει Οικουμενικό Πατριαρχείο και Οικουμενικό Πατριάρχη, προκειμένου να πετύχει τις επιδιώξεις της Ρωσικής Εκκλησίας της οποίας «Υπουργός Εξωτερικών» είναι. Σε συνέντευξή του λοιπόν μας λέει τα εξής τραγικά, σε σχέση με την επικείμενη σύναξη των Ορθοδόξων Εκκλησιών που έχει προαναγγείλει και πάλι ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος: Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εντάχθηκε στο σχίσμα, συντάχθηκε με τους σχισματικούςκαι έχασε τη νομιμότητα να συγκαλεί συνάξεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Προειδοποιεί μάλιστα ότι, αν στο μέλλον γίνει κάτι τέτοιο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη η Εκκλησία της Ρωσίας δεν θα συμμετέχει και προδικάζει ότι και πάρα πολλές Εκκλησίες θα αποφύγουν με διάφορα προσχήματα να πάνε. Να υποθέσουμε ότι, ο επί πολλών παρομοίων ενορχηστρώσεων μαέστρος ήδη καταστρώνει σχέδια για την ενορχήστρωση των προαναγγελλόμενων προσχημάτων; 
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που είτε το θέλει είτε δεν το θέλει ο κ. Ιλαρίων είναι και Οικουμενικός Πατριάρχης δεν εντάχθηκε στο σχίσμα, αλλά άσκησε τα κανονικά του δικαιώματα προκειμένου ως όφειλε, να προφυλάξει μια Ορθόδοξη Εκκλησία από τα «νύχια» των Μοσχοβιτών. Αίτιος του σχίσματος είναι η Εκκλησία της Ρωσίας και μάλιστα στην συνέντευξή του αυτή ο «Υπουργός Εξωτερικών» της προειδοποιεί ότι το σχίσμα αυτό θα βαθύνει και άλλο σε μελλοντική σύγκληση Πανορθόδοξης Σύναξης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη διότι, όχι μόνο δεν θα πάει η συγκεκριμένη Εκκλησία, αλλά και θα προσπαθήσει (με ποιον τρόπο άραγε;) να παρεμποδίσει και τις άλλες Εκκλησίες να παραστούν. Είναι να απορεί κανείς με αυτό το θράσος! Γιατί περί απύθμενου θράσους πρόκειται, αλλά ποιος θα βρεθεί να του τραβήξει το αυτί, μήπως ο προϊστάμενός του, ο οποίος είναι πρωτεργάτης αυτού του σχίσματος που αυτοί ουσιαστικά έχουν δημιουργήσει; Αυτοί είναι που θέτουν σε ακοινωνησία όποια Εκκλησία δεν συμφωνεί μαζί τους! 
Έχοντας λοιπόν απολέσει κατά τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης το δικαίωμα να συγκαλεί Πανορθόδοξη Σύναξη, το δικαίωμα αυτό το αναγνωρίζει στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Μεγάλο φάλτσο του κ. Ιλαρίωνα και σίγουρα το γνωρίζει, όμως βολεύει και αυτόν και την Εκκλησία της Ρωσίας να σφυρίζουν αδιάφορα. Παραβιάζουν ακόμη και τα Δίπτυχα της Ορθόδοξης Εκκλησίας προκειμένου να κάνουν αυτό που θέλουν. Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Ρωσίας ανατρέπει τα Δίπτυχα. Μήπως η θέση που κατέχει και σήμερα στα Δίπτυχα, αποτέλεσμα ανατροπής τους δεν είναι; Η κραταιά Μοσχοβίτικη Εκκλησία ό,τι θέλει κάνει και ας είναι σε ακοινωνησία με το 1/3 των Ορθοδόξων Εκκλησιών! 
Αναγνωρίζοντας λοιπόν το δικαίωμα στον Πατριάρχη Ιεροσόλυμων να συγκαλεί Πανορθόδοξη Σύναξη, ήδη το Πατριαρχείο Μόσχας ανακοίνωσε ότι ο Προκαθήμενος του έλαβε πρόσκληση από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, για επανάληψη του «πραξικοπήματος» που είχαν κάνει πέρυσι στο Αμμάν. 
Ο τρόπος που διακινήθηκε μέχρι στιγμής η νέα πρόσκληση θυμίζει μπαμπούσκα. Γνωρίζετε την μπαμπούσκα; Είναι η ρωσική κούκλα που περιλαμβάνει μια σειρά από κούκλες φωλιασμένες η μία μέσα στην άλλη. 
Το αξιοσημείωτο στην όλη υπόθεση είναι ότι, οι πρωταγωνιστές αυτής της συνάντησης που σκοπό όπως υποστηρίζουν, έχει την επικράτηση της ειρήνης στους κόλπους της Ορθοδοξίας είναι επίσης οι πρωταγωνιστές στην διακοπή της Ευχαριστιακής Κοινωνίας (Ακοινωνησία) με τους Προκαθημένους πέντε Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αυτοί λοιπόν, που έχουν φέρει σε κατάσταση Ακοινωνησίας τις εφτά από τις δεκαπέντε Ορθόδοξες Εκκλησίες, τις μισές δηλαδή, δηλώνουν πρόθυμοι να συνδράμουν στην ενότητα των Εκκλησιών με «παρασυναγωγή» η οποία ή «αδελφική συνάντηση» ονομασθεί ή όπως αλλιώς, με μπαμπούσκα θα μοιάζει και ρωσικη θα είναι!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ