10.5 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Επαναβεβαίωση της Ακαδημαϊκής Αναγνώρισης του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης,
Γεώργιος Καντώνης. Φωτογραφία: HCHC

Εθνικός Κήρυξ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Στις 4 Μαρτίου 2021, η Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας (NECHE) ψήφισε υπέρ της άρσης της προηγούμενης απόφασης της (10/12/2019) να θέσει το Ελληνικό Κολλέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού σε καθεστώς ακαδημαϊκής επιτήρησης. 
“Θέλω να ευχαριστήσω τους φοιτητές που μας εμπιστεύθηκαν για την ακαδημαϊκή τους κατάρτιση” επεσήμανε σε σχόλια του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής κ. Γεώργιος Μ. Καντώνης. “Εκτιμώ -συνέχισε- το αφοσιωμένο διδακτικό προσωπικό και τους εργαζομένους για τις άοκνες προσπάθειες τους προς επίτευξη της αποστολής μας. Και ευχαριστώ τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, Επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Αντιπρόεδρο, Αιδεσιμολογιότατο π. Ιωάννη Μαγκουλιά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολής που πίστευσαν και υποστήριξαν τα προοδευτικά μας σχέδια”. 
Από την πλευρά του, ο π. Μαγκουλιάς, παρατήρησε πως “όλοι αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική ήταν αυτή η απόφαση για το μέλλον της Σχολής και της Εκκλησίας” και ομιλώντας εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου συνεχάρη τον πρόεδρο κ. Καντώνη, καθώς και το δοικητικό, εκπαιδευτικό και υπαλληλικό προσωπικό “για την εξαιρετική εργασία, η οποία οδήγησε σε καλά αποτελέσματα”. 
Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής ξεκίνησε το χειμερινό εξάμηνο του 2019, όταν ο σημερινός Πρόεδρος κ. Καντώνης (με την ιδιότητα τότε του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου), η κ. Elaine Allen, ταμίας της Αρχιεπισκοπής και ο διάκονος Gary Alexander, αντιπρόεδρος για ακαδημαϊκά θέματα αντιπροσώπευσαν τη Σχολή σε ακρόαση της υποεπιτροπής ακαδημαϊκού ελέγχου, της Επιτροπής για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας (NECHE). Μετά την ακρόαση εκείνη αποφασίστηκε όπως τεθούν το Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή σε καθεστώς ακαδημαϊκής επιτήρησης για διάστημα έως δύο ετών. Η Επιτροπή επίσης όρισε, στην ίδια συνεδρίαση, ότι εντός του χειμερινού εξαμήνου του 2020 θα επισκεφτεί τους χώρους της Σχολής και θα επαναξιολογήσει την ακαδημαϊκή της κατάσταση. 
Από τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου ο κ. Καντώνης ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα, τόσο αυτός όσο και το επιτελείο του εργάσθηκαν και συνεργάσθηκαν με την Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας (NECHE) για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων από αυτά που ετέθησαν από την Επιτροπή. Ανάμεσα τους υπήρξαν, η πιο πειθαρχημένη διαχείρηση των οικονομικών της σχολής, η βελτίωση της λειτουργίας της και των ακαδημαϊκών της προγραμμάτων. Το Ελληνικό Κολλέγιο και Θεολογική Σχολή υπέβαλαν κατά διαστήματα αρκετές γραπτές εκθέσεις στην Επιτροπή NECHE και ενημέρωναν τακτικά την επιτροπή για τα συνεχή βήματα προόδου της Σχολής.
Τον Οκτώβριο του 2020 η Επιτροπή απέστειλε ομάδα ειδικών σε ακαδημαϊκά θέματα να παρατηρήσει και να αναλύσει τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής. Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε αφορούσε διάφορες πτυχές λειτουργίας της Σχολής και τα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων παρατηρήσεων, διατυπώθηκαν σε γραπτή έκθεση. Από τότε έως και τον Φεβρουάριο του 2021, ο πρόεδρος Καντώνης επιλήφθηκε εμπράκτως όλων των εγειρομένων ζητημάτων και απέστειλε μία μακροσκελή απαντητική έκθεση στην Επιτροπή, στην οποία ανέλυσε διεξοδικά τις βελτιωτικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ότι αφορά τα εγειρόμενα ζητήματα όσο και πέραν αυτών. 
Η απαντητική αυτή έκθεση καθώς και η θετική έκβαση της συνάντησης με την Επιτροπή στις 4 Μαρτίου, πιστοποίησαν ότι το Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού πορεύονται σε μία οικονομική, οργανωτική και ακαδημαϊκή ανασυγκρότηση. Στη προαναφερθείσα συνάντηση, εκ μέρους της Σχολής, συμμετείχαν ο Πρόεδρος Καντώνης, η Αντιπρόεδρος για ακαδημαϊκά θέματα Δρ. Diana Demetrulias, ο αντιπρόεδρος για διοικητικά θέματα, διάκονος Gary Alexander και ο κ. Nick Papakyrikos, διαπιστευμένος από τη Σχολή για θέματα οικονομικής διαχείρισης. 
Ο Πρόεδρος κ. Καντώνης σχολίασε τα ακόλουθα: “Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το ότι η Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας (NECHE) ενέκρινε την εργασία μας. Το θετικό αυτό αποτέλεσμα οφείλεται στην αφοσίωση και τις επιμελείς προσπάθειες του διοικητικού, εκπαιδευτικού και υπαλληλικού προσωπικού. Ωστόσο, ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι υποβάλαμε ένα σχέδιο δράσης στην Επιτροπή το οποίο πρέπει να εφαρμόσουμε με στοχευμένες κινήσεις”. 
Στα δικά του σχόλια ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ανέφερε τα εξής: “Η καρδιά μου πλημμύρισε από χαρά ακούγοντας τα νέα ότι το Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού δεν τελούν πλέον υπό επιτήρηση αλλά συνεχίζουν να είναι εγκεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της προσφιλούς μας Σχολής κ. Γεώργιο Καντώνη. Ο ρόλος που επιτέλεσε στην καθοδήγηση των ενεργειών για την θετική έκβαση των πραγμάτων, οι υπηρεσίες που προσέφερε, η αφοσίωση και οι άοκνες προσπάθειες του δεν μπορούν να τονιστούν επαρκώς. Επίσης, επιθυμώ να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την Ηγεσία των 100 και όλους τους υποστηρικτές και δωρητές της Σχολής, οι οποίοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση του στόχου διαφύλαξης της ακαδημαϊκής της ακεραιότητας, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει σπουδές υψηλού κύρους προς όφελος της Ελληνο-Αμερικανικής Ομογένειας και των μελλοντικών κληρικών και λαϊκών στελεχών της Αρχιεπισκοπής μας”.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ