18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βλέπει μπροστά!

Εθνικός Κήρυξ 
Γράψαμε στην έκδοσή μας της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβη σε χειροτονίες και στελέχωση της Πατριαρχικής Αυλής με νέους και μορφωμένους κληρικούς. 
Συγκεκριμένα, χειροτόνησε στον βαθμό του Πρεσβυτέρου τον Πατριαρχικό διάκονο Ιάκωβο Krochak, και ακολούθως στον βαθμό του διακόνου τον υποδιάκονο Νικόλαο Αμανατίδη, από τη Θεσσαλονίκη, στον οποίο έδωσε το όνομα Οικουμένιος. 
Αμφότεροι έχουν σπουδάσει Θεολογία και μάλιστα σε μεταπτυχιακό επίπεδο και θα υπηρετήσουν στο Φανάρι. Αυτό που κάνει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την ημέρα που εκλέχτηκε Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ότι προσπαθεί και βρίσκει νέους θεολόγους οι οποίοι χειροτονούνταν κληρικοί και στελεχώνουν το Μέγα Μοναστήρι, που είναι το Πατριαρχείο. 

Μ’ άλλα λόγια, βλέπει μπροστά ο Πατριάρχης, νοιάζεται και φροντίζει για το μέλλον και το αύριο του Πατριαρχείου γι’ αυτό και το ανανεώνει με νέο αίμα. Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι υπάρχει μακρόχρονη παράδοση στο Φανάρι τα στελέχη του να αποκτούν όσο το δυνατόν καλύτερη Θεολογική κατάρτιση, να μαθαίνουν ξένες γλώσσες. Κι ακόμα να αποκτούν αυτόν τον συνδυασμό της Παράδοσης αλλά όχι με την έννοια του άτεγκτου «συντηρητισμού» ο οποίος σκοτώνει την ελευθερία του πνεύματος και του λειτουργικού και εσχατολογικού ήθους της Εκκλησίας, αλλά την προσαρμόζει μεταφέροντάς την από «τω καιρώ εκείνω» εις τον καιρόν ετούτον δηλαδή σήμερα. 
Και αυτή λοιπόν η προχτεσινή πράξη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου έχει ακριβώς αυτή τη στόχευση και προοπτική, το μέλλον, την εξασφάλιση της συνέχειας κι αυτό σημαίνει όραμα, αλλά και ηγεσία.
Θεόδωρος Καλμούκος

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ