21 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗ: “Η ΘΕΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΩΣ ΕΙΚΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ”

Ο Γέρων Περγάμου Ιωάννης λειτουργών στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού 
Οι περίφημες εκδόσεις «Ακρίτας» γιόρτασαν τα 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας τους στον εκδοτικό χώρο (1978 – 1998), με μια σειρά ομιλιών στο Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν (21 Οκτωβρίου – 16 Δεκεμβρίου 1998) που δεν υπάρχει πιά… 
Η σειρά ομιλιών είχε σκοπό να προσεγγίσει το θέμα της Αγιότητας μέσα από τη σύγχρονη σκέψη και τον κοινωνικό προβληματισμό ανθρώπων της επιστήμης, της Εκκλησίας και της τέχνης. 
Το corpus εκείνων των ομιλιών εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 σε ένα συλλογικό τόμο με τον τίτλο «Αγιότητα ένα λησμονημένο όραμα». 
Αναδημοσιεύουμε εδώ την ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κ. Ιωάννη με θέμα: «Η θέωση των Αγίων ως εικονισμός της Βασιλείας». 
Αυτό το κείμενο του Σεβ. Περγάμου συμπυκνώνει – νομίζουμε – την θεολογία του, με τρόπο αριστοτεχνικό.

Σχετικά άρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης. Ένας Μεγάλος σύγχρονος Θεολόγος. Μια όαση πνευματική ποτισμένη από την γνήσια Ορθόδοξη Θεολογία. Μια Θεολογία όμως, όχι ξερή, ανούσια, ακαδημαϊκή, αλλά βιωματική, εμπειρική, λειτουργική. Γιατί ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης ζη και βιώνει την Θεολογία μέσα από την Θεία Λειτουργία. Είμαστε τυχεροί που αξιωθήκαμε όχι μόνο να μαθητεύσουμε κοντά του, αλλά και να συναναστραφούμε και να λειτουργήσουμε μαζί του. Για όλους εμάς που τον γνωρίζουμε, ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης, είναι ο Μέγας Θεολόγος της εποχής μας. Είναι όμως και ο Ιεράρχης της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου μας, που αποτελεί καύχημα, για τον Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, και του ίδιου του Πατριάρχου μας. Σεβασμιώτατε, Άγιε Περγάμου να ζήσετε. Ο Θεός να σας αγιάζει, να σας μακροημερεύει, ώστε οι γνώσεις και οι θεολογικές σας τοποθετήσεις να αποτελούν για όλους εμάς μια πηγή Ορθοδόξου αναβαπτισμού. Πολλά τα έτη σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ