Του Θεοδώρου Καλμούκου
Εθνικός Κήρυξ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κυκλοφόρησε καινούργιο βιβλίο, με τίτλο: «Η Πίστη στην Εποχή του Κορωνοϊού», όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στις 18 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ομιλίες και κηρύγματα που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος κατά το πρώτο διαρρεύσαν έτος της πανδημίας του κορωνοϊού. Ολα τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για το Πρόγραμμα της Αρχιεπισκοπής Ανακούφισης από τον κορωνοϊό. Το βιβλίο απαρτίζεται από 95 σελίδες και στοιχίζει αντίστοιχα $9,95 και $20,95.
Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής:
«Η Εκκλησία μας δεν απέφυγε τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, παρά τους ευσεβείς πόθους και τον συχνά επικίνδυνο τρόπο σκέψης μίας μικρής, αλλά θορυβούσης μειοψηφίας. Επρεπε να διαχειριστούμε την κατάσταση αποτελεσματικά, ιδίως στον τομέα της λατρείας και της τέλεσης των μυστηρίων».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιότατε, σε τι στοχεύετε με την έκδοση του βιβλίου: «Η Πίστη στην Εποχή του Κορωνοϊού»;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Ευρισκόμενοι ακόμη στην εποχή του Covid–19, παρά την ελπίδα που μας παρέχει η προοπτική των εμβολίων, σκέφτηκα να μοιραστώ με τους πιστούς και το ευρύτερο κοινό ένα χρονικό, αν θέλετε, του οδοιπορικού μας στην περσινή Μεγάλη Τεσσαρακοστή και το Πάσχα, όταν δηλαδή ήρθαμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τη νέα πανδημία.
Ηταν μια οριακή περίοδος για την κοινωνία μας γενικά και ειδικότερα για την εκκλησιαστική μας ζωή, η οποία θεμελιώνεται στην κοινωνία των προσώπων και στην κοινωνία με τον Θεό. Οπως εσείς και οι αναγνώστες σας θυμάστε, αντιμετωπίσαμε σοβαρές προκλήσεις, καθώς έπρεπε να υιοθετήσουμε «εικονικές» μορφές λατρείας χρησιμοποιώντας υπολογιστές και οθόνες. Ηταν μια δύσκολη Μεγάλη Τεσσαρακοστή και μία απαιτητική Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά το φως του Πάσχα πλημμύρισε τις κοινότητές μας και φώτισε τις καρδιές και τις ψυχές των πιστών μας.
Δεδομένου ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος της πανδημίας, σκέφτηκα να προσφέρω αυτούς τους λόγους ελπίδας και συμπαράστασης της περσινής χρονιάς με την ευχή να στηρίξουν και να ενδυναμώσουν τους αδελφούς μας και στη νέα χρονιά.
«Ε.Κ.»: Ποιος αριθμός πώλησης αντιτύπων του θα λογισθεί επιτυχία;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Δεν αποβλέπω στην ποσοτική, αλλά στην πνευματική επιτυχία. Αν έστω και ένας άνθρωπος ωφεληθεί και ενισχυθεί από τα κείμενα αυτά, τότε για μένα το βιβλίο πέτυχε το στόχο του.
«Ε.Κ.»: Με δεδομένη την πραγματικότητα ότι την πλήθουσα Εκκλησία της Αμερικής την συγκροτεί και μεγάλη μερίδα ελληνοφώνων, αλλά και για λόγους σεβασμού και συμβολισμού στην ελληνική γλώσσα, θα κυκλοφορήσει και στην Ελληνική το βιβλίο και πότε περίπου θα είναι έτοιμο;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία μετάφρασης του βιβλίου και σύντομα θα υπάρξει και ελληνική έκδοση. Ηταν πιο εύκολο να εκδοθεί το βιβλίο πρώτα στα αγγλικά, διότι οι ομιλίες και τα μηνύματα που περιέχει ήταν γραμμένα, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, στα αγγλικά. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ελπίζω ότι εντός των επομένων μηνών θα είμαστε έτοιμοι.
«Ε.Κ.»: Ποιες οι σκέψεις σας σήμερα ένα χρόνο μετά από την εμφάνιση της πανδημίας;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Εχουμε διέλθει, όπως λέγει ο Ψαλμωδός, «διά πυρός και ύδατος» και ακόμη δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας και υγείας. Παρ’ όλα αυτά, αποδείξαμε την αντοχή μας ως κοινότητα πίστης και είμαι βέβαιος για την ικανότητα της Εκκλησίας μας να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μελλοντική κρίση. Η εμπειρία του περασμένου έτους ήταν μία εμπειρία γεμάτη προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί. Ετσι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον και ό,τι αυτό θα μας φέρει, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και στην ενότητά μας.
|
Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος – Φωτ. Αρχείου Ε.Κ./Κώστας Μπέη |
«Ε.Κ.»: Πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή της Εκκλησίας από απόψεως Λειτουργικής, κοινωνικής, οικονομικής;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Η Εκκλησία μας δεν απέφυγε τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, παρά τους ευσεβείς πόθους και τον συχνά επικίνδυνο τρόπο σκέψης μίας μικρής, αλλά θορυβούσης μειοψηφίας. Επρεπε να διαχειριστούμε την κατάσταση αποτελεσματικά, ιδίως στον τομέα της λατρείας και της τέλεσης των μυστηρίων. Όπως η ιτιά, μάθαμε να λυγίζουμε, αλλά να μην σπάμε. Υπό την απαράμιλλη ηγεσία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη, πορευτήκαμε ανάμεσα στη Σκύλλα των επιστημονικών προειδοποιήσεων και στη Χάρυβδη του μαγικού και αντιεκκλησιαστικού τρόπου σκέψης. Οπως μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας, «παν μέτρον άριστον».
Οσον αφορά τις επιπτώσεις στις κοινότητές μας και στην υλική διάσταση της εκκλησιαστικής ζωής, πρέπει να πούμε ότι έχουν υποστεί πλήγμα, όπως άλλωστε και όλοι οι τομείς της κοινωνίας. Ωστόσο, το πλήγμα αυτό δεν επέφερε μόνιμη ζημία. Οι κοινότητες και οι ενορίες μας ανυπομονούν να επιστρέψουν πλήρως και δυναμικά στην καθημερινότητά τους και προσδοκούμε ότι αυτό θα συμβεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι, μεσούσης της πανδημίας, διοργανώσαμε διαδικτυακά τον περασμένο Σεπτέμβριο μία Κληρικολαϊκή Συνέλευση με τη μαζικότερη συμμετοχή στην ιστορία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας. Και νομίζω ότι αυτό αποτελεί απτή απόδειξη μιας αφοσιωμένης και δυναμικής Εκκλησίας, όπως είναι η Εκκλησία μας εδώ στις ΗΠΑ.
«Ε.Κ.»: Σκεφθήκατε όσο διαρκεί η πανδημία αντί να ορίζει η Αρχιεπισκοπή το ετήσιο συγκεκριμένο ποσό της οικονομικής συνεισφοράς κάθε κοινότητας προς την Αρχιεπισκοπή, να αποφασίζουν οι κοινότητες από μόνες τους σύμφωνα με τις δυνατότητες εκάστης;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να σας πω πόσο υπερήφανος είμαι για την Αρχιεπισκοπή μας και τις ενορίες μας σε τοπικό επίπεδο. Ναι, είναι γεγονός ότι πρέπει όλοι να είμαστε πιο συγκρατημένοι. Κάθε άλλος τρόπος σκέψης θα ήταν παράλογος. Πολλές κοινότητές μας αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και συνεργαζόμαστε, προκειμένου να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και τις ανάγκες τους. Εχουμε παράσχει μέσω της Αρχιεπισκοπής οικονομική βοήθεια στις ενορίες με τις περισσότερες ανάγκες και μοιραστήκαμε τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους, μειώνοντας ταυτόχρονα και τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς εμάς. Με τον τρόπο αυτό, κατορθώσαμε να πετύχουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτό που ρωτάτε. Παρά τις οικονομικές δυσχέρειες, δεν σταματήσαμε να ενισχύουμε, να διακονούμε, να τελούμε τη λατρεία και να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Ολα αυτά αποτελούν ένα ισχυρό τεκμήριο της πίστης και της αντοχής του ελληνορθόδοξου λαού της Αμερικής και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες γι’ αυτό.
«Ε.Κ.»: Πόσο ανησυχείτε για την επικράτηση της αντιληπτικής της «ηλεκτρονικής λατρείας» μέσω Ιντερνετ και διαφόρων εφαρμογών με δεδομένη, εν πολλοίς, την εκκλησιολογική άγνοια πολλών γι’ αυτό που είναι Εκκλησία, από αυτό που δεν είναι;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Ας μην ξεχνάμε ότι η Εκκλησία -τόσο εδώ όσο και στην Ελλάδα- μεταδίδει τη λειτουργική ζωή της εδώ και δεκαετίες. Αυτό είναι ένα μεγάλο όφελος γι’ αυτούς που είναι αναγκασμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους και γι’ αυτούς που διαμένουν σε διάφορα ιδρύματα. Η διαδικτυακή συμμετοχή στην ζωή της Εκκλησίας δεν υποκαθιστά, φυσικά, την δια ζώσης παρουσία, αλλά οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ένας πιστός μπορεί να ίσταται «προς τον Θεόν» παντού και πάντα. Θα συνεχίσουμε τις μεταδόσεις, οι οποίες αναδεικνύονται σε ένα σημαντικό ιεραποστολικό εργαλείο. Πιστεύω ότι όταν έλθει το πλήρωμα του χρόνου, οι ναοί μας θα γεμίσουν και πάλι από τους πιστούς μας.
«Ε.Κ.»: Πώς νομίζετε θα είναι η μετα-κορωνοϊό Αρχιεπισκοπή;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Νομίζω ότι με σχετική ασφάλεια μπορούμε να προβλέψουμε πως κανένας δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα της προ του κορωνοϊού εποχής. Οι απώλειες ζωών, οι δοκιμασίες στις οικογένειες, η αποστέρηση πόρων και ευκαιριών, όλα αυτά έχουν ασκήσει καταλυτική επίδραση σε όλους μας. Θα κρατήσουμε αυτές τις εμπειρίες και με τη βοήθειά τους θα προσπαθήσουμε να κάνουμε την Εκκλησία και τον κόσμο μας καλύτερο. Ελπίζω ότι η «κατεπείγουσα ανάγκη του παρόντος», για να θυμηθώ τα λόγια του Dr. Martin Luther King Jr., θα μας υποχρεώσει να δράσουμε σε κάθε επίπεδο της εκκλησιαστικής, κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής. Η Εκκλησία μας έχει τόσα να πολλά να πει στον πληγωμένο κόσμο μας για την αγάπη, την αποδοχή και το έλεος του Θεού. Και ο λόγος μας πρέπει να είναι λόγος αγάπης και αλήθειας. Η ορθόδοξη πίστη μας δεν αποτελεί ένα μουσειακού χαρακτήρα τελετουργικό, το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε χωρίς σκέψη. Η αποστολή μας να κάνουμε πραγματικότητα τη Βασιλεία του Θεού στην γη, όπως συχνά προσευχόμαστε (ως εν ουρανώ και επί της Γης), είναι μία ατελεύτητη αποστολή, τουλάχιστον μέχρι να επανέλθει ο Κύριος μας. Και αν η πανδημία έχει ενισχύσει την εκτίμησή μας για όσα χάσαμε, μπορούμε ακόμα, ζώντας μέσα στον κόσμο, να ωφεληθούμε από μία Εκκλησία που αγαπά, συγχωρεί, είναι δίκαιη και αποτελεί το προζύμι για την ευρύτερη κοινωνία.
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να απευθυνθώ στους πιστούς μας. Ο Θεός να ευλογεί εσάς και τους αναγνώστες σας.