19.2 C
Athens
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ – π. Κύριλλος Γοβορούν: Το Ουκρανικό ζήτημα και η πανορθόδοξη αλληλεγγύη

Σήμερα Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 7.00 μ.μ. πραγματοποιείται η πρώτη από τις οκτώ διαδικτυακές διαλέξεις του κύκλου «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ομιλητής είναι ο π. Κύριλλος Γοβορούν και το θέμα του είναι «Το Ουκρανικό αυτοκέφαλο και η πανορθόδοξη αλληλεγγύη». 
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας Zoom και ο σύνδεσμος για να συνδεθούν οι ενδιαφερόμενοι ακροατές είναι https://zoom.us/j/96783527291. Η διάρκεια της διάλεξης θα είναι μία ώρα και τριάντα λεπτά και η γλώσσα θα είναι η ελληνική. 
Για να καταλάβουμε το λεγόμενο Ουκρανικό ζήτημα, πρέπει να ξεκινήσουμε χίλια έτη πριν, όταν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως ίδρυσε τη Μητρόπολή του στο Κίεβο. Μετά από τις εισβολές των Μογγόλων το 1240, η Μητρόπολη του Κιέβου απέκτησε δύο κέντρα. Το μέρος της Μητρόπολης που είχε κέντρο στη Μόσχα, αυτοανακηρύχθηκε αυτοκέφαλο το 1448. Το άλλο μέρος της Μητρόπολης του Κιέβου που βρισκόταν στην Λιθουανία και κάλυπτε τα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας, έμεινε πιστό στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το 1686, η Κωνσταντινούπολη παραχώρησε στη Μόσχα το δικαίωμα να κάνει ενθρόνιση των Μητροπολιτών του Κιέβου. Μετά την κατάρρευση της Ρωσικής αυτοκρατορίας το 1917, τμήματα της ιστορικής Μητρόπολης του Κιέβου βρέθηκαν σε ανεξάρτητα κράτη, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία. Κατά τον 19ο αιώνα, το αυτοκέφαλο είχε γίνει θέμα του αντι-αποικιακού κινήματος. Στο πνεύμα αυτό, η κυβέρνηση της ανεξάρτητης (Σοβιετικής) Ουκρανικής Δημοκρατίας υποστήριξε τη δημιουργία της αυτοκέφαλης εκκλησίας και άρχισε της διαπραγματεύσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όμως το Πατριαρχείο φάνηκε απρόθυμο να παρέμβει. Τα πράγματα άλλαξαν το 1991, όταν η Ουκρανία πάλι έγινε ανεξάρτητο κράτος. Αμέσως άρχισε να επιδιώκει το αυτοκέφαλο της εκκλησίας της. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δίστασε αρχικά να εμπλακεί στην επίλυση του Ουκρανικού ζητήματος. Το θέμα επιλύθηκε μόνο το 2018. Πιστεύω πως δύο γεγονότα συνέβαλαν σε αυτό: ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μετά την επανάσταση του 2014, και η απουσία της Ρωσικής εκκλησίας στην Πανορθόδοξο σύνοδο της Κρήτης το 2016. 
Ο αρχιμανδρίτης Κύριλλος Γοβορούν είναι Καθηγητής Εκκλησιολογίας, Διεθνών Σχέσεων και Οικουμενισμού στο Κολλέγιο Sankt Ignatios της Θεολογικής Σχολής της Στοκχόλμης. Απόφοιτος της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου και του Πανεπιστημίου Αθηνών, ολοκλήρωσε τις διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Durham υπό την επίβλεψη του π. Andrew Louth. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και αργότερα ερευνητής στα Πανεπιστήμια Yale και Columbia (ΗΠΑ), επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Münster στη Γερμανία, διεθνής συνεργάτης στο Κέντρο Chester Ronning για τη Μελέτη των Θρησκειών και της Δημόσιας Ζωής στο Πανεπιστήμιο Alberta στον Καναδά, ενώ είναι διευθυντής του Οικουμενικού Ινστιτούτου Huffington στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount στο Λος Άντζελες και επίκουρος καθηγητής στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ