Στην ενημερωτική εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο” της ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης φιλοξενήθηκε την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Κατά τη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Κώστα Λασκαράτο, ο Σεβασμιώτατος απάντησε σε ερωτήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα πανδημία και με το επίκαιρο και πολύ σοβαρό ζήτημα των εμβολιασμών, ενώ περιέγραψε επιγραμματικά τις επετειακές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στην Αυστραλία για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο κι ενώ στην Αυστραλία είχε προαναγγελθεί η προμήθεια ενός μόνο, συγκεκριμένου εμβολίου – με προοπτική, μάλιστα, η χορήγησή του στον γενικό πληθυσμό να είναι υποχρεωτική – ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος και οι Προκαθήμενοι της Καθολικής και της Αγγλικανικής Εκκλησίας είχαν αποστείλει κοινή επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, δια της οποίας κατέθεταν τις επιφυλάξεις τους και ζητούσαν διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα εξασφάλιζε περισσότερες επιλογές εμβολίων. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι οι προβαλλόμενοι ενδοιασμοί αφορούν συγκεκριμένο εμβόλιο που η παρασκευή του βασίζεται σε κύτταρα από έμβρυα που έχουν θανατωθεί με άμβλωση, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πράγματι η αυστραλιανή κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με περισσότερες εταιρίες που διαθέτουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
“Η κυβέρνηση ευτυχώς σεβάστηκε αυτό το αίτημα”, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, επισημαίνοντας πως από τα μέσα του Φεβρουαρίου, που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αυστραλία, εκτός από το συγκεκριμένο, θα υπάρχουν και άλλα εμβόλια, για τα οποία δεν ανακύπτει κανένας ηθικός ενδοιασμός. “Αυτό θέλω να το τονίσω και να το ακούσουν και οι συμπατριώτες μας στην Ελλάδα”, προσέθεσε, “αλλά να το ακούσουν και οι κληρικοί και οι μοναχοί και κάποιοι Επίσκοποι που προβάλλουν ενδοιασμούς”.
Επισήμανε δε ότι προσωπικά ο ίδιος, διαθέτοντας εμπειρία ενασχόλησης με τα ζητήματα που άπτονται της βιοηθικής, έχει κάνει εκτενέστατη σχετική έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι για το εμβόλιο της Phizer, το οποίο διατίθεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όσο και για εκείνο της εταιρίας Moderna, δεν υπάρχει κανένας ενδοιασμός ηθικού, θρησκευτικού, πνευματικού ή εκκλησιαστικού χαρακτήρα. “Γι’ αυτό πρέπει οι άνθρωποι, χωρίς καμια δυσκολία και χωρίς κανέναν ηθικό σκόλοπα, να προχωρήσουν και να λάβουν το εμβόλιο”, υπογράμμισε.
Περιγράφοντας, ακόμη, την εξέλιξη της πανδημίας στην Αυστραλία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ και στον αντίκτυπό τους στη λειτουργική ζωή της τοπικής Εκκλησίας. “Προχωρούμε με κατανόηση και συνεργασία”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ενώ επικέντρωσε στην ανάγκη να δίνονται πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα και τις ενστάσεις που εγείρουν οι πιστοί. “Αν δε δώσουμε εμείς απαντήσεις, αυτό το κενό θα το καλύψει κάποιος άλλος”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι σε αντίστοιχες δοκιμασίες που βίωσε η ανθρωπότητα κατά το παρελθόν “βρήκαν χώρο να δημιουργηθούν ζηλωτικές τάσεις και βρήκαν χώρο άνθρωποι να παραπλανήσουν ή να εκμεταλλευθούν καταστάσεις”. “Εμείς εδώ, επειδή ζούμε σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή”, προσέθεσε, “δε θέλω αυτό το κενό να το αφήσουμε. Γι’ αυτό προσπαθούμε, και εγώ και οι Επίσκοποί μας, να ανταποκρινόμαστε στα ερωτήματα των ανθρώπων μας”.
Όσον φορά, τέλος, στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε στην προετοιμασία που έγινε από τον περασμένο Ιούνιο, δια της 20μελούς Εθνικής Επιτροπής που σύστησε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, και στην κατάρτιση ενός προγράμματος με περισσότερες από 250 εκδηλώσεις, σε παναυστραλιανό επίπεδο. “Θα πω κάτι που δε θέλω να ακουστεί υπερβολικό και δε θέλω ασφαλώς να υποτιμήσω την πατρίδα μας, την Ελλάδα, την οποία εμείς από εδώ από την Αυστραλία τη βλέπουμε με πολλή ευγνωμοσύνη. Αλλά πιστεύω ότι αυτά που θα γίνουν εδώ, δε θα γίνουν σε άλλο μέρος του κόσμου”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
Επισήμανε δε ότι οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις “αγκαλιάζουν” όλη την Αυστραλία και προσέθεσε οτι η βασική στόχευση είναι, όχι μόνο να απευθύνονται στους ελληνικής καταγωγής πολίτες της χώρας, αλλά και “να δώσουμε μια μαρτυρία στην αυστραλιανή κοινωνία”. “Γι’ αυτό και σε όλα τα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, μηδενός εξαιρουμένου”, εξήγησε, “θα γίνουν επίσημες εκδηλώσεις -είτε συνέδρια, είτε ημερίδες, είτε ομιλίες- οι οποίες θα παρουσιάσουν αυτό το μεγάλο γεγονός του Γένους μας. Μεταξύ των πολλών, θα κάνουμε και τα αποκαλυπτήρια πέντε μνημείων σε μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας. Τα μνημεία αυτά θα αποτελούν το καθένα από ένα σημείο αναφοράς αυτού του μεγάλου γεγονότος της επετείου των 200 ετών”.
Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου στο Σύδνεϋ
Την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Αστερίου Ζουριάκα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ. Παρίσταντο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος και Κυανέων κ. Ελπίδιος, κληρικοί από το Σύδνεϋ, καθώς επίσης συγγενείς και φίλοι του π. Αστερίου.
“Με όλη μου την αγάπη υπόσχομαι να αγωνιστώ καθημερινώς για τον συνάνθρωπό μου. Υπόσχομαι η ποιμαντική διακονία μου να είναι θυσιαστική”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην προσφώνησή του ο νέος Πρεσβύτερος, στεκόμενος έμφορτος συγκίνησης ενώπιον του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου. “Εύχεστε, Σεβασμιώτατε, να φανώ άξιος των προσδοκιών σας και της Εκκλησίας μας”, συνέχισε, “ώστε εργαζόμενος στον αμπελώνα του Κυρίου, όταν ευδοκήσει ο Κύριος και κλείσω τα μάτια μου για τελευταία φορά, να ακούσω κι εγώ τα άγια λόγια του Κυρίου μας: «Εὖ, δοῦλε ἀγαθὲ καὶ πιστέ, εἴσελθε εἰς τὴν χαρὰν τοῦ κυρίου σου»”.
Ο π. Αστέριος έσπευσε να ευχαριστήσει από βάθους καρδίας τον πνευματικό του πατέρα, π. Κυριακό Σταυρονικητιανό, κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο στήριγμα στη ζωή του, που “με τη δικιά του προσφορά και αγάπη σήμερα είμαι εδώ ενώπιόν σας”. Ευχαρίστησε, επίσης, τους γονείς του για την αγάπη, τους κόπους και τις θυσίες τους, “προπάντων όμως, διότι με το παράδειγμά τους και τη χριστιανική βιωτή τους μου ενέπνευσαν την αγάπη στον Χριστό και την Εκκλησία”. Ευχαριστίες απηύθυνε ακόμη στους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ απευθυνόμενος στον Σεβασμιώτατο τόνισε: “Οφείλω να ευχαριστήσω εσάς από τα βάθη της καρδιάς μου για την εμπιστοσύνη, για την πατρική σας αγάπης, μια αγάπη που έχει μεταμορφώσει τη ζωή μου προσωπικά. Σας ευχαριστώ και για όλα όσα έχετε κάνει για να με στηρίξετε στη διακονία μου, και σας βεβαιώνω ότι εγώ και η σύζυγός μου και τα παιδιά μου θα εργαστούμε με πολλή αγάπη, υπακοή και αφοσίωση στο κάλεσμα και θέλημα της Εκκλησίας”.
“Η πορεία της ζωής σου, την οποία με αγάπη και εμπιστοσύνη μού εκμυστηρεύτηκες, φέρει στη σκέψη μου τους λόγους του Αποστόλου που λέγει: «Οὐχ ἑαυτῷ τις λαμβάνει τὴν τιμήν, ἀλλὰ καλούμενος ὑπὸ τοῦ Θεοῦ, καθάπερ καὶ ᾿Ααρών»”, αποκρίθηκε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος. “Δοξάζω τούτη την ώρα τον Τριαδικό Θεό”, συνέχισε, “διότι σήμερα πραγματοποιείται το παιδικό σου όνειρο, να γίνεις Πρεσβύτερος και να διακονήσεις το ιερό Θυσιαστήριο. Λαμβάνοντας πρώτα από τον ίδιο τον Θεό τη μεγάλη πρόσκληση της ιερωσύνης, την οποία και απεδέχθης. Να δοξάζεις και εσύ με όλη σου την ύπαρξη τον τριαδικό Θεό που δε σε ξέχασε, όπως δεν ξεχνά κανέναν από εμάς”.
Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε στον νέο Πρεσβύτερο πως η οδός, την οποία επέλεξε, είναι “τεθλιμμένη και πλήρης ακανθών και δοκιμασιών”. “Είναι η πιο δύσκολη οδός, αλλά και η πιο όμορφη”, σημείωσε, για να συμπληρώσει: “Προσωπικώς, δε βρίσκω ωραιότερο υπούργημα επί της γης, πέραν αυτού της ιερωσύνης”. Επισήμανε, όμως, ότι ιδιαίτερα στην εποχή που ζούμε, με την απόλυτη εκκοσμίκευση που χαρακτηρίζει πολλούς ανθρώπους, ακόμη και εκκλησιαστικούς, η ιερωσύνη γίνεται καθημερινή πρόκληση και σε κάποιες περιπτώσεις σταυρός και δοκιμασία. Περιγράφοντας τον ανταγωνισμό που επικρατεί στον σύγχρονο κόσμο και την αναζήτηση της κοσμικώς νοούμενης επιτυχίας που συχνά οδηγεί σε ψυχική καταρράκωση, παρότρυνε τον π. Αστέριο να επιλέξει να αφεθεί με εμπιστοσύνη στα χέρια του Θεού. “Σημαντικό δεν είναι να αγωνίζεσαι για τη δικαίωση στα μάτια των ανθρώπων”, υπογράμμισε, “αλλά να διατηρείς αρραγή σύνδεσμο με τον Θεό που σε δέχεται με τα πάθη σου και τις αδυναμίες σου”.
Συνεχίζοντας τις πατρικές συμβουλές του προς τον νέο Πρεσβύτερο, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε την παράκληση για το υπόλοιπο της ζωής του να έχει ως προτεραιότητά του την υπεράσπιση της Εκκλησίας. “Όταν συνειδητοποιείς ότι η Εκκλησία δοκιμάζεται, τότε να αναλαμβάνεις πρωτοβουλία και, όπως οι Άγιοι Πατέρες μας, να υπερασπίζεσαι την Εκκλησία μας, ακόμη κι αν χρειαστεί να δώσεις και το αίμα σου για αυτήν”, τόνισε.
Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος συνεχάρη τον π. Αστέριο για τη μέχρι σήμερα πορεία του, που, όπως διέκρινε, “είναι πορεία πνευματική και εκκλησιαστική, και εγγυάται ότι θα καταστείς σωστός και καλό Πρεσβύτερος της Εκκλησίας μας, όπου κι αν αυτή σε καλέσει να διακονήσεις”. Επίσης, συνεχάρη τη σύζυγό του, Παναγιώτα, που δέχτηκε να επωμιστεί κι εκείνη το βαρύ φορτίο και τη μεγάλη ευθύνη της Πρεσβυτέρας, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους γονείς του π. Αστερίου, Απόστολο και Χρυσούλα, οι οποίοι τον ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Δεν παρέλειψε ακόμη να ευχαριστήσει τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Κυριακό, ο οποίος, όπως παρατήρησε, καθοδήγησε σωστά τον νέο Πρεσβύτερο και συνεχίζει να τον καθοδηγεί προς το πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού.