24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ

Φώτο: Νικόλαος Μαγγίνας
Όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έδινε την Αυτοκεφαλία στους Ουκρανούς, είπε επί λέξει: 
“Αυτή η αυτοκεφαλία, την οποία τόσο ενθέρμως και με νοσταλγία περιμένατε επί σειράν ετών, για να μην πω και αιώνων, είναι δικαίωμά σας. Όπως ήτο δικαίωμα και όλων των άλλων λαών της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, που οι εκκλησίες τους έλαβαν την αυτοκεφαλία από τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Και είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τους ιερούς κανόνες, να δίνει αυτή την αυτοκεφαλία όταν κρίνει σκόπιμο, όταν οι εκάστοτε συνθήκες θα έχουν ωριμάσει.”
Επομένως το γεγονός είναι τετελεσμένο!
Όσες συνεντεύξεις και αν δώσει ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, όσες απειλές και αν εκτοξεύσει, όσα επικοινωνιακά τερτίπια και αν μετέλθει, αυτός και το Πατριαρχείο Μόσχας, η Ουκρανική Αυτοκεφαλία είναι ιστορικό γεγονός. 
Το “σχίσμα” υπάρχει στην δική τους λογική, όχι στου Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο δεν έχει καν εκστομίσει τη λέξη, αφού δεν υφίσταται το τοιούτον. 
Το Φανάρι το έχουν αποδείξει οι αιώνες ανθεκτικό. Δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε ένα θέμα τόσο καίριας σημασίας. Όσο νωρίτερα το καταλάβουν οι Ρώσοι και οι όμοιοί τους, τόσο καλύτερα γι’ αυτούς. 
Πέρα από τους κανόνες και την εκκλησιολογική διάσταση του θέματος, πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης. 
Το Φανάρι υπέγραψε την Αυτοκεφαλία, ήτοι την ελευθερία, της Ουκρανίας και την υπογραφή του δεν την παίρνει πίσω.
«H Πόλη η οποία ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στο σταυροδρόμι των πολιτισμών και μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποτελεί ένα κέντρο ιερό για όλους. Για εμάς, ως εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κάθε επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη μάς θυμίζει τις πνευματικές μας ρίζες διότι εμείς οι χριστιανοί της Ρωσίας, οι Ρως, εμείς λάβαμε την Πίστη μας από την Κωνσταντινούπολη και για εμάς η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως θα μείνει άπαξ και διαπαντός Μητέρα Εκκλησία». 
Π.Α.Α.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ