16.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ: “Το Ουκρανικό είναι θέμα δύο Συνόδων δύο τοπικών Εκκλησιών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας” (ΒΙΝΤΕΟ)

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 19:30 Ελληνική Ώρα – 20.30 (Moscow time) – 12:30 (Eastern Time) η 1η e-Σύναξη από τον Άθωνα με τον Γέροντα Εφραίμ και Ρωσόφωνους Πιστούς.  
Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, στον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού, βρήκε τον τρόπο για να επικοινωνεί με τους απανταχού της οικουμένης «πιστούς» του. Ονομάζεται: e-Σύναξη. 
Μέχρι τώρα έχει μιλήσει με Έλληνες, φυσικά, Ρουμάνους, Γάλλους, Αμερικανούς κ.α. Πραγματικά «οικουμενικός» ο «Γέροντας»! 
Ο Ηγούμενος Εφραίμ σ’ αυτές τις συνάξεις ομιλεί για 30-40 λεπτά και μετά ακολουθεί διάλογος με τους συμμετέχοντες.
Η πρόσφατη, με τους ρωσόφωνους πιστούς, είχε διάρκεια σχεδόν 2,5 ώρες και υπήρχε παράλληλη μετάφραση στα Ρωσικά. 
Σε ερώτηση ρώσου πιστού, προς το τέλος της e – Σύναξης, για το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, που έχει προκαλέσει την οργή της Ρωσίας, ο Ηγούμενος Εφραίμ απάντησε:
«Δεν μπορούμε να συμβάλλουμε εμείς στην λύση του προβλήματος. Είναι θέμα δύο Συνόδων δύο τοπικών Εκκλησιών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας. …Πρέπει να καταλάβουν όλες οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες ότι το Άγιον Όρος υπάγεται εκκλησιαστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά ανήκει σε όλους τους Ορθοδόξους και το έχουμε ανάγκη όλοι». 
Θα πρέπει να προβληματίσει τους θεολόγους και δη τους κανονολόγους η τοποθέτηση του Βατοπαιδίου Εφραίμ ότι «είναι θέμα δύο Συνόδων δύο τοπικών Εκκλησιών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ρωσίας». Άλλαις λέξεσιν η χορήγηση Αυτοκεφαλίας σε μία Εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι «θέμα δύο τοπικών Εκκλησιών»; Προφανώς πάσχει δεόντως μια τέτοια τοποθέτηση. 
Θα θέλαμε, όμως, να υπενθυμίσουμε στον Βατοπαιδινό Ηγούμενο ότι ο ίδιος μπορεί τελικά να μην παρέστη στην ενθρόνιση του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, λόγω εκτάκτου προβλήματος υγείας, μπορεί να λέει ότι εμείς οι αγιορείτες «δεν μπορούμε να συμβάλλουμε στην λύση του προβλήματος», αλλά οι Μονές Ξενοφώντος, Παντοκράτορος, Εσφιγμένου, για παράδειγμα, έχουν δεχθεί κληρικούς και λαϊκούς της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έχουν συλλειτουργήσει και η Μονή Παντοκράτορος, μάλιστα, έχει προβεί και στην δημοσιοποίηση άρθρων και μελετών, στηρίζοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Ο Βατοπαιδινός Ηγούμενος δεν έχει κάνει τίποτα από τα παραπάνω είτε γιατί θέλει να μην χαλάσει με τους Ρώσους, με τους οποίους έχει μια προϊστορία, είτε γιατί δεν θέλει να τον πιάνουν στο στόμα τους τα Γραφεία Αιρέσεων της Μητροπόλεως Πειραιώς για το Ουκρανικό. Αυτός πρέπει να παραμένει «οικουμενικός»! 
Αναμένουμε με αγωνία τις επόμενες …οικουμενικές e – Συνάξεις του Ηγουμένου Εφραίμ, για να μας φωτίσει περισσότερο με την σοφία του…
 

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ