21.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΣΤΗΝ “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (13-12-2020)

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, ο «υπουργός Εξωτερικών» της Ρωσικής Εκκλησίας, παραχωρεί μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» της Κυριακής 13 Δεκεμβρίου 2020 και στον δημοσιογράφο Θανάση Αυγερινό.
Κύριο θέμα – τί άλλο – το Ουκρανικό. 
Ο μητροπολίτης Ιλαρίων θεωρεί πως «η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, κρίσιμη και θλιβερή». Θεωρεί ότι «το σχίσμα» στον ορθόδοξο κόσμο προκλήθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ξεκαθαρίζει ότι: «Διακόπτουμε την κοινωνία μόνο με εκείνους τους Προκαθημένους και τους ιεράρχες, οι οποίοι έρχονται σε κοινωνία με το σχίσμα». 
Ο Ιλαρίων θεωρεί πως τους «έκλεισε την πόρτα ο Κωνσταντινουπόλεως», ενώ οι Ρώσοι είναι «ανοιχτοί στο διάλογο» κι ακόμα μιλάει για «αξιώσεις παπικού τύπου» από το Φανάρι, με αφορμή και όσα δήλωσε πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης. 

Ο μητροπολίτης Βολοκολάμσκ παραπέμπει σε πρόσφατο βιβλίο του μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου (Εκκλησία της Κύπρου), ο οποίος υπερασπίζεται με πάθος της Εκκλησία της Ρωσίας, για να αποδείξει τις κατ’ αυτόν αντικανονικές ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Ένα βήμα είναι ο Ιλαρίων από το να χαρακτηρίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη αιρετικό. Είναι, επίσης, κατηγορηματικός ότι «η Ρωσική Εκκλησία δεν έλαβε ποτέ κανένα τόμο αυτοκεφαλίας από την Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης. Η Ρωσική Εκκλησία διακήρυξε την αυτοκεφαλία της όταν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως υπέγραψε την Ουνία με τη Ρώμη…». 
Η συνέντευξη του Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα είναι σε μια επιθετική λογική, δεν αφήνει ίχνος χαραμάδας για διευθέτηση του Ουκρανικού, καθώς δηλώνει ότι η Ρωσία δεν θα κάνει «ούτε βήμα πίσω». 
Στον αντίποδα της συνέντευξης του Βολοκολάμσκ δημοσιεύεται άρθρο του μητροπολίτου Νέας Ιωνίας Γαβριήλ (Εκκλησία της Ελλάδος), όπου αναγνωρίζεται το πρωτεύθυνον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επισημαίνονται λάθη της Ρωσικής Εκκλησίας στο πρόσφατο παρελθόν και στο Ουκρανικό και διατυπώνονται προϋποθέσεις ενότητας στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σχετικά άρθρα

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πολύ ωραία τα λέει ο π.Ιλαρίων:"Τους πίνουμε το αίμα εδώ και 300 χρόνια.Κι εμείς και οι γονείς μας και οι παππούδες μας!Και τώρα σηκώνουν οι άτιμοι οι Ουκρανοί κεφάλι και έρχεται και ο Πατριάρχης να τους αγκαλιάσει.Πώς τολμά να αγνοεί το γεγονός ότι για 300 ολόκληρα χρόνια ΕΜΕΙΣ τους πίναμε το αίμα.Κι εμείς και οι γονείς μας και οι παππούδες μας!Πόσο δίκιο έχει ο φίλος μας ο Ερντογάν που αισθάνεται ακριβώς το ίδιο για τους Έλληνες!Τετρακόσια ολόκληρα χρόνια πίνανε οι φίλοι μας οι Τούρκοι το αίμα των Ελλήνων κι έπειτα αυτοί οι αχάριστοι σηκώσανε κεφάλι.Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται.Τουλάχιστον θα έχουμε τον καλό μας φίλο και ομότροπο Ταγίπ που σκέφτεται ακριβώς όπως εμείς και μας καταλαβαίνει βαθιά.Ευτυχώς!" Ούτε ο μεγάλος διδάσκαλος Καϊάφας δεν θα τα 'λεγε τόσο υπέροχα.Βραβείο Νόμπελ Υποκρισίας 2020.Και εις ανώτερα,πάτερ! ΥΓ Παρακαλώ τον κύριο Θεοδωρόπουλο από την Καθημερινή,τον οποίο θαυμάζω και εκτιμώ απεριόριστα,να κάνει ένα σχόλιο πάνω στα γεγονότα της Ουκρανίας.

  2. Από μακρυά κάνει τον καμπόσο. Όταν όμως πήγε με τρεμάμενο βήμα με τον Πατριάρχη του στο Φανάρι για να ικετεψουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη να μην χορηγήσει τον τόμο (γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι μετά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω ό,τι και αν λένε και αν κάνουν), τότε έτρεμαν τα πόδια του όταν ήρθε ενώπιος ενωπίω με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και δεχόταν σαν βρεγμένη γάτα τις επιπλήξεις σε σημείο που ο Κύριλλος παρενέβη και παρακάλεσε τον οικουμενικό να περιβάλει τον Ιλαρίωνα με την αγάπη του. Πού ήταν τότε η μαγκιά του και το θράσος του;

  3. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας Χάλκη 27 Μαρτίου 2010 «H Πόλη η οποία ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο στο σταυροδρόμι των πολιτισμών και μέχρι σήμερα συνεχίζει να αποτελεί ένα κέντρο ιερό για όλους. Για εμάς, ως εκπροσώπους της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κάθε επίσκεψή μας στην Κωνσταντινούπολη μας θυμίζει τις πνευματικές μας ρίζες διότι εμείς οι χριστιανοί της Ρωσίας, οι Ρως, εμείς λάβαμε την Πίστη μας από την Κωνσταντινούπολη και για εμάς η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως θα μείνει άπαξ και διαπαντός Μητέρα Εκκλησία» Πηγή Φως Φανρίου

  4. Αν η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ διέπεται από δημοκρατικό πνεύμα, θα πρέπει να φιλοξενήσει και μία συνέντευξη με κληρικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να "ακουσθούν" και οι δύο πλευρές. ΚΑΙ, να μη μείνωμεν με τήν ενορχήστρωση του ανταποκριτού της, ο οποίος, από τα κείμενά του στο μπλογκ "ΕΞΑΨΑΛΜΟΣ", διακρίνεται για τα αντιπατριαρχικά του αισθήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ