23.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η χειροτονία του Επισκόπου Εξαμιλίου Τιμοθέου προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου (BINTEO)

Του Θεοδώρου Καλμούκου 
ΒΟΣΤΩΝΗ. Εγινε στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην πόλη Merrillville της Ιντιάνα η χειροτονία του Επισκόπου Εξαμιλίου Τιμοθέου Μπακάκου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, βοηθουμένου από τούς Μητροπολίτες Ατλάντας Αλέξιο, Σικάγου Ναθαναήλ, Φιλομηλίου Ηλία της Αλβανικής Ορθόδοξης Επισκοπής Αμερικής και του Επισκόπου Ζήλων Σεβαστιανού, βοηθού του Ατλάντας Αλεξίου και πολλών ιερέων από την Μητρόπολη Σικάγου. Τηρήθηκαν τα προληπτικά μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού. 
Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ανάμεσα στα άλλα είπε, πως «αγαπητέ εψηφισμένε Επίσκοπε Εξαμιλίου Τιμόθεε, σήμερα συγκεντρωθήκαμε σε τούτον τον Καθεδρικό Ναό με το πλήρωμα της Εκκλησίας κλήρου και λαού και με τα ουράνια τάγματα των Αγγέλων και Αγίων με επικεφαλής της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας. Συγκεντρωθήκαμε για σένα, αγαπητέ αδελφέ, να ανυψώσουμε τις προσευχές στον ουρανό καθώς ανυψώνεσαι σήμερα στο Επισκοπικό Αξίωμα». 
Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος είπε: «αγαπητέ εψηφισμένε αδελφέ Τιμόθεε, το όνομά σου σημαίνει ‘την τιμή του Θεού’ και είναι το όνομα του γνωστού και αγίου Επισκόπου, πνευματικού υιού του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος αναφέρεται άπειρες φορές στην Καινή Διαθήκη. Στην προς Φιλιππησίους Επιστολή του ο Απ. Παύλος ομιλεί γι’ αυτόν λέγοντας πως ‘ελπίζω δε εν Κυρίω Ιησού Τιμόθεον ταχέως πέμψαι υμίν, καγώ ευψυχώ γνους τα περί υμών. Ουδένα γαρ έχω ισόψυχον, όστις γνησίως τα περί υμών μεριμνήσει, οι πάντες γαρ τα εαυτών ζητούσιν, ού τα Χριστού Ιησού’ (Α΄ Φιλιππησίους 2:19). Ελπίζω δε ει τον Κύριον Ιησούν να σας στείλω γρήγορα τον Τιμόθεον, δια να είμαι και εγώ ήσυχος όταν μάθω νέα σας. Δεν έχω κανέναν άλλον ισόψυχον, ο οποίος ειλικρινά θα φροντίσει για σας, διότι όλοι φροντίζουν για τα δικά τους συμφέροντα και όχι του Χριστού Ιησού». 
Είπε ακόμα, πως «ως Επίσκοπος της Εκκλησίας του Θεού, καλείσαι να εμπνεύσεις τους πιστούς να αναζητήσουν την εμπειρία του ενός αληθινού Θεού. Η ζωή σου να είναι ένα ανοιχτό βιβλίο στον κλήρο και τον λαό, στο οποίο θα διαβάζουν το αφήγημα των αρετών σου το οποίο θα ανθίζει στην πνευματική τους ζωή, διά των μυστηρίων, διά της προσευχής, διά της όλης Θείας Λειτουργίας και για τη λαχτάρα της μεταμόρφωσης τους εν Χριστώ». 
Ο νεοχειροτονηθείς Επίσκοπος Εξαμιλίου Τιμόθεος στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τα μέλη της περί Αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου, τους παρισταμένους ιεράρχες, τους ιερείς και τους πιστούς. 
Τόνισε πως «θα εξακολουθήσω την πλήρη και ακλόνητο διακονία στο έργο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας όπως καθορίζεται από τους ιερούς κανόνες, τις παραδόσεις και τα διδάγματα των αγίων εκκλησιαστικών πατέρων». 
Σε άλλο σημείο απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, είπε ότι «ο σκοπός ως εκκλησιαστικοί ηγέτες είναι να προσελκύσουμε τους πιστούς κοντά στον Χριστό και να τους βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο να λάβουν τη σωτηρία τους». 
Κατά τη στιγμή της χειροτονίας ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος εκφώνησε την εξής ευχή της χειροτονίας: «αδεία και προτροπή του Οικουμενικού Πατριάρχου ημών Βαρθολομαίου ψήφω και δοκιμασία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών των συγκροτούντων την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον, η Θεία Χάρις η πάντοτε τα ασθενή θεραπεύουσα και τα ελλείποντα αναπληρούσα προχειρίζεται Τιμόθεον τον Θεοφιλέστατον Πρεσβύτερον εις Επίσκοπον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Εξαμιλίου, ευξώμεθα ούν υπέ αυτού ίνα έλθει επ’ αυτόν η χάρις του Παναγίου Πνεύματος». Ακολούθησε η ιαχή άξιος και η ένδυση του νεοχειροτονηθέντος με τα αρχιερατικά άμφια. Στο τέλος ο νέος Επίσκοπος σταθείς επί του αρχιερατικού Θρόνου για πρώτη φορά τέλεσε την απόλυση. 
Οπως ήδη έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας» ο Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Μπακάκος εκλέχτηκε παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου την Τρίτη 6 Οκτωβρίου με τον ψιλό τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Εξαμιλίου. Την ίδια μέρα εκλέχτηκαν επίσης και οι Αρχιμανδρίτες που είχαν προταθεί από την Επαρχιακή Σύνοδο Αμερικής, Σπυρίδων Κέζιος, από Καλιφόρνια με τον τίτλο Αμάστριδος και του οποίου η χειροτονία έγινε προ δεκαπενθημέρου και του Ιωάννη Κωνσταντίνου πρωτοσύγκελλου της Μητρόπολης Αγίου Φραγκίσκου με τον τίτλο Φωκαίας. 
Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά θέσμια θα είναι ουσιαστικά βοηθοί Επίσκοποι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, οι οποίοι κατ’ ανάθεση θα υπηρετούν στις Μητροπόλεις Αγίου Φραγκίσκου και Σικάγου ως πρωτοσύγκελλοι. 
Υπογραμμίζεται ότι δεν θα υπάρξει επί πλέον οικονομική επιβάρυνση στην Αρχιεπισκοπή για το μισθολόγιο των νέων Επισκόπων, αλλά η μισθοδοσία τους θα συνεχιστεί ως έχει μέχρι σήμερα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ