14.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Η εναρκτήρια δράση της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Το Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Picton της Νέας Νοτίου Ουαλίας η εναρκτήρια δράση της Εθνικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με τις τέσσερις εκδηλώσεις της ημέρας άρχισε ουσιαστικά το πρόγραμμα των σχετικών εορτασμών, το οποίο θα καλύψει μία περίοδο 15 περίπου μηνών μέχρι το τέλος του 2021. Ειδικότερα, όλες οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στην εμβληματική φυσιογνωμία του Αντώνη (του) Μανώλη, ο οποίος ήταν ο ένας από τους δύο πρώτους Έλληνες που υιοθέτησαν ως πατρίδα τους την Αυστραλία και ο πρώτος που απέκτησε την Βρετανική ιθαγένεια.

Η πρώτη φάση της δράσης ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με Τρισάγιο που τέλεσε στον τάφο του Αντώνη Μανώλη ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Συνεχίστηκε στις 12:30 με τα αποκαλυπτήρια εκ μέρους του Δημάρχου Wollondilly, κ. Robert Khan, της σήμανσης οδού επ’ ονόματι του Αντώνη Μανώλη και ολοκληρώθηκε στο Πολεμικό Μνημείο του Picton με κατάθεση στεφάνων από τους: Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, Ομοσπονδιακό Υπουργό Ενέργειας κ. Angus Taylor, Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Σύδνεϋ κ. Χρήστο Καρρά, Δήμαρχο Wollondilly κ. Robert Khan, Πρόεδρο της Διακοινοτικής Επιτροπής ΝΝΟ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας κ. Κοσμά Δημητρίου, Πρόεδρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ κ. Χάρη Δανάλη, Πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ ΝΝΟ κ. Βασίλη Σκανδαλάκη, Πρόεδρο του Συλλόγου Αθηναίων ΝΝΟ κ. Καίτη Βαλή, κ. Χρήστο Παξινό εκ μέρους του Συλλόγου Αθηναίων Σύδνεϋ και ΝΝΟ, και κ. Δήμητρα Σκάλκου εκ μέρους της εφημερίδας «Ο Ελληνικός Κήρυκας».

Η δεύτερη φάση της δράσης έλαβε χώρα σε εστιατόριο του Picton, όπου περίπου 60 άτομα, τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα που προβλέπονται λόγω της πανδημίας, παρακάθισαν σε γεύμα και παρακολούθησαν ομιλία του ομογενούς ιστορικού Δρος Παναγιώτη Διαμάντη, με θέμα: «Οι ιστορικές πληροφορίες που διαθέτουμε για τον Αντώνη Μανώλη». Παράλληλα, έγιναν και οι εθιμοτυπικοί χαιρετισμοί, με τον Υπουργό κ. Taylor και τον Δημοτικό Σύμβουλο Wollondilly κ. Michael Banasik να τονίζουν συγκεκριμένα περιστατικά με τα οποία η ζωή τους σχετίζεται με τους Έλληνες και τη δραστηριότητά τους στην Αυστραλία. Άλλωστε, βασική και διήκουσα ιδέα της όλης εκδήλωσης ήταν η σημασία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση για την ευρύτερη Αυστραλιανή κοινωνία.

Σε όλες τις εκδηλώσεις της ημέρας παραβρέθηκε πλήθος ομογενειακών παραγόντων, όπως η κ. Ουρανία Καρτέρη, Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ, ο κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας, η κ. Ειρήνη Ανέστη, Πρόεδρος της ΟΕΕΓΑ, η κ. Μαρία Anthony, Πρόεδρος του Ποντιακού Σωματείου «Ποντοξενητέας», ο κ. Θεόφιλος Πρεμέτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie, ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόδημος, Προϊστάμενος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στο Γενικό Προξενείο του Σύδνεϋ, ο κ. Χρήστος Μπελέχρας, Ταμίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας ΝΝΟ, και ο κ. Θέμης Καλλός, Διευθυντής του Ελληνικού Προγράμματος της Ραδιοφωνίας SBS. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Λίβερπουλ, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Πρόχορος Αναστασιάδης, οι κυρίες Νεκταρία Ελαφρού και Κωνσταντίνα Καραγιάννη εκ μέρους της Ενορίας του Τιμίου Προδρόμου Παρραμάτας, καθώς και η κ. Marlane Fairfax, Πρόεδρος του Picton & District Historical and Family History Society. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Αθηναίων ΝΝΟ και το Τμήμα Σύδνεϋ της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ