24.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σε δηλώσεις του για το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, ο μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος, της Ρωσικής παρουσίας στην Ουκρανία, απεφάνθη: “Δεν είδαμε σοβαρές αντιδράσεις και δηλώσεις από την πλευρά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Αγιά Σοφιά, παρόλο αυτά στην Ουκρανία ασχολήθηκε επιμελώς και δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα για εκατομμύρια πιστούς της Ουκρανίας”. 
“Η Εκκλησία πρέπει να ασχολείται με τις ψυχές των ανθρώπων και όχι να παίζει πολιτικά και γεωπολιτικά παιχνίδια. Ο Πατριάρχης ως πρώτος, έπρεπε πρώτα να φροντίσει για την ενότητα της Ορθοδοξίας, αλλά όπως βλέπετε το κακό έχει συνέπειες”, πρόσθεσε ο μητροπολίτης Μπορισπόλ.
Έτσι μας θύμισε αμέσως την ανάλογη θέση του μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ:

«Είμαστε μόνοι μας, όταν όμως εμείς δεχτήκαμε το επίταγμα του αμερικανικού παράγοντα και των ευρωατλαντιστών να εισέλθουμε στη διαμάχη της Ουκρανίας και να δώσουμε αυτοκεφαλία διασπώντας την ενότητα του Ορθοδόξου κόσμου ποιος ευθύνεται; Που είναι ο λαλίστατος κ. Πομπέο σήμερα που συνέχαιρε την Εκκλησία μας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας για τη χορήγηση αυτοκεφαλίας της εκκλησίας της Ουκρανίας;» 

Θα ήταν καλό ο μητροπολίτης Μπορισπόλ Αντώνιος της Ρωσικής παρουσίας στην Ουκρανία να μην μιλάει, όταν έχει μιλήσει ο Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος τον υπερκαλύπτει!

Και ο Πειραιώς Σεραφείμ θα έπρεπε να σκεφθεί σοβαρά να …αντικαταστήσει τον εκπρόσωπο τύπου, Μπορισπόλ Αντώνιο, γιατί εμβαθύνει καλύτερα στην ρωσική επιχειρηματολογία.

Οι Ρώσοι της Ουκρανίας βρήκαν, λοιπόν, αφορμή να μεμφθούν και πάλι τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Ουκρανικό, επιρρίπτοντας του ευθύνες, δηλ. ολιγωρία, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Αυτή η θέση αναπαράγεται από όλα τα ρωσόφιλα μέσα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εγκαλείται όλως αναιτίως ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 

Για όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς τα πράγματα, ο Πατριάρχης και πολύ μίλησε, πριν την απόφαση Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί. Ήταν σαφής και κατηγορηματικός. Καμία σκιά στα λεγόμενά του. Αλλά από εκεί και πέρα όλοι οι σώφρονες γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, το οποίο, μάλιστα, δεν θα έχει και νόημα ή κάποιο αποτέλεσμα. 
Ο Μπορισπόλ, ο Πειραιώς, ο Κυθήρων και οι όμοιοί τους, ας συνειδητοποιήσουν ότι η Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία εδόθη και δεν ανακαλείται. Ας συνεχίσουν να ματαιοπονούν… Η ιστορία τους έχει θέσει ήδη στο περιθώριο.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ