8.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την Αγιά Σοφιά στην Washington Post

Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας

“Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να είμαστε ενωμένοι, αφήνουμε μια κληρονομιά 1.500 ετών να μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος.”, δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαθρολομαίος μιλώντας στη Washington Post, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου Ερτογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, έναν βυζαντινό καθεδρικό ναό του 6ου αιώνα και ένα από τα πιο πολύτιμα αρχιτεκτονικά θαύματα του κόσμου, σε Τζαμί.
Στο δημοσίευμα, το οποίο υπογράφει η Asli Aydintasbas αναφέρεται πως καμία τουρκική κυβέρνηση ως τώρα δεν είχε αγγίξει το θέμα, από τότε που ο Ατατούρκ είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο.
Ο Ναός της Αγίας Σοφίας, από το 537 μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως ορθόδοξος καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, κάλυψαν προσεκτικά τα ψηφιδωτά και το μετέτρεψαν σε τζαμί. To 1934 o Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας, μετέτρεψε το τέμενος σε μουσείο. Σήμερα ο ναός εξακολουθεί να είναι μουσείο, ενώ πραγματοποιούνται σε αυτόν πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και εκδηλώσεις που θεωρούνται από ορισμένους ότι δεν αρμόζουν στο χώρο, όπως επιδείξεις μόδας. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση των ψηφιδωτών του ναού. 
“Επιβιώσαμε εδώ επί 17 αιώνες και εφόσον είναι θέλημα θεού θα μείνουμε εδώ για πάντα”, συμπλήρωσε ο Πατριάρχης.

“Η χριστιανική κοινότητα της Τουρκίας εξαφανίζεται και μαζί της εξαφανίζεται η διαφορετική νότα της χώρας μας. Η Τουρκία θα είναι απίστευτα πιο φτωχή εάν χαθεί αυτή η κληρονομιά. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα τροφοδοτούσε επίσης αντι-μουσουλμανικά συναισθήματα μεταξύ των ακροδεξιών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζω ότι οι Τούρκοι ηγέτες θα το αναγνωρίσουν αυτό – και θα διακόψουν τη συζήτηση για την Αγία Σοφία”, ανέφερε ακόμα.

“Όταν οι Οθωμανοί ήρθαν στην Κωνσταντινούπολη, την οποία ονόμασαν Konstantiniyye από το όνομα του ιδρυτή του Βυζαντίου, δεν υπήρχε κανένα τζαμί εδώ. Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 3.500. Αφήστε αυτό τουλάχιστον να παραμείνει μνημείο για την πλούσια ιστορία μας”, κατέληξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία ανήκει ήδη από το 1985 στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως μουσείο που εντάσσεται στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με διαδικασίες που προβλέπει η Σύμβαση για την Παγκόσμια Κληρονομιά, προτού ληφθεί οιαδήποτε απόφαση για οποιαδήποτε μετατροπή τέτοιου μνημείου, απαιτείται η προηγούμενη επίσημη γνωστοποίηση στην UNESCO. Εν συνεχεία, συγκαλείται η αρμόδια 21μελής διακυβερνητική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις κατάλληλες λύσεις, με γνώμονα τη διατήρηση της εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας του μνημείου.

Σχετικά άρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο πόνος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας, είναι εμφανής. Η Αγία Σοφία χτίστηκε για να λειτουργήσει ως Ναός και μάλιστα αφιερωμένος στην Σοφία του Θεού. Η Αγία Σοφία, είναι και θα παραμείνει πάντοτε το σύμβολο της πονεμένης Ρωμηοσύνης. Η Αγία Σοφία είναι το μνημείο που συμπυκνώνει τις παραδόσεις του ευσεβούς Γένους μας. Η Αγία Σοφία, είναι η κατεξοχήν Μεγάλη Εκκλησία, άλλο εάν η Κανδήλα και η καρδιά της φιλοξενούνται στο ιστορικό και μαρτυρικό Φανάρι. Η Αγία Σοφία,για όλα αυτά και για πολλά άλλα, πρέπει όπως είπε και ο Πατριάρχης μας, μα διατηρήσει τον Οικουμενικό χαρακτήρα της. Είναι λοιπόν εύλογος και δικαιολογημένος ο πόνος και η θλίψη του Πατριάρχου του Γένους μας και Πρώτου της καθ' ημάς Ανατολής. Παναγιώτατε, όλοι εμείς τα πνευματικά σας παιδιά, συμμεριζόμαστε τον πόνο και την θλίψη σας. Πιστεύουμε όμως σε Θεό ζώντα. Σηκώνουμε μαζί σας και αυτόν τον Σταυρό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας ελπίζοντας ότι θα επικρατήσει η σύνεση. Παναγιώτατε πολλά τα έτη σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ