12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου στο CNN Greece

Κώστας Πλιάκος , CNN Greece

Μήνυμα ενότητας αλλά και αποφασιστικότητας για το μέλλον της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας στέλνει αποκλειστικά μέσω του CNN Greece o αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος. Συγκεκριμένα αναφέρει: 
«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας έχει ένα ένδοξο παρελθόν. Κανείς όμως δεν μπορεί να μας εμποδίσει από το να έχουμε και ένα ένδοξο μέλλον. Κοιτάζουμε τον Χριστό και προχωρούμε μπροστά. Όλοι μαζί, κλήρος και λαός, ενωμένοι προχωρούμε με ζήλο, αγάπη και ενθουσιασμό για να δώσουμε τη μαρτυρία μας στην πέμπτη Ήπειρο. Τη μαρτυρία της πίστεως και της πατρίδας μας.» 
Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας έρχεται σε μία χρονική στιγμή που, όπως δείχνουν ομογενειακά δημοσιεύματα και τοποθετήσεις ομογενειακών συλλόγων, πληθαίνουν οι αντιδράσεις κατά των δημοσιευμάτων σχετικά με επένδυση του μη κερδοσκοπικού trust που διαχειρίζεται την περιουσία της Αρχιεπισκοπής.


Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο καιρό έχει προκληθεί απογοήτευση στην ομογένεια για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον ελληνικό Τύπο και σε ηλεκτρονικό αυστραλιανό μέσο ενημέρωσης σχετικά με την αγορά ενός ακινήτου – για το οποίο κατά τα δημοσιεύματα προορίζεται για κατοικία του Αρχιεπισκόπου Μακάριου.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα στον ιστότοπο news.com.au πληροφορίες για την αγορά του ακινήτου, οι οποίες πυροδότησαν στη συνέχεια σειρά νέων δημοσιευμάτων στον ομογενειακό Τύπο, που αν και δεν μιλούν με ονοματεπώνυμα φωτογραφίζουν κύκλους. Δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα -πρέπει να πούμε- και τη σκυτάλη πήρε και ο Τύπος στην Ελλάδα, που κάνει λόγο για βρόμικο πόλεμο κατά του Αρχιεπισκόπου.
Είναι γνωστό ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας είχε προβλήματα ενότητας πολύ πριν την έλευση του Μακάριου στην Αυστραλία περίπου πριν ένα χρόνο, για τα οποία ο συγκεκριμένος Αρχιεπίσκοπος ξεκίνησε την προσπάθεια επίλυσής τους. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα για ρεπορτάζ, που μπορεί να εξηγήσει ωστόσο το πώς μπορεί να τροφοδοτείται μια σύγκρουση.
Θα πει κανείς τώρα, γιατί εδώ στη Ελλάδα ασχολούμαστε τόσο με το τι γίνεται στην Εκκλησία της Αυστραλίας και γράφονται ποταμοί κειμένων; Γιατί η Αυστραλία έχει ένα εκατομμύριο Έλληνες και μια Αρχιεπισκοπή που έχει κάνει τεράστιο έργο, έχει στηρίξει χιλιάδες ανθρώπους, Αυστραλούς και μη, ανεξαρτήτου θρησκείας και το χτίσιμο αυτής της χώρας. Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας αποτελεί έναν ισχυρό πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό παράγοντα που ισχυροποιεί τη σχέση της Ελλάδας με μία από τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες του πλανήτη.
Ας δούμε εν συντομία τα γεγονότα από την αρχή και τα δημοσιεύματα.
Δημοσιεύθηκε λοιπόν ότι η Αρχιεπισκοπή και συγκεκριμένα το Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής «αγόρασε ένα ακίνητο σε προνομιακή θέση στην περιοχή Κέντ, με θέα στην όπερα του Σίδνεϊ, πολυτελές με όλες τις ανέσεις, αξίας 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.» Η ιστοσελίδα news.com.au επικαλείται μάλιστα δήλωση του γραμματέα του Consolidated Trust κ. Νικόλαου Παππά.
Η πολυτέλεια το διαμερίσματος καθώς και η τιμή του, φέρεται να «σκανδάλισε» τον Ελληνισμό της Αυστραλίας. Το διαμέρισμα αγοράστηκε από το Consolidated Trust που είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής της περιούσιας της Αρχιεπισκοπής. Το Consolidated Trust διοικείται από ΔΣ στο οποίο προεδρεύει ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος και συμμετέχουν σε αυτό κληρικοί και λαϊκοί.
Τα δημοσιεύματα στη συνέχεια κάνουν εκτενή περιγραφή του ακινήτου που βρίσκεται στον 23ο όροφο ουρανοξύστη και έχει εμβαδό 238 τ.μ. Δημοσιεύθηκε επίσης ότι το ακίνητο αγοράστηκε με δάνειο ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων ως επένδυση για τη Θεολογική Σχολή του Απόστολου Ανδρέα.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα news.com.au που δημοσίευσε το ρεπορτάζ έχει κάνει τρεις φορές update στο κείμενο, διορθώνοντας πληροφορίες.
Στα ίδια δημοσιεύματα γίνεται λόγος για το πότε ελήφθη η απόφαση για την αγορά και αναφέρεται χωρίς να κατονομάζονται οι πηγές των δημοσιευμάτων αλλά ονομάζονται ως «κύκλοι της Αρχιεπισκοπής» ότι ελήφθη τον Μάρτιο του 2019, όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν ακόμη εν ζωή. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του ανιψιού του εκλιπόντος Στυλιανού, κ. Νικόλαου Καλιούρη, ο οποίος με επιστολές του προς την ομογένεια που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, έκανε λόγο για «ύπουλη εμπλοκή του ονόματος» του μακαριστού Στυλιανού.
Ο κ. Καλιούρης στις επιστολές του αναφέρει ότι δεν είχε καμία αναφορά από τον Μακαριστό Στυλιανό για μια τέτοια αγορά, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν κοντά του τους τελευταίους μήνες της ζωής του, και ότι δεν έπεσε στην αντίληψή του συμμετοχή του μακαριστού Στυλιανού σε συνεδρίαση του ΔΣ του Consolidated Trust. Επίσης μια τέτοια αγορά θα ήταν αντίθετη με τον χαρακτήρα του μακαριστού Στυλιανού ο οποίος, όπως αναφέρει, είχε αποστροφή προς την πολυτέλεια, τον πλούτο και την καλοπέραση. Ο κ. Καλιούρης λέει ότι θέλει να προστατεύσει στην υστεροφημία του μακαριστού Στυλιανού από αναξιόπιστες πληροφορίες και κάνει λόγο για «πιθανά ή απίθανα σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας».
Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους και τα έσοδά της προέρχονται από δωρεές, από τη διαχείριση της περιουσίας της, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο πέρασμα των χρόνων και τα κρατικά προγράμματα για κοινωνικές υπηρεσίες, όπως ισχύει για όλους τους οργανισμούς που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες.
Η εκκλησία της Αυστραλίας έχει ένα τεράστιο φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο να επιδείξει. Έχει 156 ναούς, 8 μονές, μια θεολογική σχολή, 8 ημερήσια σχολεία, 130 απογευματινά σχολεία, 11 γηροκομεία και κέντρα στήριξης και φιλοξενίας ηλικιωμένων, κέντρα κοινωνικής υποστήριξης, κέντρο υποστήριξης ατόμων με αναπηρία, έναν εκδοτικό οίκο, κάνει δεκάδες φιλανθρωπικές δράσεις, πρωτοστατεί σε περισσότερα από 40 συσσίτια, εκ των οποίων τα 10 δημιουργήθηκαν από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο και θέλει να δημιουργήσει τώρα δύο κέντρα απεξάρτησης.
To Consolidated Trust είναι το ίδρυμα που διαχειρίζεται όλη αυτή την περιουσία και σε αυτό το πλαίσιο δύναται να κάνει επενδυτικές κινήσεις. Η αγορά του ακινήτου έγινε, κατά δήλωσή του, σε αυτό το πλαίσιο με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, και χωρίς κανένα δάνειο όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Αρχιεπισκοπή.
Όσον αφορά τη μεταφορά της κατοικίας του αρχιεπισκόπου σε άλλο κτίριο η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει γιατί προκρίθηκε η αγορά ακινήτου και όχι η ενοικίασή του και γιατί κρίθηκε ως καλή επενδυτική πρόταση. Σύμφωνα με το νόμο στην Αυστραλία, η Εκκλησία συντηρείται από δικά της έσοδα, κάνοντας διαχείριση της περιουσίας της μέσω του οργανισμού Consolidated Trust της Αρχιεπισκοπής.
Το news.com.au επικαλείται δήλωση του γραμματέα του Consolidated Trust κ. Νικόλαου Παππά ότι θα χρησιμοποιηθεί ως κατοικία του Αρχιεπισκόπου. Η Αρχιεπισκοπή, από την πλευρά της, ξεκαθαρίζει στο θέμα αυτό ότι ο αρχιεπίσκοπος ούτε διαμένει σε αυτό το ακίνητο, ούτε έχει δηλώσει ότι θα διαμείνει εκεί, ούτε έχει λάβει τέτοια απόφαση.
Πηγές στα εν λόγω δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η απόφαση ελήφθη τον Μάρτιο του 2019 και σε αυτό βασίζεται και η αντίδραση του κ. Καλιούρη. Το Μάρτιο του 2019 γίνονταν συζητήσεις για αγορά ακινήτου – και αυτό το επιβεβαιώσαμε στο ρεπορτάζ μας – χωρίς όμως να ληφθούν αποφάσεις. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση καταγεγραμμένη στα πρακτικά γιατί επρόκειτο για σκέψεις και ανεπίσημες συζητήσεις. Λίγο πριν την έλευση του Αρχιεπισκόπου Μακάριου γίνονταν συζητήσεις για το που θα μείνει ο Αρχιεπίσκοπος. Παρεμπιπτόντως, ο αρχιεπίσκοπος μένει στην Αρχιεπισκοπή, σε ένα χώρο μέσα στο γραφείο του. Η απόφαση ελήφθη το Δεκέμβριο του 2019.
Η αντίδραση της ομογένειας 
Η Αρχιεπισκοπή και δημοσιεύματα του ομογενειακού Τύπου, θεωρούν ότι δέχεται επίθεση ο αρχιεπίσκοπος με σκοπό να πληγεί και χαρακτηρίζει τις κατηγορίες ανυπόστατες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αρχιεπισκοπή γνωρίζει από πού προέρχονται αυτές οι επιθέσεις. Το ερώτημα που θέτει είναι γιατί βγήκαν τόσα δημοσιεύματα για ένα θέμα που αφορά την Αρχιεπισκοπή χωρίς καν να ερωτηθεί, όπως επιβάλει η δεοντολογία, η ίδια η Αρχιεπισκοπή και γιατί τώρα, τόσους μήνες μετά την αγορά;
Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής μάλιστα θεωρούν ότι το θέμα στον τύπο έχει σταματήσει να ανακυκλώνεται γεγονός που οφείλεται στο ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει θέμα. Αντιθέτως, μάλιστα, διαπιστώνει ότι, με μια γρήγορα ματιά στον ομογενειακό τύπο της Αυστραλίας, το θέμα έχει πυροδοτήσει κύμα συμπαράστασης υπέρ του Αρχιεπισκόπου και οργής κατά των δημοσιευμάτων, με δημοσιευσεις και ανακοινώσεις συλλόγων που μπορεί κανείς να βρει με μια απλή αναζήτηση στο Internet.
Πολλές τέτοιες επιστολές συμπαράστασης από κορυφαίους συλλόγους και σωματεία της Αυστραλίας που εκπροσωπούν χιλιάδες μέλη, έχουν ήδη αποσταλεί στην Αρχιεπισκοπή και έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο. Όπως επίσης αναφέρουν πηγές από την Αρχιεπισκοπή, πάρα πολλές είναι οι επιστολές από πανεπιστημιακούς καθηγητές, από μητροπολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού, από ηγούμενους μονών, από ενορίες και οργανισμούς και χιλιάδες μηνύματα από τον απλό κόσμο. Τα μηνύματα συμπαράστασης παίρνουν και τη μορφή άρθρων από πανεπιστημιακούς στις ομογενειακές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες τις τελευταίες ημέρες με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα.
Το δημοσίευμα εξάλλου του news.com.au. λέει επίσης ότι το Consolidated Trust δεν έχει λάβει κανένα παράπονο επίσημα για την αγορά του ακινήτου. H Αυστραλία έχει 1500 ομογενειακούς οργανισμούς. «Δεν έκανε σε κανένα μέσο ενημέρωσης, ειδικά της Ελλάδας, εντύπωση, ότι δεν υπήρξε ούτε ένα παράπονο, ούτε μία καταγγελία;» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Σχετικά άρθρα

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ