19.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βράβευση της ταινίας “Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο”, παραγωγής του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών

Η ταινία Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο, σε σενάριο και σκηνοθεσία Θωμά Σίδερη, απέσπασε το βραβείο “Special mention for Documentary” της κριτικής επιτροπής στα βραβεία Odysseus Awards 2020, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Greek Film Festival. The international meeting point for Greek film from across the world). H διάκριση αφορά στο σύνολο του κινηματογραφικού έργου (Special mention for Documentary: Like the Seagulls over the Golden Horn, Directed by Thomas Sideris, Greece, 2020, 75′). Το αντίστοιχο βραβείο έχει απονεμηθεί τα προηγούμενα χρόνια σε καταξιωμένους σκηνοθέτες και σε σπουδαίες ταινίες τεκμηριώσεως. 
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι φιναλίστ και μη κατά κανόνα υποστηρίζονται από εταιρεία που λειτουργεί με όρους κινηματογραφικής παραγωγής, ενώ παραγωγός του ντοκιμαντέρ Σαν τους γλάρους πάνω από τον Κεράτιο είναι ο εν Αθήναις Σύνδεσμος Μεγαλοσχολιτών.
Η ταινία αποτελεί δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, το οποίο αφηγείται την μακραίωνη ιστορία της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής,
του αρχαιότερου εκπαιδευτικού ιδρύματος του Ελληνισμού, μέσα από γραπτά και οπτικά τεκμήρια και με την ματιά των καθηγητών και των μαθητών της κατά το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Παράλληλα, η ταινία αναδεικνύει την τοπογραφία της Κωνσταντινουπόλεως των δεκαετιών 1950 και 1960 με άμεσες αναφορές στην περίοδο ακμής της Ρωμιοσύνης, αλλά και στα γεγονότα που τραυμάτισαν ανεπανόρθωτα την ψυχή της, όπως τα Σεπτεμβριανά του 1955 και οι Απελάσεις του 1964. 
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν μεταξύ άλλων, η Α. Θ. Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κύριος κύριος Βαρθολομαίος, ο νυν Σχολάρχης Δημήτριος Ζώτος, καθηγητές και μαθητές της Σχολής, ο Ακαδημαϊκός Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, ο καθηγητής Ιστορίας Elçin Macar και βεβαίως πρώην καθηγητές και απόφοιτοι της Σχολής και μέλη του εν Αθήναις Συνδέσμου Μεγαλοσχολιτών.
Την επιστημονική επιμέλεια της ταινίας είχε ο ιστορικός Σταύρος Θ. Ανεστίδης, την μουσική έγραψε ο Cengiz Onural, διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Αριστοτέλης Μεταξάς και ηχολήπτης ο Κώστας Αδάμ, ενώ το τραγούδι των τίτλων (Από τον Μαρμαρά ως τον Κεράτιο) ερμηνεύεται από τις Δυνάμεις του Αιγαίου, σε μουσική Νίκου Γράψα και στίχους Θωμά Σίδερη.


Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ Θωμάς Σίδερης έχει βραβευθεί πολλαπλώς για το έργο του. Η νέα ταινία του Τhe river, παραγωγής ΗΠΑ, έχει επιλεγεί ως “semi-finalist” στο διεθνές South East Regional Film Festival της Φλόριντα, ενώ η ταινία Σκιά στην ψυχή, σε επιστημονική επιμέλεια Σταύρου Θ. Ανεστίδη και σε σενάριο και έρευνα Θωμά Σίδερη, έχει λάβει το βραβείο «Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ» («Best Creative Documentary») στο Διεθνές Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λονδίνου (2016). Επίσης, ο Θωμάς Σίδερης υπογράφει το σενάριο και την σκηνοθεσία της ταινίας Γράμμα από τον Πόντο, παραγωγής ΕΡΤ, που θα προβληθεί προσεχώς από την δημόσια τηλεόραση. 

Μόλις ευνοήσουν οι συνθήκες, η ταινία θα προβληθεί σε κεντρική αίθουσα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, ενώ προγραμματίζεται και η προβολή της στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. 
Αντίγραφο της ταινίας σε DVD θα είναι διαθέσιμο μετά από την ολοκλήρωση της συμμετοχής της σε κινηματογραφικά φεστιβάλ και την δημόσια προβολή της στην τηλεόραση.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ