11.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Συνέντευξη του Αρχ/που Ελπιδοφόρου στον «Ε.Κ.»: Τα προβλήματα και τα επιτεύγματα του πρώτου χρόνου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος. (AP Photo/Mark Lennihan)

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» με την συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογή του θεωρεί ως κορυφαία επιτεύγματα «τη λύτρωση από το χείλος της καταστροφής του Ναού του Αγ. Νικολάου χάρη στην εξαιρετική γενναιοδωρία των πιστών μας».
Τη διάσωση της Σχολής από σίγουρη «απώλεια της πιστοποίησης των πτυχίων της». Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων προς την Αρχιεπισκοπή, ενώ διαβεβαίωσε ότι «τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής έχουν εξυγιανθεί».
Μίλησε ακόμα για προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στα σχολεία επί νέας, ρεαλιστικής βάσεως και υπογράμμισε για τα σχολεία ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τα διατηρήσουμε πάση θυσία».
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιώτατε, συμπληρώνεται σήμερα ένα έτος από την εκλογή σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής. Τι σκέψεις περνούν από το μυαλό σας;
Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: Χριστός Ανέστη! Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που δίνετε σε όλους να θυμηθούμε αυτή την επέτειο. Ακόμα και εν μέσω αυτής της πανδημίας, με όλη αυτή την απώλεια που προκαλεί στους πιστούς μας, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που συνεπάγεται πιθανόν για πολλά ακόμα χρόνια, προσωπικά δεν παύω να διακατέχομαι από ένα τεράστιο αίσθημα ευγνωμοσύνης. Πρώτον στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, και συγκεκριμένα προς την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο για την εμπιστοσύνη και την τιμή της επιλογής του προσώπου μου. Επειτα, ευγνωμοσύνη οφείλω σε κάθε ένα μέλος ξεχωριστά της Εκκλησίας μας στην Αμερική για την τιμή να τους διακονώ ως ο Αρχιεπίσκοπός τους. Η τιμή συνίσταται στο γεγονός ότι όλοι μαζί, με συνεργασία, θα υπερβούμε τις παρούσες δυσκολίες. Διότι η πίστη, η ελπίδα και η αγάπη πάντοτε στο τέλος θα θριαμβεύουν. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η πρώτη επέτειος δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για θριαμβολογίες και εορτασμούς. Είναι όμως αφορμή να λογοδοτήσω για ό,τι έκανα: προς τον λαό μας, προς τον κλήρο μας, προς την Ιεραρχία μας, προς το Πατριαρχείο μας.
Σκεφτείτε τι θα κάναμε αν δεν είχαμε το Πατριαρχείο μας τα δύσκολα αυτά χρόνια που περάσαμε πρόσφατα και που περνάμε σήμερα. Θα είμασταν μετέωροι και ανέρειστοι. Χωρίς ελπίδα και προσανατολισμό. Ευτυχώς, ο Πατριάρχης μας και η Σύνοδος περί αυτόν, επενέβησαν την κατάλληλη στιγμή και έδωσαν τη λύση στο αδιέξοδό μας.
Εθνικός Κήρυξ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατά την τέλεση του Αγιασμού στον ανεγειρόμενο ναό του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου του 2019. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ/ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΧΑΪΤΙΔΗΣ
«Ε.Κ.»: Το έχετε πλήρως συνειδητοποιήσει ή μήπως έρχονται στιγμές που σας φαίνεται σαν όνειρο;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Δεν έχω καθόλου την αίσθηση ότι ήταν ένα όνειρο. Η καθημερινή πραγματικότητα, ιδιαιτέρως την εποχή αυτή της επάρατης πανδημίας, προσγειώνουν στη σκληρή πραγματικότητα όχι μόνο εμένα, αλλά όλους μας, νομίζω. Βλέπω τον πόνο εκείνων που έχασαν μέλη της οικογένειάς τους, αλλά και φίλους τους. Ακούω την κραυγή όσων αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες. Και αντικρίζω με πραγματικό θαυμασμό την εξαιρετική αφοσίωση στο καθήκον εκείνων των ηρώων της καθημερινότητάς μας: των γιατρών, των νοσοκόμων, του προσωπικού εκτάκτου ανάγκης, των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών λειτουργών. Οχι, όλοι μας έχουμε πλήρη συνείδηση της πραγματικότητας και προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τον πλησίον μας και για τον εαυτό μας. Διότι αυτό είναι το πραγματικό μέτρο της αγάπης.
Απορώ, βέβαια, πώς πέρασε τόσο γρήγορα το πρώτο αυτό έτος της αρχιεπισκοπίας μου. Και σκέφτομαι ότι ίσως πέρασε τόσο γρήγορα επειδή ήταν τόσο γεμάτο, τόσο πλούσιο σε γεγονότα και εμπειρίες, τόσο φορτωμένο με ζητήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν. Λένε συνήθως ότι οι ημέρες των διακοπών περνάνε γρήγορα. Ισως να είναι αλήθεια. Οι μέρες των διακοπών, όμως, και της αργίας δεν είναι ούτε παραγωγικές, ούτε δημιουργικές. Η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι η χαρά της δημιουργικής εργασίας και κυρίως η χαρά της διακονίας του λαού του Θεού είναι ασύγκριτα ανώτερα από την ανακούφιση της ανάπαυσης.
«Ε.Κ.»: Πού και πώς θα συνοψίζατε τις εντυπώσεις, τις εμπειρίες του χρόνου που διέρρευσε;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Ερχεται στο νου μου η λέξη «ανεμοστρόβιλος»! Ηταν τόσα πολλά αυτά που έπρεπε να γίνουν από τη στιγμή που προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο Κέννεντυ προ ενός έτους. Από την πρώτη στιγμή αποφάσισα να μη φεισθώ τίποτα, ούτε κόπο, ούτε χρόνο ούτε προσπάθεια, ώστε να ανταποκριθώ στα πολλαπλά ζητήματα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόσο εγώ όσο και όλοι οι συνεργοί μου εν Χριστώ. Διαπίστωσα ότι το πλήρωμα της Εκκλησίας, κλήρος και λαός, είναι έτοιμο να κινητοποιηθεί, να αναλάβει τη διακονία και να λύσει τα προβλήματα. Κυρίως κατά τη διάρκεια των πανεθνικών τηλεδιασκέψεων που είχα τόσο με τον κλήρο όσο και με το λαϊκό στοιχείο (αμέσως πριν από τη Μ. Εβδομάδα), βρέθηκα αντιμέτωπος με ένα πολύ ενεργό ποίμνιο του Χριστού, έτοιμο να σηκώσει τα μανίκια και να εργαστεί για τους στόχους που έχουμε θέσει. Και σκέφτομαι: πόσο ευλογημένος είμαι που υπηρετώ ένα τέτοιο ποίμνιο!
Εθνικός Κήρυξ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο Σικάγο. Φωτογραφία GOA/Dimitrios Panagos
«Ε.Κ.»: Αν θα απαριθμούσατε πέντε πράγματα που έγιναν στη ζωή της Αρχιεπισκοπής και των ιδρυμάτων της ποια θα ήταν αυτά;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Γιατί μόνο πέντε; Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά περισσότερα, αλλά προκειμένου να μη επεκταθούμε, θα μπορούσα να περιοριστώ στα εξής:
Πρώτον, προβήκαμε σε εσωτερικές αλλαγές στη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής, οι οποίες αναβάθμισαν τα επίπεδα της επάρκειας και της εμπιστοσύνης.
Δεύτερον, η Θεολογική Σχολή διασώθηκε πέρυσι από τη βέβαιη επικείμενη απώλεια της πιστοποίησης των πτυχίων της.
Τρίτον, ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν λυτρώθηκε από το χείλος της καταστροφής χάρη στην εξαιρετική γενναιοδωρία των πιστών μας, και έτσι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την ανοικοδόμηση του Προσκυνήματος.
Τέταρτον, τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής έχουν εξυγιανθεί.
Και Πέμπτον, ξεκινήσαμε μία προσπάθεια ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας και παιδείας στα σχολεία μας επί νέας, ρεαλιστικής βάσεως. Διότι είμαστε αποφασισμένοι να τα διατηρήσουμε πάση θυσία.
Και πολλά άλλα… Δεν είμαι, όμως, εγώ το κατάλληλο πρόσωπο για να τα απαριθμήσω όλα. Ούτε η στιγμή είναι κατάλληλη για εγκαύχηση. Θα μας κρίνει η Ιστορία.
«Ε.Κ.»: Ποιους στόχους έχετε θέσει για το επόμενο έτος;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Ο κύριος στόχος τώρα είναι να αξιωθούμε να φθάσουμε στο έτος 2021 όσο το δυνατόν με καλύτερη υγεία και ανάκαμψη ως Κοινότητα. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι οι ενορίες μας δε θα επιβιώσουν απλώς από τη σημερινή κρίση, αλλ? ότι θα εισέλθουν σε πορεία άνευ προηγουμένου θριαμβευτικής ανάπτυξης και άνθισης. Θα ολοκληρώσουμε το Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου και θα το ανοίξουμε στο έθνος και στον κόσμο όλο. Αυτή τη στιγμή όμως, που η κρίση επέφερε σοβαρές απώλειες στους πιστούς μας, θα στρέψουμε την προσοχή μας στις πνευματικές και υλικές τους ανάγκες, όσο δεν έχει γίνει ποτέ άλλοτε.
Εχουμε μπροστά μας δύο σημαντικούς εορτασμούς: τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και την επέτειο της πρώτης 100ετίας της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής. Θέλουμε και τα δύο αυτά γεγονότα να μη περιοριστούν σε ρητορική εγκαύχηση του ένδοξου πράγματι παρελθόντος μας. Θέλουμε να γίνουν αφορμή να χαράξουμε, να σχεδιάσουμε το μέλλον που αξίζει στον πολιτισμό μας και στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές. Εχουμε το πλέον άριστο και εκλεκτό ανθρώπινο δυναμικό για να το πετύχουμε.
Πέραν τούτων, μετά την ουσιαστική δρομολόγηση της ολοκληρώσεως της ανοικοδόμησης του Αγίου Νικολάου στο Σημείο μηδέν, είναι η στιγμή να επικεντρωθούμε στη Θεολογική μας Σχολή. Είναι η μήτρα που γεννά την ηγεσία του μέλλοντός μας και εκκολάπτει τους ιερουργούς της παράδοσης και της πίστης μας. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι πιστοί μας θα αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθεια και θα λύσουμε τα προβλήματα της Θεολογικής Σχολής όχι κοντόφθαλμα και πρόχειρα και βραχυπρόθεσμα, αλλά με μακρόπνοη και σταθερή προοπτική.
Εθνικός Κήρυξ
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.
«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αμερικής; Είναι όπως την νομίζατε πριν έλθετε, καλύτερη, χειρότερη;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Η Ιστορία της Ομογένειάς μας είναι λαμπρή. Και σας θυμίζω ότι έζησα στις ΗΠΑ για κάποιο διάστημα το έτος 2004, αλλά και την επισκεπτόμουν πολύ συχνά. Επομένως, δε μου έλειψε ποτέ η αμεσότητα της οικειότητας με την Αμερική. Η πρώτη γενιά των ομογενών ήρθε εδώ φτωχή και με διάθεση να αποτελέσει μέρος του Αμερικανικού Ονείρου. Εργάστηκε σκληρά, ίδρυσε κοινότητες, καταξιώθηκε και στήριξε τη μητέρα πατρίδα, διασφαλίζοντας πάντοτε ότι η Εκκλησία ήταν το επίκεντρο της ζωής της.
Από τότε που ήρθαν οι πρωτοπόροι εκείνοι πέρασαν πολλές δεκαετίες, αλλά οι αξίες τους εξακολουθούν και σήμερα να ζουν στην καρδιά και στο νου κάθε γενιάς που τους διαδέχθηκε. Ακόμα και όταν τα παιδιά τους ανήλθαν στις κορυφαίες βαθμίδες της αμερικανικής κοινωνίας, ποτέ δεν ξέχασαν την Εκκλησία τους.
Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής για την Ομογένειά μας, μπροστά σε μία ευκαιρία για αναγέννηση των πνευματικών και πολιτισμικών μας αξιών. Η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή και όλος ο κλήρος, οι Ιεράρχες, οι Ιερείς και οι Διάκονοι, όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο. Ολοι μας παρατηρούμε τη γενική παρακμή του θρησκευτικού συναισθήματος, την εξάπλωση του φαινομένου που αποκαλείται «Generation None», εκείνων δηλαδή που δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία. Αυτή όμως είναι η ευκαιρία να «αδράξουμε την ημέρα» (carpe diem) και να ανεβάσουμε την Ελληνορθόδοξη Πίστη και Παράδοσή μας σε ένα νέο επίπεδο κατανόησης και αποδοχής. Δεν λέω ότι αυτό θα είναι εύκολο. Είδαμε πόσο δύσκολο ήταν για όλους μας να εορτάσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα με εικονικά μέσα. Είδαμε όμως επίσης και τους πιστούς μας να εμβαθύνουν περισσότερο στην πίστη τους, ώστε να γευθούν εμπειρικά τον Χριστό και την Εκκλησία του. Εχουμε πολλές ακόμα ελπίδες για το μέλλον και δεσμεύομαι να εκπληρώσω αυτές τις ελπίδες. Είμαι τόσο υπερήφανος για το ποίμνιό μου!
«Ε.Κ.»: Πού βρίσκεται αυτή την ώρα που μιλούμε το θέμα της αποπεράτωσης του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο; Συγκεντρώθηκαν τα χρήματα, πόσα, πώς και από πού;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Οπως θα θυμάστε, πριν εμφανιστεί η πανδημία είμασταν έτοιμοι να υποδεχθούμε την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, στο χώρο του Ναού, η ανοικοδόμηση του οποίου θα είχε ήδη αρχίσει και θα ήταν ένα ενεργό εργοτάξιο. Γνωρίζουμε, όμως, όλοι μας πως η κρίση αυτή ανέκοψε τα σχέδιά μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έπαυσαν οι εργασίες. Με τον συνδυασμό μιας αξιέπαινης γενναιοδωρίας συγκεκριμένων οικογενειών, του Ταμείου «Πίστη» και της «Ηγεσίας των 100», από την αρχή του έτους αυτού μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκαν 45 εκατομμύρια δολάρια για την ολοκλήρωση της κατασκευής. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου! Κι όμως, το έργο της συγκέντρωσης χρημάτων και της δημοσιοποίησης της προσπάθειάς μας για χρηματοδότηση της αποπεράτωσης σε αυτό συνεχίζεται ακόμα. Οφείλω να επισημάνω την εξαιρετική εργασία του Γενικού μας Αρχιερατικού Επιτρόπου, του πατρός Αλεξάνδρου Καρλούτσου, και των «Φίλων του Αγίου Νικολάου», χωρίς τους οποίους, το εγχείρημα αυτό θα βρισκόταν ακόμα στη σκληρή εκείνη κατάσταση, την οποία βρήκα όταν εξελέγην προ ενός έτους. Δεν θα αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα και ποσά δωρεών. Αυτό θα γίνει στην ώρα του. Επιτρέψτε μου να πω μόνο ότι χάρη σε αυτούς τους αξιομίμητους χριστιανούς, των οποίων η γενναιοδωρία υπερβαίνει κάθε προσδοκία, έχουμε ανορθώσει το παρελθόν και οδεύουμε τώρα προς ένα μέλλον, στο οποίο το Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου θα αποτελεί ένα θησαυρό για το έθνος μας και καύχημα για την Εκκλησία μας.
Εθνικός Κήρυξ
O Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος τελεί αγιασμό στο εργοτάξιο του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν, στην Νέα Υόρκη, 6 Δεκεμβρίου, 2019. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης
«Ε.Κ.»: Πού βρίσκονται τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής; Εξακολουθούν να υπάρχουν χρέη που κληρονομήσατε; Εξακολουθούν τα κτίρια των Γραφείων να είναι υποθηκευμένα στην Τράπεζα; Το έλλειμμα του Ταμείου των Κληρικών που κληρονομήσατε πού βρίσκεται;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Οφείλω να πω ότι εκείνοι που ξεκίνησαν την εξυγίανση των οικονομικών της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής προ της ελεύσεώς μου, συνέχισαν το καλό τους έργο και έτσι σήμερα διαθέτουμε εσωτερικούς ελέγχους και υγιή δημοσιονομική πολιτική, η οποία διασφαλίζει ότι δεν θα επαναληφθούν ποτέ τα λάθη του παρελθόντος. Είναι πολλοί που εργάστηκαν γι’ αυτό, αλλά επιτρέψτε μου να περιοριστώ σε δύο μόνο πρόσωπα, τα οποία κατά κοινή ομολογία διακρίθηκαν. Μία γυναίκα και έναν άνδρα: την κ. Elaine Allen και τον κ. Μιχαήλ Ψαρό, εκλεκτά στελέχη της Ομογένειάς μας, για τους οποίους όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να είμαστε πολύ υπερήφανοι.
Με ρωτήσατε αν έχουμε ακόμα υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να καλύψουμε. Ασφαλώς έχουμε. Αυτές δεν προέκυψαν εν μία νυκτί, αλλά μερικές ανάγονται στις προηγούμενες δεκαετίες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγάλη ταχύτητα. Γι? αυτό τις εξετάζουμε με σοβαρότητα και προσοχή, και με το βλέμμα μας στραμμένο προς το μέλλον και όχι προσκολλημένο στο παρελθόν. Εχουμε εξοφλήσει όλα τα παλαιά μας χρέη, έχουμε αποκαταστήσει τα αναπαλλοτρίωτα ταμεία της Αρχιεπισκοπής μας και πληρώνουμε τακτικά το στεγαστικό μας δάνειο. Εργαζόμαστε εις βάθος και με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε το Ταμείο Συντάξεως των Κληρικών μας, για να προτείνουμε μία λύση που θα αναγνωρίζει τη σημασία της μέριμνας υπέρ των συνταξιούχων κληρικών μας, διατηρώντας ταυτόχρονα και την δημοσιονομική μας υπευθυνότητα.
Θα πάρει λίγο χρόνο, αλλά, όπως είπα και πριν, αυτά δεν προέκυψαν εν μία νυκτί και δεν μπορούν να επιλυθούν εν μία νυκτί. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε μία επαγγελματική και υπεύθυνη ομάδα, η οποία επιβλέπεται καταλλήλως, ώστε να τα κάνει όλα σωστά.
Εθνικός Κήρυξ
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
«Ε.Κ.»: Πόσο έχει επηρεάσει η πανδημία τα οικονομικά; Ελαβε η Αρχιεπισκοπή βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση; Πόσα και για ποιους συγκεκριμένους σκοπούς;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Ισως να εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο πολύ ανταποκρίνονται οι πιστοί μας αυτή την περίοδο της κρίσεως, πώς εξακολουθούν να συμβάλλουν στο έργο της Εκκλησίας. Συγκινούμαι βλέποντας τις θυσίες και τη γενναιοδωρία τους. Οπως πολλά ιδρύματα, έτσι και εμείς επιτύχαμε να συμπεριληφθούμε στο πρόγραμμα PPP (Paycheck Protection Program – Πρόγραμμα Προστασίας της Μισθοδοσίας) και να λάβουμε δάνειο από την κυβέρνηση, το οποίο δύναται να χαριστεί. Αυτό ήταν πολύ ευεργετικό για την υποστήριξη της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής και των Ιερών της Μητροπόλεων, ώστε να συνεχίσουν βραχυπρόθεσμα τις διακονίες τους.
Η προτεραιότητά μου είναι, όμως, να διερευνήσω πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Για το σκοπό αυτό ίδρυσα το Ταμείο Ανακουφίσεως των πληγέντων από τον ιό Covid-19 της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής, χάριν αυτών που υποφέρουν περισσότερο από αυτή την πανδημία. Είναι άνθρωποι που όταν ήταν σε καλή κατάσταση πάντα βοηθούσαν την Εκκλησία. Τώρα πώς μπορεί να τους εγκαταλείψει η Εκκλησία; Είναι τα παιδιά της. Ολοι μας γνωρίζουμε ότι ο δρόμος της επιστροφής για την οικονομία θα είναι μακρύς και δύσβατος. Η Εκκλησία, όμως, είναι εδώ για να βοηθήσει τόσο τις οικογένειες όσο και τις ενορίες μας να πορευτούν στο μέλλον.
«Ε.Κ.»: Η Θεολογική Σχολή σε ποια πορεία βρίσκεται ακαδημαϊκώς, διοικητικώς, οικονομικώς; Πού θέλετε να είναι σε τρία χρόνια από σήμερα; Είναι μέσα στα σχέδιά σας ανανέωση διδακτικού προσωπικού;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Το προηγούμενο έτος ήταν έτος αλλαγών για Ελληνικό Κολλέγιο / Τίμιο Σταυρό. Με τον νέο μας Πρόεδρο, τον Γεώργιο Καντώνη, έχουμε κάνει τεράστια άλματα στην εξάλειψη πολλών εκ των διοικητικών δυσλειτουργιών, οι οποίες μας είχαν οδηγήσει στις ακαδημαϊκές, οικονομικές και διοικητικές αστοχίες του παρελθόντος. Πιστέψτε με, αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο. Η Σχολή ήταν πολύ κοντά στην απώλεια της δυνατότητας να απονέμει τίτλους σπουδών. Η πρόοδος, όμως, που σημειώθηκε το έτος που μεσολάβησε είναι σημαντική.
Οσον αφορά το ερώτημά σας περί της Σχολής μας για τα επόμενα τρία χρόνια, οι πιθανές απαντήσεις μεταβάλλονται διαρκώς και θα συνεχίσουν να μεταβάλλονται λόγω της κατάστασης με την πανδημία του ιού Covid –19. Ολα τα Ιδρύματα Ανώτατης Παιδείας, συμπεριλαμβανομένης και της Σχολής μας, αναπτύσσουν σχέδια που θα μπορούσαν να είναι ενδεχομένως αποτελεσματικά, αναλόγως με τη νέα πραγματικότητα, την οποία θα αντιμετωπίσουν το επερχόμενο φθινόπωρο. Υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα επιτραπεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές, υπολογίζουμε να ξεκινήσουμε τα μαθήματα τον Σεπτέμβριο και να έχουμε ένα επιτυχές Ακαδημαϊκό Ετος 2020/2021.
Ελπίζαμε φέτος ότι θα είχαμε την επίσκεψη του Πατριάρχου μας στην τελετή της αποφοιτήσεως. Ελπίζουμε τώρα να τον έχουμε το προσεχές έτος.
Οσον αφορά το Σώμα των Καθηγητών, αυτό συμπεριλαμβάνεται στο σχεδιασμό που εκπονεί η ηγεσία της Σχολής, λαμβανομένου υπ? όψιν του καταλλήλου επιπέδου για την επάνδρωσή της. Ολα, όμως, επηρεάζονται από δύο παράγοντες: Εγγραφές και οικονομική κατάσταση.
Η κρίση που μαστίζει τον κόσμο μας σήμερα είναι πραγματική, αλλά δεν θα της επιτρέψουμε να μας αλλάξει την κατεύθυνση που έχουμε πάρει, ούτε να απειλήσει τη σταθερότητά της. Παραμένουμε σε διαρκή επικοινωνία με τη Σχολή και θα εξακολουθήσει να εφελκύει την προσοχή και τον σεβασμό που πάντα της άξιζε να έχει.
Εθνικός Κήρυξ
Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.
«Ε.Κ.»: Για την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου έχετε κάποιες σκέψεις και προοπτικές;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Οπως γνωρίζει ο κάθε ένας από εμάς που έχει επισκεφθεί την Ακαδημία, ο Αγιος Βασίλειος αποτελεί πραγματικό θησαυρό για την Ιερά μας Αρχιεπισκοπή και μία μαρτυρία του οράματος του αειμνήστου Πατριάρχου, του τότε Αρχιεπισκόπου Αθηναγόρα και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας. Το «κλειδί» για το μέλλον είναι το ερώτημα πώς θα μεγιστοποιήσουμε και πώς θα βελτιώσουμε τη διακονία αυτή. Γνωρίζω ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιθυμούν το καλύτερο για τον Αγιο Βασίλειο και για την Ιερά μας Αρχιεπισκοπή. Αυτή τη στιγμή, την περίοδο αυτή της κρίσεως, διατηρούμε τη σημερινή της κατάσταση. Είμαι όμως σίγουρος ότι θα προκύψουν κάποιες καινοτόμες ιδέες, όταν επιστρέψουμε στην νέα κανονικότητα που θα ζήσουμε, όποια και αν θα είναι αυτή.
«Ε.Κ.»: Σε τι πορεία βρίσκεται το θέμα της Ελληνικής Παιδείας;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Ειδικά επειδή με κάθε επερχόμενη γενεά οι γλωσσικοί, πολιτισμικοί ακόμα και οι θρησκευτικοί δεσμοί με την Ελλάδα μειώνονται σε κάποιο βαθμό, πρέπει εμείς συνέχεια να ανανεώνουμε τις μεθοδολογίες μας για την μετάδοση της παιδείας μας.
Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο στις 30 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους επανασύστησα το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ελληνική Παιδεία στις ΗΠΑ. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής δεν έχουμε παύσει να εργαζόμαστε για την αναβίωση της ελληνικής παιδείας μέσω σεμιναρίων, επαγγελματικής κατάρτισης και επικοινωνίας με τους διδάσκοντες σε όλη τη χώρα. Εχουμε ήδη διαμορφώσει σχήματα συνεργασίας με διάφορα Ιδρύματα στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, στην Ελλάδα. Η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή είναι 100% αφοσιωμένη στον εορτασμό, στη μετάδοση και στην εξάπλωση του ελληνικού μας πολιτισμού και της γλωσσικής μας κληρονομιάς. Οφείλουμε όμως να κινηθούμε έξυπνα. Πρέπει να ανακαλύψουμε τρόπους και μέσα για να ζωογονήσουμε για τον λαό μας αυτή την υπέροχη κληρονομιά μας. Ποτέ δεν ήταν αρκετό να τυπώνουμε βιβλία και να τα στέλνουμε σε όλη τη χώρα, σαν να επρόκειτο να αναγνωστούν από μόνα τους. Οφείλουμε να έχουμε σοβαρότητα. Πιστεύω ότι θα έπρεπε, και θα το επιτύχουμε, κάποια στιγμή να ζήσουμε μία αναγέννηση της Ελληνικής Παιδείας σε όλη μας την Ιερά Αρχιεπισκοπή.
«Ε.Κ.»: Πότε σκέπτεστε να ανανεώσετε το συμβούλιο και τα μέλη του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, της Επιτροπής των Οικονομικών, της Φιλόπτωχου Αδελφότητας, του Τάγματος των Αρχόντων;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Οπως γνωρίζετε, η Μητέρα μας Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως μας χάρισε ένα Σύνταγμα και κάποιους Κανονισμούς, οι οποίοι συντάχθηκαν κατά τις διατάξεις του Συντάγματος αυτού. Τα δύο αυτά κείμενα καθορίζουν τη λειτουργία όλων των σωμάτων, τα οποία αναφέρατε. Μαζί με τους αδελφούς μου Σεβ. Μητροπολίτες τους συγκροτούντες την Ιερά Επαρχιακή μας Σύνοδο, με τον νέο Αντιπρόεδρο του Αρχιεπισκοπικού μας Συμβουλίου κ. Ιωάννη Κατσιματίδη, και με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, και με τους διαφόρους αυτούς οργανισμούς, τους οποίους απαριθμήσατε και τα στελέχη τους, θα τηρήσουμε και θα εφαρμόσουμε όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για μία στιβαρή και ομαλή λειτουργία όλων αυτών των Εκκλησιαστικών οργάνων, οι οποίοι είναι τόσο ζωτικοί για τη συλλογική μας διακονία.
«Ε.Κ.»: Βλέποντας στα μάτια την Ελληνοαμερικανική μας Κοινότητα τι θα θέλατε να της πείτε;
Αρχ/πος Ελπιδοφόρος: Εν πρώτοις, σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα αυτή που μου δίδετε. Το μήνυμά μου προς κάθε μέλος της Εκκλησίας είναι σαφές και ξεκάθαρο. Είμαι εδώ για εσάς, είμαι στη διάθεσή σας. Ηρθα για να είμαι μαζί σας. Στις καλές στιγμές σας και στις δύσκολες. Και ήδη στον ένα αυτό χρόνο ζήσαμε μαζί και πολύ όμορφες και πολύ δύσκολες στιγμές. Η Εκκλησία θα είναι επίσης εδώ για εσάς, σε κάθε βήμα της πορείας σας. Δεν φοβάμαι. Ούτε εσείς να φοβάστε. Θα είμαστε μαζί εν Χριστώ, με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και όλων των Αγίων, και θα θριαμβεύσουμε με τον αναστημένο Κύριο. Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη!

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ