11.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας ομιλεί στον «Ε.Κ.» από το κέντρο της Ευρώπης



Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Βελγίου, Υπέρτιμος και Εξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου Αθηναγόρας μίλησε αποκλειστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» μέσα από το κέντρο της Ευρώπης, το Βέλγιο, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Η επικοινωνία μας έγινε την Τετάρτη 6 Μαΐου λίγη ώρα έπειτα από τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των μειζόνων Θρησκειών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως του Βελγίου κ. Koen Geens, υπεύθυνου και για τα ζητήματα θρησκείας για την επαναλειτουργία των ναών. Ακούσθηκαν προτάσεις αλλά δεν ελήφθη απόφαση. 
Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είπε ότι «θρηνούμε 7.000, περίπου, θύματα», ενώ νόσησαν βαριά και δύο Ορθόδοξοι κληρικοί. 
Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είναι Βέλγος την καταγωγή, γεννήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου το έτος 1962. Μετά τις Λυκειακές του σπουδές φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Γάνδης και εν συνεχεία εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία απεφοίτησε με άριστα. Μετεκπαιδεύθηκε στο Οικουμενικό Ινστιτούτο Βοssey της Ελβετίας. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1989, από τον τότε Μητροπολίτη Φιλαδελφείας και σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, μετονομασθείς σε Αθηναγόρα. Ομιλεί απταίστως την ελληνική γλώσσα και είναι ελληνολάτρης.

Στην ερώτηση ποιο είναι το κλίμα ανάμεσα στους πιστούς της Μητρόπολής σας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και την αναστολή της λειτουργίας των Ναών, είπε πως «κατ’ αρχήν σας ευχαριστώ πολύ, κ. Καλμούκο, για την ευκαιρία έκφρασης που μου παρέχετε, να επικοινωνήσω και να μεταφέρω στην Ομογένεια της Αμερικής όσα βλέπουμε και βιώνουμε τον τελευταίο καιρό, εδώ, στο κέντρο της Ευρώπης, στις τρείς χώρες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

Σας συγχαίρουμε και εκτιμούμε το έργο, το οποίο επιτελείτε, για την πληροφόρηση που παρέχετε μέσω των ειδήσεών σας, και την σύνδεση των πιστών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες με τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως με την μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα.

Θεωρώ πως δεν θα αναφέρω κάτι καινούργιο αν πω ότι οι ημέρες, τις οποίες περνούμε, και οι καταστάσεις, τις οποίες βιώνουμε, είναι αρκετά δύσκολες. Ισως οι δυσκολότερες ημέρες που περνάει ο κόσμος μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ζούμε πραγματικά μια ξαφνική και αγνώριστη εμπειρία, η οποία δεν αφορά μόνο την εξάπλωση ενός ιού, ο οποίος κατέληξε σε πανδημία, αλλά και την αναστολή της κοινωνικής μας ζωής και κατ’ επέκταση της λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας μας.

Προσωπικά, ως Ποιμενάρχης, είχα μεγάλη δυσκολία να λάβω την απόφαση της αναστολής της λειτουργίας των Ναών μας, αλλά έχοντας την ευθύνη του ποιμνίου μου, σεβόμενος την προτροπή της Μητρός Εκκλησίας και του Οικουμενικού μας Πατριάρχου ότι οι εκασταχού αρχιερείς πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα και τις επιταγές της πολιτείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, λάβαμε τα ανάλογα μέτρα και αναγκαστικά αναστείλαμε τις λατρευτικές μας εκδηλώσεις». 

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είναι πολύ κοντά στους νέους για τους οποίους είπε πως «υπάρχει μία παράδοση στη Μητρόπολή μας, δύο φορές τον χρόνο, ένα Σαββατοκύριακο τον μήνα Οκτώβριο και μία ημερίδα την άνοιξη, συνήθως της 1η Μαΐου, να διοργανώνεται συνάντηση της Ορθόδοξης νεολαίας. Την Πρωτομαγιά, μάλιστα, γίνεται μια μεικτή συνάντηση κλήρου και νέων από όλες τις ενορίες μας.

Φέτος, η συνάντηση της Πρωτομαγιάς ακυρώθηκε, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, και επειδή δεν θέλαμε να διακόψουμε την παράδοση και να μείνουμε ανενεργοί, οργανώσαμε μία διαδικτυακή συνάντηση. Πραγματοποιήθηκαν τρεις διαδοχικές συναντήσεις, διάρκειας μίας ώρας η καθεμία, η πρώτη στα Ολλανδικά, η δεύτερη στα Ελληνικά και η τρίτη στα Γαλλικά».

Τόνισε ότι «στη συνάντηση αυτή ήταν έκδηλο το ενδιαφέρον της νεολαίας για την επαναλειτουργία των Ναών, για την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης και την επιστροφή στους ρυθμούς της καθημερινότητας. Υπήρχε έντονη πικρία για την έλλειψη των ακολουθιών του Πάσχα και την στέρηση του εκκλησιασμού και της Θείας Κοινωνίας. Αυτό, αφενός είναι αρκετά λυπηρό και προσπαθούμε να καταπραΰνουμε τον πόνο του, αφετέρου, όμως, η έντονη αναζήτηση των νέων σχετικά με την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας και την πλήρη επαναφορά της, μας γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία». 

Αναφορικά αν υπάρχουν κρούσματα και θύματα στην Ομογένεια των τριών χωρών της Μητροπόλεως και τους πιστούς, είπε «ναι δυστυχώς υπάρχουν κρούσματα και θύματα.Το Βέλγιο είναι μια μικρή χώρα 11.000.000 κατοίκων και έχουμε φτάσει σήμερα, δύο μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας, να θρηνούμε 7.000, περίπου, θύματα. Ωστόσο, είχαμε θύματα, μεγάλης κυρίως ηλικίας, ενώ ανάμεσα στα κρούσματα υπήρξαν και δύο κληρικοί, οι οποίοι πέρασαν αρκετά δύσκολα τον ιό, όπως μου μετέφεραν στις συχνές επικοινωνίες μας, και νοσηλεύτηκαν αμφότεροι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». 
Σχετικά με το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι Ναοί, ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας είπε πως «ολοκληρώθηκε, πριν λίγες ώρες μια δύσκολη, αλλά πολύ σημαντική συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης της Ομοσπονδιακής Κυβερνήσεως του Βελγίου κ. Koen Geens, υπεύθυνου και για τα ζητήματα θρησκείας, με τους επικεφαλής των αναγνωρισμένων από το κράτος θρησκειών σχετικά με την κρίση της πανδημίας και την σταδιακή άρση των μέτρων πρόληψης.

Να σημειώσουμε, ότι το βασίλειο του Βελγίου αναγνωρίζει επίσημα έξι θρησκείες Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, Αγγλικανούς, Ορθοδόξους, Ιουδαίους και Μουσουλμάνους, ενώ επικεφαλής των Ορθοδόξων και μόνιμος αντιπρόσωπος έναντι του κράτους και των Αρχών είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στην εν λόγω συνάντηση ξεκίνησε μια διαδικασία συζητήσεων και υποβολής προτάσεων για την επαναλειτουργία των χώρων λατρείας, των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Σε δεύτερη φάση θα υπάρξει συνάντηση μόνο των επικεφαλής των Θρησκειών για την δημιουργία Πρωτοκόλλου μέτρων προστασίας, το οποίο θα εφαρμοστεί στους χώρους λατρείας και στην συνέχεια μία ακόμα συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος θα παραλάβει τις προτάσεις μας και θα τις μεταφέρει στο συμβούλιο ασφαλείας του κράτους, από το οποίο θα έχουμε και το τελικό πόρισμα για το πότε και κάτω από ποίες συνθήκες θα ανοίξουν οι χώροι λατρείας». 

Ηταν πολύ δύσκολη για τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα η Μεγάλη Εβδομάδα. Είπε πως «φέτος τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα και στενάχωρα. Ο εορτασμός του Πάσχα μας βρήκε μόνους, με κλειστές τις πόρτες των Ναών μας, μακριά από το ποίμνιο. Η νύχτα της Αναστάσεως ήταν πολύ παράξενη. Ζήσαμε την Ανάσταση μέσα σε ένα περιβάλλον, ας μου επιτραπεί ο όρος ‘κρύο’.

Αλλά, μέσα στην οικονομία του Θεού, στο πλαίσιο που δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου, ζήσαμε το μυστήριο της Αναστάσεως πολύ έντονα. Κοινωνήσαμε πνευματικά με όλον τον κόσμο, με τους λίγους παρόντες στις ακολουθίες, αλλά και με τους απολειφθέντες για εύλογες, όπως λέμε, αιτίες αδελφούς, οι οποίοι περιμένουν, με το μήνυμα της Αναστάσεως στις καρδιές, την επαναλειτουργία της Εκκλησίας μας.

Με πολλή συγκίνηση ακούσαμε την ημέρα του Πάσχα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη, τον Ηγούμενο και Πατέρα μας, στο έκτακτο μήνυμά του κατά τον Εσπερινό της Αγάπης, να αναφέρεται με παρηγορία στον πονεμένο λαό του Θεού, ο οποίος αγωνιά και προσμένει την ελευθερία και την Ανάσταση του κόσμου από τον σύγχρονο εχθρό που είναι η ασθένεια.

Κάθε σπίτι έγινε ένα μικρό εικονοστάσι, όπου ο καθένας μας πέρασε την πορεία του Χριστού από το Πάθος στην Ανάσταση. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αντιλαμβανόμενοι ότι η κατάσταση που ζούμε είναι μια λύση ανάγκης και δεν συνάδει με το πνεύμα της Ορθόδοξης παράδοσης που είναι η κοινωνία των προσώπων, η ευχαριστιακή κοινωνία του όλου σώματος της Εκκλησίας. Εξ ορισμού η Εκκλησία είναι κοινωνία και συνάντηση. Πιστεύουμε σύντομα να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να επανέλθουμε».


Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ