10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΛΕΟΠΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


Μία συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, εφ’ όλης της ύλης. 

Σουηδίας Κλεόπας: Είχα την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας! 
Την Κυριακή του Θωμά, 26 Απριλίου 2020, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας παραχώρησε συνέντευξη στον κ. Νικόλαο Κίτσιο, αμέσως μετά την Ευχαριστιακή Σύναξη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Ο επίσκοπος απήντησε σε 36 ερωτήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είχαν ως θέμα τις συνέπειες της πανδημίας από τον κορωνοϊό στα εκκλησιαστικά δρώμενα της επαρχίας του και στο όραμα του ιδίου για την Εκκλησία στη Σκανδιναυΐα. 
Στο ερώτημα, πώς ένιωσε που λειτούργησε μόνος του, μπροστά σε άδεια καθίσματα, χωρίς κόσμο, ο Μητροπολίτης Κλεόπας απήντησε: “Ποτέ δεν είμαστε μόνοι, ιδιαίτερα μέσα στο ναό. Ο Χριστός είναι ο προσφερόμενος και διαδιδόμενος στην ευχαριστιακή σύναξη. Τα 8,000 άτομα που παρακολουθούσαν διαδικτυακά την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία δεν ήταν απαθείς θεατές, αλλά μετείχαν προσευχητικώς.” 
Στην ερώτηση, αν έχουμε να διδαχθούμε κάτι από την πανδημία, ο ιεράρχης είπε:“Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού στους τομείς της υγείας και της οικονομίας, υπάρχουν και κάποιες θετικές συνέπειες. Ο κατ᾽ οίκον περιορισμός μας δίνει την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το “γνώθι σαυτόν”, να περιορίσουμε τις απρόσωπες διαδικτυακές φιλίες και να αναπτύξουμε αληθινές διαπροσωπικές σχέσεις και να επιτρέψουμε στην κτίση και τον πλανήτη μας, να ανασάνει.”
Χαρακτήρισε ως κορυφαίο γεγονός του 2019 την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στους εορτασμούς της 50ετηρίδος από της ιδρύσεως της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας και την αναγκαιότητα διοργάνωσης της πρώτης Κληρικολαϊκή Σύναξης της επαρχίας του, κατά την Πατριαρχική Επίσκεψη, διότι έτσι δόθηκε η δυνατότητα στα πνευματικά παιδιά να διδαχθούν από τη σοφία, την απλότητα και τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια του Πατέρα και Πατριάρχου τους.
Αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έθεσε με την έναρξη της αρχιερατικής του διακονίας, συνοψίζοντας τις στην επάνδρωση των ενοριών με δραστήριους και αφοσιωμένους κληρικούς και στην ίδρυση νέων ενοριών, κατηχητικών σχολείων, τμημάτων κατήχησης προσήλυτων, νεολαίας και Φιλοπτώχου. Ως όραμά του για τα επόμενα χρόνια, έθεσε τη στελέχωση των ενοριών με περισσότερους κληρικούς, την επάνδρωση του ησυχαστηρίου του Αγίου Νικολάου με μια μικρή μοναστική αδελφότητα και τη δημιουργία ενός Πνευματικού Πολύκεντρου και κατασκηνώσεων.
Επιβράβευσε την παρουσία των παιδιών μέσα στο ναό, έστω κι αν κάνουν λίγη φασαρία, λέγοντας ότι: “Στα πρόσωπα των παιδιών βλέπω τους αυριανούς ηγέτες της ομογένειας στη Σκανδιναυΐα, τους ιερείς, τους ψάλτες, τα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων, τους ευεργέτες και συνεχιστές του οράματός μας. Τα παιδιά πρέπει να αισθανθούν ότι βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον, για να το αγαπήσουν και να ξανάρθουν και να ανδρωθούν πνευματικά σε αυτό.” 
Αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τους αγίους Ιάκωβο Τσαλίκη, Πορφύριο Καυσοκαλυβίτη, Παΐσιο Αγιορείτη, Σωφρόνιο του Έσσεξ και Εφραίμ Κατουνακιώτη και στην 20ετή ενασχόληση και έρευνα σε αρχεία σχετικά με την ποιμαντική δράση και το συγγραφικό έργο του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως. 
Για τη χρήση στις ιερές ακολουθίες άλλων γλωσσών, πέραν της Ελληνικής, και για την τέλεση της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργία σε 11 γλώσσες, ο Μητροπολίτης Σουηδίας είπε: “Δεν ζούμε στην Ελλάδα. Το “πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη” δεν απευθύνεται αποκλειστικά στους Έλληνες, αλλά προς “πάσαν την κτίσιν”. Στα 6 χρόνια της αρχιερατικής μου διακονίας, 130 άτομα έγιναν Ορθόδοξοι. Πρέπει η γλώσσα του Ευαγγελίου και της Θείας Λειτουργίας, καθώς και το κήρυγμα, να γίνεται κατανοητό από όλους, ιδιαίτερα τους νέους, που τα ελληνικά τους είναι περιορισμένα. Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία έγινε σε 11 γλώσσες, για να τονιστεί η οικουμενική αποστολή της Μητρός Εκκλησίαςτης Κωνσταντινουπόλεως.” 
Ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο και τους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι στηρίζουν το έργο της επαρχίας του με την έγκριση απόσπασης κληρικών τους στη Σκανδιναυΐα και με την έκδοση λειτουργικών και θεολογικών εγχειριδίων από τον Εκδοτικό Οίκο της Αποστολικής Διακονίας και τον Γενικό Διευθυντή της,Πανιερώτατο Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο και τους συνεργάτες του.
Στην ερώτηση, τί θα ήθελε να θυμάται ο κόσμος από αυτόν, μετά από χρόνια, απάντησε: “Από εμένα προσωπικά τίποτε, ούτε το όνομά μου. Οι κληρικοί είμαστε υπηρέτες του Λόγου του Θεού. Τους υπηρέτες δεν τους θυμάται κανείς, τον οικοδεσπότη όμως όλοι κι ο οικοδεσπότης είναι ο Χριστός. Αυτός κάνει το έργο, εμείς απλά υπηρετούμεΑυτόν και τον πιστό λαό Του.” 
Στην ερώτηση, πώς πρέπει να εορταστούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τόνισε τα εξής: “Με σεμνότητα και ουσία. Στόχος των επικείμενων εορτασμών είναι να στηρίξουν το δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό, διδασκόμενοι από τον ηρωϊσμό, την αγωνιστικότητα και το πνεύμα θυσίας των προγόνων μας. Ας διαβάσουμε τους βίους των ηρώων της Επανάστασης, τους λόγους και τα συγγράμματά τους και ας γίνει η ζωή τους ζωή μας. Δεν αποτελούν μια μουσειακή παρακαταθήκη, αλλά μια ζώσα παράδοση, μια διαρκή υπόμνηση του δικού μας χρέους απέναντι σε προγόνους και απογόνους.”  
Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο μήνυμα του ποιμενάρχου προς τον Ελληνισμό της Σκανδιναυΐας.“Όραμα και αγωνιστικότητα. Συνεργασία, αλληλοσυμπαράσταση και όχι ατομισμός. Να αγωνιζόμαστε συλλογικά κι όχι ατομικά, χωρίς να κομματιζόμαστε, δηλαδή να κομματιαζόμαστε. Ισχύς εν τη ενώσει!”

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ