Ύστερα από πρόσκληση της κ. Songül Akpinar ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία και ο κ. Γεώργιος Βλαντής, Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας, επισκέφθηκαν την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 τον Γερμανο-Κουρδικό Πολιτιστικό Σύλλογο Mizgefta Ehmede Hane στο Μόναχο.
Ο ιμάμης και μέλη του συλλόγου υποδέχθηκαν τον π. Απόστολο και τον κ. Βλαντή με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα και τη γνωστή πατροπαράδοτη κουρδική φιλοξενία και είχαν μια λίαν ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στο Μόναχο και με την ενσωμάτωση της κουρδικής κοινότητας στη βαυαρική κοινωνία.
Στη συνάντηση παρέστησαν και εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του Μονάχου, όπως λ.χ. ο Βαυαρός δημοτικός σύμβουλος κ. Thomas Ranft, ο τουρκικής καταγωγής υποψήφιος του νεοϊδρυθέντος κόμματος «Μαζί για τη Βαυαρία» για τη θέση του αρχιδημάρχου κ. Cetin Oraner, η κουρδικής καταγωγής υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων κ. Songül Akpinar και ο Τούρκος δικηγόρος κ. Ugur Kör, εκπρόσωπος της Αλεβιτικής Κοινότητας Μονάχου στο «Συμβούλιο των Θρησκειών Μονάχου».
Ο ιμάμης τόνισε στον χαιρετισμό του τον ειρηνικό χαρακτήρα του Κορανίου και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι πολλές φορές εργαλειοποιείται το ιερό βιβλίο της θρησκείας του από εξτρεμιστές μουσουλμάνους για τη δικαιολόγηση πράξεων βίας και μισανθρωπίας.
Η επιτετραμμένη για θέματα γυναικών του Γερμανο-Κουρδικού Συλλόγου αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της εορτής της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η οποία εορταζόταν στις 8 Μαρτίου, και διάβασε τις σχετικές σούρες από το Κοράνιο, όπου γίνεται λόγος για την ισοτιμία ανδρών και γυναικών και για την τιμωρία της αδικίας εναντίον των γυναικών.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο, στις καλές και αρμονικές σχέσεις των μεταναστών στην πόλη, επαίνεσε την κουρδική κοινότητα για το άνοιγμά της στη βαυαρική κοινωνία και τόνισε την ανάγκη να γνωστοποιηθεί ευρύτερα το φιλειρηνικό πνεύμα της κουρδικής κοινότητας με διαλέξεις και εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους. Προέτρεψε δε την κουρδική ομογένεια να προσέλθει στις δημοτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 15 Μαρτίου 2020 και να στηρίξει τα δημοκρατικά κόμματα, αποκλείοντας την ανάδειξη ακροδεξιών μορφωμάτων που εκφράζονται εναντίον των μεταναστών και της ποικιλομορφίας της βαυαρικής κοινωνίας. Επίσης, προσκάλεσε τον ιμάμη και τα μέλη της κουρδικής κοινότητας να επισκεφθούν τον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων και το «Πολιτιστικό Κέντρο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος», με σκοπό την περαιτέρω καλλιέργεια των πολιτιστικών σχέσεων Κούρδων και Ελλήνων.
Ακολούθως έλαβε το λόγο ο κ. Γεώργιος Βλαντής, ο οποίος αναφέρθηκε στη δομή και το έργο του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Βαυαρίας και περιέγραψε τις προϋποθέσεις και τις προκλήσεις του διαχριστιανικού διαλόγου. Ο διάλογος μεταξύ των χριστιανών διαφοροποιείται μεθοδολογικά και ως προς τους στόχους τους έναντι του αντίστοιχου διαθρησκειακού, ο πρώτος όμως προσφέρει σημαντικά εναύσματα και για τον δεύτερο. Ο κ. Βλαντής υπογράμμισε τη σημασία της ειλικρινούς ανταλλαγής απόψεων ανθρώπων από διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμικές συνάφειες, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο, ενώ επίσης επισήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας των θρησκειών για την προώθηση των αξιών της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Τόνισε ότι η βαυαρική κοινωνία έχει να κερδίσει από την πολλαπλότητα των παραδόσεων που εκπροσωπείται εντός της και τη δυναμική της ποικιλομορφίας αυτής.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εόρτασε η γυναικεία ομάδα της κουρδικής κοινότητας με συμμετοχή όχι μόνο των γυναικών, αλλά και των ανδρών, προκειμένου να τονιστεί η ευθύνη και συμβολή του ανδρικού φύλου στο θέμα ισοτιμίας και αναγνώρισης των δικαιωμάτων των γυναικών.
Το γεγονός αυτό επισήμανε στη προσλαλιά του ιδιαίτερα ο π. Απόστολος Μαλαμούσης, ο οποίος επαίνεσε και συνεχάρη την ομάδα γυναικών της κουρδικής κοινότητας για αυτή την ωραία και μεστή συμβολισμών εκδήλωσή της.
Θερμές ευχαριστίες εκφράστηκαν προς την κ. Songül Akpinar, η οποία οργάνωσε τη συνάντηση αυτή. Η κ. Akpinar κατάγεται από την πόλη Μardin της ανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Η γιαγιά της ήταν ορθόδοξη χριστιανή, ενώ η ίδια ανατράφηκε σε μουσουλμανικό περιβάλλον και σε ηλικία 16 ετών αναγκάστηκε, λόγω των εκεί διωγμών των Κούρδων, να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς και να καταλήξει στο Μόναχο. Σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας και είναι δραστήριο μέλος επιτροπών του Δήμου Μονάχου και οργανώσεων για μετανάστες και πρόσφυγες. Η κ. Akpinar είναι επίσης σύμβουλος του κουρδικού πολιτιστικού συλλόγου Μονάχου.
Σημείωση: Σεβόμενοι παράκληση των οργανωτών δεν αναφέρονται τα ονόματα του ιμάμη και της επιτετραμμένης για θέματα γυναικών, καθώς και άλλων συνεργατών τους, από φόβο για αντίποινα στην Τουρκία. Σύμφωνα με δήλωσή τους, κάθε δεύτερος Κούρδος συλλαμβάνεται στην Τουρκία, όποτε δραστηριοποιείται εντός ή εκτός Τουρκίας σε χώρο που δεν είναι αρεστός στο εκεί καθεστώς.
π. Απόστολος Μαλαμούσης