Η Κυριακή της Ορθοδοξίας εορτάστηκε με λαμπρότητα στην Ιερά Μητρόπολη Βελγίου.
Στο Διορθόδοξο Συλλείτουργο, το οποίο έλαβε χώρα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Βρυξελλών, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας συλλειτουργούντων του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου, Διευθυντού του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ, Μονίμου Αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Π.Σ.Ε., του Επισκόπου κ. Δοσιθέου εκ του Πατριαρχείου της Γεωργίας στο Βέλγιο και του επισκόπου Απολλωνιάδος κ. Ιωακείμ, καθώς και πρεσβυτέρων και διακόνων εκ της Ιεράς Μητροπόλεως και των διαφόρων Ορθοδόξων Παρουσιών στο Βέλγιο.
Στην Θεία Λειτουργία έψαλλαν τέσσερις χορωδίες. Οι βυζαντινές του Μητροπολιτικού Ναού και της Ρουμανικής Ενορίας και οι πολυφωνικές των Ενοριών της Φλάνδρας και της πολωνόφωνης Ενορίας, οι οποίες απέδωσαν τους ύμνους, καθεμία στο ύφος, την γλώσσα και την παράδοσή τους, δίνοντας με τον τρόπο αυτό μαρτυρία της ενότητας της Ορθοδοξίας, παρά τις διαφορετικές καταβολές του καθενός.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, ο οποίος ομίλησε σχετικώς με την σημερινή εορτή της αναστήλωσης των ιερών εικόνων και την σημασία της για τον σημερινό άνθρωπο.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτανεία των ιερών εικόνων, εντός του Ιερού Ναού, και η ανάγνωση του Συνοδικού της 7ης Οικουμενικής Συνόδου, ενώ στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου διάβασε ευχή υπέρ της ενότητος των Ορθοδόξων.
Ο προεξάρχων Μητροπολίτης Βελγίου αφού ευχαρίστησε τους συλλειτουργούς αρχιερείς, τους ιερείς και τους διακόνους, τα μέλη των χορωδιών για την αρμονία και την καλή τους οργάνωση, απηύθυνε ευχαριστίες προς τους παρόντες διπλωμάτες, τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Βέλγιο κ. Διονύσιο Καλαμβρέζο, την Πρέσβη της Σερβίας στο Βέλγιο κα Marina Jovićević, τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στο ΝΑΤΟ κ. Ευάγγελο Σέκερη και τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κ. Ιωάννη Γκίκα, τους στρατιωτικούς εκπροσώπους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ Αντιναύαρχο κ. Ιωάννη Παυλόπουλο και Αντιπτέραρχο κ. Συμεών-Χαράλαμπο Ψιμούλη, τον Άρχοντα Νοτάριο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο, τους εκπροσώπους των διαφόρων κοινοτήτων των Βρυξελλών και τον κόσμο που κατέκλυσε τον Ναό για την μεγάλη αυτή πανήγυρη της Εκκλησίας.
Ακολούθησε πλούσια δεξίωση στο Ενοριακό Κέντρο του Ναού.
Περίληψις Κηρύγματος Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αχαΐας κ. Αθανασίου, Διευθυντού του Γραφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ (8 Μαρτίου 2020)
Με τη Χάρη του Αγίου Τριαδικού Θεού τελούμε σήμερα τη Θεία Λειτουργία της πρώτης Κυριακής της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Θυμόμαστε σήμερα τη δραματική εποχή, πριν από 13 αιώνες που εκδηλώθηκε η αίρεση της εικονομαχίας, η οποία ταλαιπώρησε την Εκκλησία για 120 χρόνια. Η κακοδοξία αυτή κονιορτοποιήθηκε με τον θρίαμβο της Ορθοδόξου πίστεως πρώτα με την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 787 και έπειτα, οριστικά, με τη Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως το 843, η οποία επικύρωσε τα Πρακτικά της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου.
Όσο μακρινή κι αν φαίνεται η εποχή εκείνη στον σύγχρονο άνθρωπο, η ευσέβεια του πιστού λαού του Θεού και η τιμή που αποδίδει στις εικόνες αποδεικνύει ότι η αλήθεια της πίστεως παραμένει πάντα επίκαιρη, γεφυρώνει τους αιώνες και συνιστά το ακλόνητο θεμέλιο της Αγίας μας Εκκλησίας. Την αλήθεια της πίστεως, όπως την παρέδωσε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός στους Αποστόλους, όπως καταγράφηκε στο ιερό ευαγγέλιο και όπως την κήρυξαν και την βίωσαν οι Άγιοι Πάντες, την φυλάνε οι ευλαβείς χριστιανοί στα μύχια της καρδιάς τους σε κάθε εποχή και σε κάθε τόπο εκφράζοντας τον σεβασμό τους στην ιερή μας παράδοση καθώς και σε όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν στη ζωή τους για να την υπερασπίσουν από αιρέσεις κακοδοξίας.
Όταν ο πιστός στέκει μπροστά σε μια εικόνα και προσεύχεται αναπολεί την αγάπη του Μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, που έγινε άνθρωπος εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου, για να κάνει τον άνθρωπο θεό κατά Χάριν. Στην εικόνα του προσώπου του Χριστού αποτυπώνεται η έκφραση του τέλειου Ανθρώπου, ο οποίος προβάλλεται ως πρότυπο για να το μιμηθεί και να του μοιάσει ο προσευχόμενος χριστιανός. Στη συνέχεια, ξεκινώντας από την τιμή που αποδίδουμε στην εικόνα του Κυρίου μας, που ενανθρώπισε, «εικονίζουμε και προσκυνούμε με ευσέβεια και Εκείνη που τον γέννησε παρθενικώς και Εκείνους που ευαρέστησαν σε Αυτόν τελείως» (Γρηγορίου Παλαμά, Ομιλία Η’, 8 ).
Η Εκκλησία σήμερα υψώνοντας και λιτανεύοντας τις ιερές εικόνες μάς καλεί όλους να γίνουμε τελικά μιμητές της ένθεης πολιτείας των αγίων με τη Χάρη του αληθινού Θεού και Σωτήρος ημών.
ΑΜΗΝ