11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Αγνοημένες μουσικές μορφές: Αθανάσιος Κωνσταντινίδης – 120 χρόνια από την γέννησή του

Αρχείο Οικογένειας Κωνσταντινίδη
Τον αείμνηστο μουσικό Αθανάσιο Κωνσταντινίδη είχα την χαρά και την τιμή να τον συναντήσω στην οικία του, στη Δράμα στις 14.8. 1984. Καίτοι υπερήλιξ είχε πλήρη διαύγεια και ετύγχανε της ολικής μέριμνας και προστασίας της κόρης του Μαρίας, η οποία ήτο παρούσα. 
Δεινός ψάλτης, συνθέτης, δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής, μύστης της ευρωπαϊκής, αφιέρωσε όλη την μακρόχρονη ζωή του στην μουσική. Κατά τη θητεία του ως εκπαιδευτικός λειτουργός δεν υπήρξε σχολική εορτή ή εκδήλωση που να μην ελάμβανε χρώμα και ζωή από τα ωραία τραγούδια που δίδασκε. 
Είχε γεννηθεί το 1900 στο Παντείχι (σημερινό Pendik) στην όμορφη παραλιακή κωμόπολη της ασιατικής πλευράς, απέναντι από τα Πριγκηπόννησα. Οι γονείς του κατάγονταν από την Αδριανούπολη.
Από 17 ετών άκουε τον γέροντα Νηλέα Καμαράδο που έψαλλε στη Ευαγγελίστρια των Προπόδων Ταταούλων (Yenişehir) και ο οποίος κατήγετο από αυτήν την περιοχή. Μεταξύ των διδασκάλων του συγκαταλέγεται και ο υιός του Νηλέα Βασίλειος Καμαράδος. Αποφοίτησε στις 10 Ιουνίου 1919 από την Μουσική Σχολή τους Εκκλησιαστικού Μουσικού Συλλόγου στο Φανάρι της Πόλης. Δάσκαλοί του υπήρξαν οι κορυφαίοι μουσικοδιδάσκαλοι Πολυχρόνιος Παχείδης, Θεόδωρος Θωΐδης, Ιάκωβος Ναυπλιώτης, Κωνσταντίνος Κλάββας, Ανδρέας Ξύνδας και Γεώργιος Μισαηλίδης. 
«Η διδασκαλία της μουσικής μας βασίζεται μεν στην θεωρία, αλλά άνευ ακουστικής παραδόσεως δεν μπορεί να μαθευτεί» μου είχε πει μεταξύ άλλων πολλών και συνέχισε: «ποτέ δεν έψαλλα μόνος, πάντα είχα βοηθούς στα αναλόγια, έτσι είναι καλύτερη η εκτέλεση και τα ακούσματα της μουσικής μας». 
Έψαλε 50 και πλέον έτη και οι πολυάριθμοι μαθητές του στη Δράμα έχουν πολλά χειρόγραφα και συνθέσεις του.Δίδαξε στις μοναχές της Μονής Ταξιαρχών Δράμας, στα αρχεία της οποίας φυλάσσονται πολυάριθμες συνθέσεις του, αλλά και ηχογραφήσεις της φωνής του, η οποία μέχρι τέλους ήταν τέλεια. Απεβίωσε το 1992, πλήρης ημερών και κυριολεκτικώς λίγο πριν εκπνεύσει έψαλε «τον νυμφώνα σου βλέπω», σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία της θυγατρός του προς τον γράφοντα. 
δρ Αντώνιος Χατζόπουλος, 2020

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ