11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

“Η ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ” ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΣΣΑΒΕΤΑ ΚΑΙ Ο ΕΝΤΟΝΟΣ ΦΙΛΟΡΩΣΙΣΜΟΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη, στο κέντρο της Αθήνας, παρουσιάστηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 το νέο βιβλίο του Αλέξανδρου Μασσαβέτα «Η ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ – Η Μόσχα και ο θρόνος της Ορθοδοξίας». 
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Δρ Kωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος, δ/ντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, ΙΔΙΣ και η Κατερίνα Οικονομάκου, δημοσιογράφος και συγγραφέας. 
Ειπώθηκαν πολλά και σημαντικά. Μάλιστα κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας μας είπε ότι μόλις είχε λάβει μήνυμα για την σφοδρή αντίδραση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα τόσο απέναντι στο βιβλίο του όσο και στην συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή». Μετά είδαμε τα σχετικά στα φιλορωσικά εν Ελλάδι πρακτορεία, που κατηγορούν τον συγγραφέα για «ρωσοφοβία», το λιγότερο… 
Την εκδήλωση έκλεισε ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, ο οποίος εξήγησε το όλο εγχείρημά του.
Στο βιβλίο γράφει για το πώς προσέλαβε το θέμα: 
«Η από αιώνων ρωσική στρατηγική διείσδυσης και κυριαρχίας στον ορθόδοξο κόσμο γνώρισε νέα έξαρση την μετασοβιετική εποχή. Στην Ελλάδα μαίνεται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μια καλοστημένη επιχείρηση “υβριδικού πολέμου”, που στοχεύει να στρέψει την ελληνική κοινωνία ενάντια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παράλληλα η Μόσχα προσπάθησε, με απειλές και πράξεις δολιοφθοράς κατά του πατριάρχη Βαρθολομαίου, να εμποδίσει την δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία, την οποία θεωρεί πνευματική της “αποικία”. Έχοντας αποτύχει να εκβιάσει τις εξελίξεις, διέκοψε σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και με κάθε άλλη Εκκλησία που αναγνώρισε την θρησκευτική χειραφέτηση της Ουκρανίας. Προσπάθησα, μελετώντας την διαμόρφωση της ρωσικής ορθοδοξίας και την κοσμοθεωρία κράτους και Εκκλησίας στην Ρωσία, να κατανοήσω πώς γεννήθηκε η υπερφίαλη “γεωπολιτική της ορθοδοξίας”. Μόλις σήμερα, με την ορθόδοξη “οικουμένη” να κινδυνεύει να διχοτομηθεί, δείχνει ενδιαφέρον για όλα αυτά η ευρύτερη κοινωνία, πέραν του στενού κύκλου του κλήρου, των εκκλησιαστικών ιστορικών και των διπλωματών.
Οι Ρώσοι παραμένουν δέσμιοι της σαγήνης τους για ένα ένδοξο παρελθόν. Μήπως όμως η ψύχωσή τους με την αυτοκρατορική ιδέα και την ισχύ υπονομεύει τελικά την επιρροή τους στον όλο ορθόδοξο κόσμο;» 
Η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση, όταν μίλησε για τους «προοδευτικούς» θεολόγους στην Ελλάδα, οι οποίοι τελικά κλίνουν προς τη Ρωσία και με αφορμή το Ουκρανικό. 

Είναι ακριβώς έτσι. Σχεδόν όλοι οι «προοδευτικοί» θεολόγοι, οι μη «συντηρητικοί»
και με «ανοιχτό πνεύμα», υποτίθεται, στην πραγματικότητα – είτε φωναχτά είτε σιωπηρώς – τάσσονται υπέρ της Μόσχας.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι γι’ αυτούς
«αμερικανοκίνητο», εκφράζει τον «καπιταλισμό», επιδιώκει «παπικό πρωτείο» και άλλα παρόμοια τα οποία θαυμάσια έχουν οργανώσει οι συντηρητικοί και αντιπατριαρχικοί.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραμένει πολύ …περίεργη ιστορία για την «θεολογική πρωτοπορία» της Ελλάδας, που είναι αμφίβολο, φυσικά, πόσο «πρωτοποριακή» είναι.
Έχω γράψει ότι για μένα η Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας είναι υπόθεση ελευθερίας. Φαίνεται πως αυτό δεν αγγίζει τους περισσότερους, οι οποίοι οχυρώνονται πίσω από ποικίλα «κανονικά» και άλλα επιχειρήματα.

Ας μη ξεχνάμε ότι και στο ζήτημα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας στην Κρήτη, οι “πρωτοποριακοί” θεολόγοι είχαν διάφορες …ενστάσεις και αμφιβολίες και τα παρόμοια, που στην ουσία δικαιολογούσαν την απουσία και τον σκοτεινό ρόλο της Μόσχας από την Σύνοδο. 
Φυσικά κανείς θεολόγος δεν παρευρέθη στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Μασσαβέτα. 
Στο σημαντικό αυτό πόνημά του «Η ΤΡΙΤΗ ΡΩΜΗ», ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας κάνει και αναφορά στην ρωσική προπαγάνδα – διείσδυση εν Ελλάδι, μέσω φιλορωσικών “εκκλησιαστικών” ιστότοπων, ουκ ολίγων. 
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ρομφαία», για τον ρόλο του οποίου στο ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας, ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας γράφει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια τις σχετικές σελίδες του βιβλίου.
Να πούμε ότι αυτές οι αναφορές του Αλ. Μασσαβέτα έχουν ήδη εγείρει αντιδράσεις από τα “θιγόμενα” ΜΜΕ, που του ζητούν να ανακαλέσει, αλλιώς θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ