Στην επιστολή αναφέρεται ότι ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα είχε την ευκαιρία να λάβει μέρος στην επίσκεψη τον Μάιο του περασμένου έτους, εμπειρογνωμόνων από την Europa Nostra, Europa Nostra Turkey και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων για «τη συζήτηση αυτού του σημαντικού θέματος».
Σημειώνεται ότι « αυτό το είδος επένδυσης δεν μπορεί ενταχθεί σε καμία από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που διατίθενται υπό τον μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΙPΑ)».
Σύμφωνα με την Ursula Von der Leyen το συγκεκριμένο αντικείμενο αυτής της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων « είναι η ενθάρρυνση διασυνοριακών διαλόγων και δικτύων μεταξύ των οργανισμών κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία και την ΕΕ στους τομείς του πολιτισμού και των τεχνών, συμπεριλαμβανομένων δημιουργικών τομέων και πολιτιστικής κληρονομίας».
Η Ursula Von der Leyen διαβεβαιώνει τον Γ. Περδίκη ότι «η αντιπροσωπεία μας στην Άγκυρα παραμένει στη διάθεσή σας σε περίπτωση, που χρειαστείτε τυχόν περαιτέρω καθοδήγηση και συμβουλές σχετικά με τις χορηγήσεις επιδοτήσεων». Την επιστολή υπογράφει ο Bernard Brunet, στέλεχος του γραφείου της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Λειτούργησε ως ορφανοτροφείο μέχρι το 1964, όταν το έκλεισαν οι τουρκικές Αρχές.
Το κτίριο άρχισε να ανεγείρεται το 1898 με σκοπό να μετατραπεί σε ξενοδοχείο με καζίνο, αλλά μετά την απαγόρευση του τότε σουλτάνου Abdul Hamit του Β’ αναζητήθηκε νέα χρήση. Το 1903 με δωρεά της Ελένης Ζαρίφης προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης στεγάστηκε το Εθνικό Ορφανοτροφείο.
το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου είναι το μοναδικό ακίνητο για το οποίο το Φανάρι διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας. Εγκαινιάσθηκε στις 21 Μαΐου του 1903 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ Γ΄. Λίγους μόλις μήνες προηγουμένως, ο Σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ Β΄ είχε εκδώσει σχετικό φιρμάνι, με το οποίο επιβεβαιωνόταν ότι το Πατριαρχείο ήταν ο νόμιμος ιδιοκτήτης του ακινήτου.
Το 1997 η Διεύθυνση Βακουφίων του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας κήρυξε έκπτωτη την Εφορεία του Βακουφίου, που συγκροτούσαν επτά εκλεγμένα μέλη της Ομογένειας, και κατέσχεσε ουσιαστικά το κτίριο του Ορφανοτροφείου. Για να το πετύχει αυτό η Διεύθυνση Βακουφίων ανέλαβε «πραξικοπηματικώς» τη διοίκηση του ιδρύματος και υποστήριξε πως το ακίνητο δεν ανήκει στο Πατριαρχείο, αλλά στο Βακούφι.