10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

ΟΡΧΑΝ ΤΟΥΡΚΕΡ: ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΝΤΟΣΚΑΛΙ ΣΤΟ ΚΟΥΜΚΑΠΙ (Βιβλιοπαρουσίαση)


ΝΕΕΣ  ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΝΤΟΣΚΑΛΙ  ΣΤΟ ΚΟΥΜΚΑΠΙ – ΟΡΧΑΝ ΤΟΥΡΚΕΡ
(KONDOSKALİ’ DEN KUMKAPI’ YA   –  ORHAN TÜRKER)
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΣΕΛ το νέο βιβλίο του συγγραφέα – ερευνητή κ. Ορχάν Τουρκέρ με τον επάνω αναφερόμενο τίτλο. 
Το βιβλίο είναι το 15ο στη σειρά αυτή της παρουσίασης επώνυμων συνοικιών της Πόλης μας, κυρίως αυτών όπου ήταν έντονη η παρουσία του ελληνικού ομογενειακού στοιχείου.
O συγγραφέας ακούραστα συνεχίζει τις έρευνες του με κόπο και μόχθο και μας παρουσιάζει αυτές τις συνοικίες, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη αξία για πολλούς συμπολίτες μας. 
Το παρόν πόνημα αναφέρεται σε μια περιοχή της παλιάς Πόλης, φημισμένη τόσο στην ελληνική κοινότητα όσο και στην αρμενική, καθότι το αρμενικό πατριαρχείο βρίσκεται σε αυτή τη συνοικία. 
Τα βυζαντινά τείχη στην περιοχή ήταν παραθαλάσσια και υπήρχαν στις πύλες των τειχών μικρές (κοντές)  σκάλες για την προσέγγιση των πλοιαρίων, καθότι ήταν αρκετά δύσκολο να έρθεις στην περιοχή από την ξηρά, εξ ου και η ονομασία Κοντοσκάλι.   
Ο Μανουήλ Γεδεών, την τρίτη πύλη των παραθαλασσίων τειχών την ονόμαζε Πύλη Ψάμμου, στα τουρκικά ΚΟΥΜΚΑΠΙ. 
Στο βιβλίο υπάρχει αναφορά στις  εκκλησίες της περιοχής κυρίως στην Παναγία Ελπίδα και στην Αγία Κυριακή, η οποία είναι ένα σπάνιο είδος βασιλικής μετά τρούλου σε σχήμα περίκεντρο κυκλικό όπως συνηθιζόταν να κτίζονται τα βαπτιστήρια στην βυζαντινή εποχή, τεμένη, σχολεία, συνδέσμους και αδελφότητες. 
Στο τέλος της έκδοσης ο συγγραφέας επέλεξε και τοποθέτησε από το αρχείο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», της «ΕΜΠΡΟΣ» και της μηνιαίας «ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ» ειδήσεις από γεγονότα και κοινωνικά νέα της περιοχής. 
Επίσης αναφέρεται στις εξεγέρσεις των αρμενίων επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας, στα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου.    
Όπως τονίσαμε και άλλοτε επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Ορχάν Τουρκέρ με τα πολλαπλά πλέον συγγράμματα του για ονομαστές περιοχές της Πόλης μας, συντελεί να μάθει το ευρύτερο τουρκικό κοινό τις  ζωντανές μέρες που ζούσαν και ήκμαζαν και ανθούσε το ελληνικό στοιχείο. Στην πορεία του αυτή, όπως τονίζει και ο ίδιος, έχει συνοδοιπόρο και βοηθό την σύζυγό του κ. Καίτη Πρόκου – Τουρκέρ, η οποία τον βοηθά στις έρευνές του. 
Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια  στον κ. Ορχάν Τουρκέρ και εύχομαι να έχει δύναμη και αντοχή για να συνεχίσει το επωφελές συγγραφικό του έργο. 
Πέρα 12 Δεκεμβρίου 2019           
Αντ. Στ. Παριζιάνος

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ