10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ “Η ΚΤΙΣΗ ΩΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ” ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η επανέκδοση, από τις Εκδόσεις Πορφύρα, του βιβλίου Η Κτίση ως Ευχαριστία του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα, Ακαδημαϊκού, έρχεται να δώσει μία κριτική αποτίμηση της ιστορικής συνενοχής, αλλά και της συμβολής της ορθόδοξης θεολογίας και παράδοσης στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός διαφορετικού ανθρωπολογικού και κοσμοθεωρητικού μοντέλου το οποίο θα δίνει προτεραιότητα στην αμοιβαιότητα των σχέσεων μεταξύ Θεού, ανθρώπου και περιβάλλοντος και στην ευθύνη του ανθρώπου ως “ιερέα της κτίσης” για την αποκατάσταση της κοσμικής αρμονίας και ισορροπίας. 
Με αφορμή την έκδοση αυτή οι Εκδόσεις Πορφύρα διοργανώνουν το ερχόμενο Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019, στις 12 το μεσημέρι, στο Βιβλιοπωλείο Αρμός (πατάρι) Μαυροκορδάτου 11, εκδήλωση με τη συμμετοχή ανθρώπων και στοχαστών από διάφορους χώρους, με γνώση και εμπειρία στα προβλήματα του περιβάλλοντος, αποσκοπώντας στην ανάδειξη του επείγοντος χαρακτήρα του ζητήματος αυτού.
Στο πάνελ το οποίο θα συντονίζει ο επιμελητής της έκδοσης:
Δρ. Νικόλαος Ασπρούλης, Αναπληρωτής Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων
η κ. Μαρία Γανωτή, υπεύθυνη ΜΚΟ ΑΝΙΜΑ, Σύλλογος προστασίας άγριας ζωής,
ο Δρ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Επίκουρος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ,
η κ. Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής WWF Ελλάς,
η κ. Ιωάννα Σαχινίδου, Δρ. Θεολογίας University of Wales. 
Με την παρουσία του θα τιμήσει την εκδήλωση και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου κ. Ιωάννης Ζηζιούλας.

Το οικολογικό πρόβλημα έκανε την εμφάνισή του στα μέσα περίπου του 20ού αιώνα με τρόπο δραματικό. Η αύξηση της θερμοκρασίας της γης, η τρύπα του όζοντος, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, η κλιματική αλλαγή είναι μερικά μόνο φαινόμενα τα οποία ο άνθρωπος βιώνει πλέον στην καθημερινότητά του σε όλον τον κόσμο. Οι αιτίες πολλές. Από την αδηφάγο επιθυμία του ανθρώπου να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της γης με κάθε κόστος, μέχρι την υπερκατανάλωση ως βασική συνιστώσα ενός χρησιμοθηρικού πολιτισμού, έχουν μετατρέψει το κοινό μας σπίτι (Οίκος) σε ένα ναρκοπέδιο το οποίο καθιστά το μέλλον τόσο του πλανήτη όσο και του ανθρώπου αρκετά δυσοίωνο ή και μη αναστρέψιμο. Για την αντιμετώπιση, όσο και πρωτίστως για την ευαισθητοποίηση απέναντι στην περιβαλλοντική κρίση η Εκκλησία, και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και επιφανείς ιεράρχες και στοχαστές έχουν τις τελευταίες δεκαετίες συνδράμει αποφασιστικά με τις όποιες πνευματικές δυνάμεις τους στον αγώνα για την αναστροφή του κλίματος, για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ