19.2 C
Athens
Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Ο Σύμης Χρυσόστομος στον «Εθνικό Κήρυκα» για τα ακριτικά νησιά, την Ομογένεια, τον Ελπιδοφόρο

Ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσόστομος.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος

Του Θεοδώρου Καλμούκου 
Το μικρό αλλά και όμορφο νησί Σύμη, η οποία απέχει μία ώρα από τη Ρόδο ακτοπλοϊκώς, έχει την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου την τιμητική του μέρα γιατί γιορτάζει το ιστορικό και ξακουστό προσκύνημα του Πανορμίτη Ταξιάρχη, στον ομώνυμο γαλήνιο και γραφικό κολπίσκο. 
Το 2004 με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της περί Αυτόν Αγίας Συνόδου ιδρύθηκε η Μητρόπολη Σύμης, η οποία περιλαμβάνει και τα νησάκια Χάλκη, Τήλο και Καστελλόριζο. Τα ακριτικά αυτά νησιά τα διαποιμαίνει θεοφιλώς με αγάπη και φροντίδα πατρική εδώ και ενάμισι χρόνο ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ο οποίος με προθυμία μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα», για τις ιδιαιτερότητες, τις δυσκολίες, αλλά και τις χαρές αυτών των νησιών μας στην εσχατιά της Ελλάδος. 
Είπε ότι «η καθοριστική ιδιαιτερότητα της εκκλησιαστικής Επαρχίας μας, είναι η λεγομένη «νησιωτικότητα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι πλέον μεγάλες δυσκολίες σχετίζονται με την έλλειψη τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας μεταξύ των νησιών, αλλά κι αυτό ξεπερνιέται με την συνδρομή ενίοτε του Λιμενικού ή και ιδιωτικών σκαφών, που βοηθούν και υποστηρίζουν το εκκλησιαστικό έργο. Οι ευκαιρίες ασκήσεως του ποιμαντικού έργου, αντίστοιχα, είναι κι αυτές πολλές, αφού οι κοινωνίες μας είναι μικρές και η σχέση μας με τους ανθρώπους είναι προσωπικές και άμεσες, βοηθώντας έτσι την διαπροσωπική επαφή και επικοινωνία».
Αναφορικά με τον τουρισμό, είπε πως «είναι από κάθε άποψη παράγοντας αναπτύξεως των νησιών μας, διότι ένα μεγάλο μέρος των κοινωνιών μας εξασφαλίζει από τον τομέα αυτό αξιοπρεπή επιβίωση, χωρίς να αναγκάζεται σε εξωτερική ή και εσωτερική μετανάστευση. Λίγο ή πολύ, ανάλογα πάντα και με τις γενικότερες συνθήκες που ισχύουν στα δεδομένα του τουριστικού τομέα, ο αριθμός των επισκεπτών μας παραμένει τα τελευταία έτη σταθερός με καθημερινές αφίξεις στην Σύμη την καλοκαιρινή περίοδο περίπου 1.500 επισκεπτών. Στα υπόλοιπα νησιά οι αφίξεις είναι σαφώς πολύ λιγότερες». 
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος, ένας ιεράρχης που τον χαρακτηρίζει η ταπείνωση και η καλοσύνη, είπε πως «και τα τέσσερα νησιά μας είναι κατάσπαρτα από απαράμιλλου κάλλους εκκλησιαστικά Μνημεία, ιστορικές Μονές, Ναούς και Μονύδρια, τα οποία αποτελούν μοναδικά δείγματα έξοχης εκκλησιαστικής μεταβυζαντινής τέχνης, και παράλληλα τους ζωντανούς μάρτυρες της αδιάκοπης ιστορικής παρουσίας και πατροπαράδοτης ευσέβειας των κατοίκων τους μέχρι σήμερα. 
Στη Σύμη υπάρχουν περίπου 150 Ιεροί Ναοί, τους οποίους οι κάτοικοι διατηρούν σε αξιοζήλευτη κατάσταση. Κορυφαία είναι η Μονή του Πανορμίτη η οποία αποτελεί τον πνευματικό μαγνήτη για τον πιστό Λαό των Δωδεκανήσων, αλλά και ολόκληρης της Πατρίδας μας». 
Στις ερωτήσεις «τι σας λέγουν οι νέοι και νέες για την Ορθόδοξη Πίστη; Ποια θέματα τους απασχολούν; Συμμετέχουν ενεργά στη ζωή της Εκκλησίας;» απάντησε πως «ο νέος άνθρωπος έχει πάντα διάθεση για ουσιαστική πνευματική αναζήτηση και διερεύνηση στα βαθύτερα νοήματα της ζωής και τον υψηλότατο προορισμό της ανθρώπινης υπάρξεως. Η Ορθόδοξη Πίστη μας προσφέρει την Μοναδική Αλήθεια που είναι ο Χριστός. Οσο κι αν κάποιες φορές οι νέοι μας αποπροσανατολίζονται επηρεαζόμενοι από τις κοσμικές δελεαστικές εκφάνσεις της ζωής, κατά βάθος διάκεινται με εμπιστοσύνη και αγάπη στην Εκκλησία, την οποία αναγνωρίζουν ως Μητέρα και τροφό του Γένους μας. Αισθάνονται περήφανοι μάλιστα που βρίσκονται στο κλίμα του Οικουμενικού Θρόνου και εκδηλώνουν πάντα τον σεβασμό τους στην Πρωτόθρονη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. 
Σχετικά με την συμμετοχή τους στην ζωή της Εκκλησίας, διαπιστώνω με ιδιαίτερη χαρά ότι πολλοί εξ αυτών ζητούν και έχουν αναλάβει από τους γονείς τους την επιστασία των πολυαρίθμων εξωκκλησιών μας, φροντίζουν αυτά με μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη, αποτελώντας έτσι τους άμεσους συνεργάτες μας στην εκκλησιαστική – με την ευρεία έννοια – διοίκηση». 
Υπογραμμίζεται ότι η Μητρόπολη αποτελείται από 20 ενορίες, εκ των οποίων οι 14 βρίσκονται στη Σύμη, 2 στην Τήλο, 2 στην Χάλκη και 2 στο Καστελλόριζο. Οι περισσότερες διαθέτουν δικό τους εφημέριο, οι οποίοι εξυπηρετούν περιοδικώς και τις υπόλοιπες. 
Οταν τον ρωτήσαμε «ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αμερικής; Τι είμαστε εμείς για σας;», ο Σεβασμιώτατος απάντησε πως «η μετανάστευση δημιούργησε την εξαιρετική Ομογένεια της Αμερικής με τον πολύ σημαντικό ρόλο. Σήμερα η Ομογένεια αποτελεί στην Αμερική έναν κορυφαίο και σταθερό παράγοντα μεταλαμπαδεύσεως της Ορθοδόξου Πίστεως, συνεχίσεως και προβολής των Ελληνορθοδόξων παραδόσεων, ηθών και εθίμων, με την ίδρυση Ενοριών, Μονών, Σχολείων και Κοινοτήτων, που διαφυλάσσουν ανόθευτα τα όσια και ιερά του Γένους μας. Παράλληλα, επιτελεί τον σημαντικότατο εθνικό ρόλο διεκδίκησης των ελληνικών καλώς εννοουμένων συμφερόντων που διαδραματίζει, ως ένας βασικός πυλώνας των εθνικών μας συμφερόντων». 
Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ο οποίος ως πάρεδρος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ψήφισε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, είπε πως «έχει όλα τα απαραίτητα εχέγγυα, για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Μητρός Εκκλησίας και ιδιαίτερα του ευλαβούς ποιμνίου του, μιας εκ των μεγαλυτέρων Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου. Με τις κατάλληλες δε ενέργειές του, δύναται όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να συσφίξει περισσότερο τους δεσμούς της Επαρχίας αυτής του Θρόνου μετά της Μητρός Εκκλησίας».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ