14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τα εγκαίνια του Καθολικού της Ι. Μονής Αγίας Σκέπης Σολάν της Γαλλίας (φωτογραφίες)

Εκ της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας
Με κατάνυξη και σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό ετελέσθησαν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 τα εγκαίνια του Καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίας Σκέπης Σολάν στη Νότια Γαλλία (Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους).
Προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος συλλειτούργησε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, τον Θεοφ. Επίσκοπο Ρηγίου κ. Ειρηναίο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο.
Συλλειτούργησαν Ηγούμενοι και πατέρες από το Άγιον Όρος, τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οι γέροντες Ελισαίος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Ηλίας του Τερασόν, Μωυσής της Ι. Μονής Αγίου Μαρτίνου Καντούκ  και Σιλουανός από το Λα Φορί.
Με την παρουσία τους τίμησαν την Ιερά Μονή η γερόντισσα Νικοδήμη του Ι. Μετοχίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας, η Ηγουμένη Προδρόμη της Ι. Μονής Αγ. Ηρακλειδίου Κύπρου, η Ηγουμένη Μαρία της Ι. Μονής Ευαγγελισμού Χαλεπίου Βεροίας, η Γερόντισσα Αντωνία από την Ελβετία και οι εκ Γαλλίας Γερόντισσες Ελένη του Μπουά Σαλέν, Αιμιλιανή του Μπουισί και Σιλουανή του Τερασόν.

Η Ηγουμένη του Ιερού Μετοχίου Αγίας Σκέπης, μοναχή Υπαντία, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες προς όλους που προσέτρεξαν να συνεορτάσουν, ενώ ο Γέροντας Ελισαίος επισήμως καλωσόρισε τον ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ και τους λοιπούς Αρχιερείς.
Το Σάββατο το απόγευμα, μετά την επίσημη υποδοχή, έγινε η εναπόθεση των ιερών λειψάνων στο παρεκκλήσιο της Μυροφόρου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής. Σήμερα το πρωί ετελέσθη η Ακολουθία των Εγκαινίων και αμέσως ακολούθησε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Ελισαίος, στην μακρά ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορία της Μονής και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ο μακαριστός Γέροντας Αιμιλιανός και ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Πλακίδας, ώστε σήμερα να καρποφορεί και να εγκαινιάζεται αυτό το περικαλλέστατο Μοναστήρι στην καρδιά της Νότιας Γαλλίας. Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ που ενδυναμώνει την αδελφότητα με την πατρική του αγάπη και μέριμνα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας.
Ο Μητροπολίτης Γαλλίας στην ομιλία του συνέδεσε τα εγκαίνια του Καθολικού με τα εγκαίνια ενός νέου τρόπου ζωής για όλους μας. Μια ζωή απαλλαγμένη από τα πάθη και τις αγκυλώσεις που μας στερούν την εν Χριστώ ζωή. Εξέφρασε την πνευματική κατάνυξη που νιώθει ως ποιμένας, να τον αξιώνει ο Θεός να τελεί τα εγκαίνια αυτά, εκφράζοντας την αγάπη του για την αδελφότητα και τις ακατάπαυστες προσπάθειες της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας να αναπτύξει σε όλες τις γωνιές της χώρας τον ορθόδοξο μοναχισμό, ιδρύοντας συνεχώς νέες Ι. Μόνες. Χαρακτηριστικά είπε “στην Ιερά Μητρόπολη Γαλλίας ιδρύουμε νέα Μοναστήρια και στηρίζουμε με κάθε μέσο τις αδελφότητες που είναι κυριολεκτικά οι πνεύμονες της τοπικής μας εκκλησίας”. 
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον αγώνα και τις προσπάθειες της αδελφότητας αλλά και στο περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα της Ι. Μονής. Συγκεκριμένα ανέφερε “όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η προστασία του περιβάλλοντος για όλους μας και εσείς το κάνετε πράξη μέσα από ένα άριστα οργανωμένο και σύμφωνο με τις γαλλικές αρχές πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας”
Σε άλλο σημείο ανέφερε “ενώνουμε σήμερα τις προσευχές μας για τον μακαριστό π. Πλακίδα που εκοιμήθη τον Ιανουάριο του 2018. Ο μακ. πατέρας Πλακίδας ήταν περισσότερο από πνευματικός πατέρας για πολλούς από εμάς, αφού πέρα από ιδρυτής αυτού του σεβάσμιου μοναστηριού, άφησε πίσω του μια βαριά πνευματική κληρονομιά που στηρίζεται στην παράδοση του ορθόδοξου μοναχισμού στη Γαλλία. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε την προφητική διαίσθηση του μακαριστού Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη για την άνθιση του Μοναχισμού στη Γαλλία, μέσα από το πάντρεμα των πολιτισμών και ενός έμφυτου σεβασμού προς τον γαλλικό πολιτισμό και τη γαλλική γλώσσα. Αυτά τα στοιχεία ενσωματώθηκαν στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας, αφήνοντας το Άγιο Πνεύμα να ενεργήσει και να αναδείξει τον γαλλόφωνο ορθόδοξο μοναχισμό.  Αυτή η διακονία εν τη Εκκλησία συμβάλλει αναμφισβήτητα στην ακτινοβολία της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη και αποτελεί υπακοή στο λόγο του Ευαγγελίου “πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτοὺς εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος” (Ματθ. 28, 19-20).

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ