16.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ



ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ
ΚΡΗΤΗΣ
Προς έναν «οικοφιλικό πολιτισμό»
καλεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης 
«Η ορθόδοξος πίστις, η λατρευτική ζωή, το ευχαριστιακόν ήθος, η ασκητική απλότης, ο κοινοτικός τρόπος του βίου, εμπερικλείουν την μέριμναν διά την κτίσιν», επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄, στο Μήνυμά του, κηρύσσοντας τις εργασίες του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, με θέμα: «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο διοργανώνει το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας, Παράρτημα της ΟΑΚ. 
Το Συνέδριο που έχει τεθεί υπό την αιγίδα και ευλογία της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, θα διαρκέσει από τις 24 έως τις 27 Σεπτεμβρίου τ. έ., όπου και θα περατωθούν οι εργασίες του, στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ.
Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο της εβδομάδας για την προστασία του κλίματος, την κλιματική δικαιοσύνη και για ένα ασφαλές μέλλον για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές, ενώ σε αυτό θα συμμετάσχουν επιφανείς επιστήμονες, εκπρόσωποι Χριστιανικών Εκκλησιών, Περιβαλλοντικών και Διεκκλησιαστικών Οργανισμών, Φορέων και Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα συζητήσουν θέματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε τις δράσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίες «δεν υπήρξαν μία περιστασιακή αντίδρασις εις την σύγχρονον οικολογικήν κρίσιν, αλλά πηγάζουν από την θεολογίαν της», ενώ σε άλλο σημείο του Μηνύματός του, ο Παναγιώτατος τόνισε ότι «η οικολογική ευθύνη, η οικοφιλική συμπεριφορά, ο σεβασμός προς την ιερότητα και την ωραιότητα της δημιουργίας, είναι η σύγχρονος “κατηγορική προστακτική” διά σύνολον την ανθρωπότητα». 
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε για ακόμη μία φορά το έργο της ΟΑΚ, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί «τόπος συναντήσεως, συνεργασίας και συμπνευματισμού, καλλιέργειας εμπιστοσύνης εις την δύναμιν του διαλόγου, της γνώσεως και της επιστήμης, του κοινού αγώνος διά την ειρήνην και την καταλλαγήν, πεδίον αναπτύξεως οικουμενικού πνεύματος και “βιωμένου οικουμενισμού”, αναδείξεως του πολιτισμικού, ηθικού και πνευματικού δυναμισμού της Ορθοδοξίας». 
Ολοκληρώνοντας το Μήνυμά του –το οποίο ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς– ο Παναγιώτατος ευλόγησε τους Συνέδρους και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου, συγχαίροντας την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης για τη διοργάνωσή του. 
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν οι κ. Νικόλαος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο οποίος ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τα τρέχοντα περιβαλλοντικά προγράμματα της Περιφέρειας και εξήρε τη μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας στην ανάδειξη της κοινωνικής ευθύνης στο θέμα του περιβάλλοντος και κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά ο οποίος μνημόνευσε την αγαστή συνεργασία του Δήμου Πλατανιά με την ΟΑΚ ευχόμενος κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου. Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), του Οργανισμού Planta Europa, καθώς και ο Δρ Λουκάς Ανδριανός, πρώην συνεργάτης του Ιδρύματος, ευχαριστώντας την ΟΑΚ.

Εκ μέρους του Ιδρύματος μίλησε ο Γενικός Διευθυντής αυτού, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος μετέφερε τον Χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και εμπνευσμένος από την Προς Διόγνητον Επιστολή (2ος αιώνας μ.Χ.), ανέλυσε την χριστιανική ανθρωπολογία και θεώρηση του κόσμου, μέσα από το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τονίζοντας την ευθύνη όλων μας για τη διαφύλαξη της κτίσεως και παράλληλα υπογραμμίζοντας τη σπουδαία προσφορά του «Πράσινου Πατριάρχη». 
Ακολούθως, ο –υπεύθυνος εκ μέρους της ΟΑΚ– Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ και Υπεύθυνος του Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, Αντώνης Καλογεράκης, παρουσίασε συνοπτικά το έργο της Ακαδημίας, με έμφαση στις περιβαλλοντικές της δράσεις και με παράλληλη αναφορά στο Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας (ΙΘΟ) και στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας (ΕΚΝ). 
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν Ιερές Μονές και αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής των Χανίων, καθώς και τοπικές επιχειρήσεις με βιολογικά προϊόντα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ