Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη σήμερα, Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019, της πανηγυρικής Θ. Λειτουργίας στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης στην Κύζικο, επί τη Αποδόσει της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Ερυθρών κ. Κύριλλος και Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος, ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου.
Την Πατριαρχική Θ. Λειτουργία μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση η ΕΤ3.
Την Πατριαρχική Θ. Λειτουργία μετέδωσε σε απευθείας σύνδεση η ΕΤ3.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο κ. Πέτρος Ποδάρας, προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, έκανε ένα σύντομο απολογισμό της από πενταετία καθιέρωσης της Λειτουργίας αυτής και των δράσεων που την πλαισίωσαν τα χρόνια αυτά (οδοιπορικά του Πατριάρχου, εκδηλώσεις μνήμης στην Κύζικο, κλπ).
Παναγιώτατε Δέσποτα,
σεβασμιώτατοι αρχιερείς,
σεβαστοί πατέρες,
εντιμότατη κύριε Γενική Πρόξενε της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη,
εντιμότατε Δήμαρχε της Αρτάκης, κ. Huseyin Sarı,
Εμείς οι Νεοαρτακηνοί και όλοι οι Κυζικηνοί που πέντε χρόνια τώρα με τη χάρη της Παναγίας βρισκόμαστε εδώ την ημέρα της πανηγύρεώς της, θαυμάζουμε κάθε φορά το φυσικό κάλλος του ιερού αυτού τόπου των προγόνων μας, σαν να είναι η πρώτη φορά που τον επισκεπτόμαστε. Προσευχόμαστε και νιώθουμε να προσεύχονται μαζί μας και δίπλα μας οι ψυχές των πατέρων μας, των κτητόρων της Ιεράς αυτής Μονής, των αγίων που ανέδειξε η γη της Κυζίκου και όλων των προσκυνητών που στο πέρασμα των αιώνων είχαν έστω και μια φορά την ευλογία να βρεθούν εδώ. Ζούμε την κάθε στιγμή με όλες μας τις αισθήσεις. Και φεύγουμε πάντοτε δυνατότεροι για να αντιμετωπίσουμε ο καθένας τις προκλήσεις της καθημερινότητάς του, μέχρι την επόμενη χρονιά.
Η αναβίωση όμως της πανηγύρεως αυτής στάθηκε αφορμή για να γνωρίσουμε καλύτερα και από κοντά, μέσα στα πέντε αυτά χρόνια, και όλα τα άλλα μέρη της ευλογημένης Κυζικηνής χερσονήσου. Ήταν η αφορμή για να ζωντανέψουν μπροστά μας οι συναισθηματικά φορτισμένες διηγήσεις των παππούδων μας, τα λίγα κείμενα που διασώθηκαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε την Αρτάκη το 1917, καθώς και οι προσωπικές μαρτυρίες που μετά το 1922 επιμελώς κατέγραψαν επιφανείς Κυζικηνοί, όπως ο Ιπποκράτης Μακρής, ο Ορέστης Λογοθετίδης και ο Μαργαρίτης Ευαγγελίδης.
Για τον συνεργάτη μου Ιωάννη Ρίζο και για εμένα, η πρώτη μας επίσκεψη στην Κύζικο μετά την έκδοση του πρώτου μας βιβλίου «Αρτάκη – Σύντομη Ιστορία» το 2014, ήταν πραγματικά αποκαλυπτική. Μέσα στα πέντε αυτά χρόνια έχουμε επισκεφθεί όλα τα χωριά της Κυζίκου. Με την πατρική συνοδεία πάντα του ακάματου και ταγμένου στην ανάδειξη της Μικρασιατικής μνήμης σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, εντοπίσαμε ερείπια ιερών λατρευτικών χώρων των προγόνων μας, κτίρια κατοικιών και σχολείων της ρωμέικης κοινότητας που αντέχουν πεισματικά στον χρόνο, ταιριάξαμε περιγραφές του μακρινού χθες με την πραγματικότητα του σήμερα και νιώσαμε από την πρώτη στιγμή μια ανεξήγητη οικειότητα με έναν τόπο όπου βρεθήκαμε για πρώτη φορά.
Τα τελευταία χρόνια είχαμε την ευλογία να συνοδεύσουμε την Παναγιότητά σας σε οδοιπορικά στα χωριά και τα μοναστήρια της Κυζίκου. Εκεί, με οδηγό ελάχιστες και περιορισμένες ιστορικές αναφορές χαρήκαμε ανακαλύπτοντας εστίες ξεχασμένες από τον χρόνο, όπως η Ιερά Μονή της Παναγιάς της Λεβεντίστρας, λυπηθήκαμε βλέποντας την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εγκαταλειμμένο σήμερα και άλλοτε επιβλητικό ελληνικό σχολείο της Περάμου, συγκινηθήκαμε ψέλνοντας μαζί τα απολυτίκια των Αγίων των ερειπωμένων Εκκλησιών που συναντήσαμε, νιώσαμε το ενδιαφέρον και την αγάπη Σας για τα σεβάσματα του Γένους να γεμίζουν τις ψυχές μας.
Αλλά και πέρα από τα όρια της Κυζίκου, στην περιοχή της Απολλωνιάδας Λίμνης, επισκεφθήκαμε μαζί Σας χθες 8 ιστορικά χωριά, το καθένα με τα δικά του σημάδια του ένδοξου ρωμέικου και ορθόδοξου παρελθόντος του να στέκουν εκεί, περιμένοντας τον ευλαβή και ευήκοο επισκέπτη για να του ψιθυρίσει βιαστικά το καθένα την ιστορία του, μια μικρή παράγραφο από την ιστορία της Μικράς Ασίας.
Όμως, θα ήθελα να σταθώ ιδιαιτέρως στον Αύγουστο του 2017, όταν στο νησί της Κεράς, στην είσοδο του όρμου της όμορφης Αρτάκης είχαμε την τιμή να συμμετέχουμε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο πάντα φιλόξενος Δήμος της πόλης και να μιλήσουμε, παρουσία Σας, για την πλούσια ιστορία του τόπου μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μαζί με διακεκριμένους Τούρκους αρχαιολόγους και ιστορικούς.
Όλες αυτές τις δράσεις τις έχουμε καλύψει με φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα, τα οποία συνθέτουν υλικό που θα αξιοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και θα παραδοθεί στις επόμενες γενεές, για να προσθέσουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην εξασφάλιση της ιστορικής συνέχειας, στη διατήρηση της μνήμης και στην κινητοποίηση νεότερων ερευνητών και ευλαβών προσκυνητών. Την ίδια αξιοποίηση όπως γνωρίζετε θα τύχει με την ευλογία Σας, πολύ σύντομα, το πλούσιο υλικό που επιμελώς έχει συλλέξει και οργανώσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος από τις πολλές επισκέψεις του και επιτόπιες έρευνές του στην Μικρά Ασία, για να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη έκδοση αρχικά ενός Οδοιπορικού στη Βιθυνία.
Παναγιώτατε, σε λίγη ώρα θα φύγουμε και φέτος με ανάμεικτα συναισθήματα από τον ιερό αυτόν χώρο. Δεν αφήνουμε όμως πλέον την Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης της Κυζίκου στη σιωπή που την πλήγωνε 93 ολόκληρα χρόνια. Ο απόηχος των σημερινών Θείων ύμνων και η δύναμη των προσευχών και των παρακλήσεών μας θα μείνουν εδώ μέχρι την επόμενη φορά.
Φεύγουμε με την υπόσχεση να έρθουμε και πάλι και περισσότεροι, με τη θέληση της Παναγίας, τον επόμενο χρόνο και με την ευχή η πανήγυρις αυτή, που η αγάπη Σας επίσημα καθιέρωσε ως Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, να συνεχιστεί. Και κάποτε να δούμε τον χώρο αυτό να συντηρείται και να αναδεικνύεται όπως του αρμόζει και όπως οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές έχουν αποδείξει ότι έχουν την ευαισθησία να κάνουν σε άλλα ανάλογα μνημεία – φάρους της Ορθοδοξίας στη Μικρά Ασία.
Ο Πατριάρχης με τους Πέτρο Ποδάρα και Ιωάννη Ρίζο |
Ο Πατριάρχης με τα μέλη της γυναικείας χορωδίας “Δάφνες” της Ι. Μητροπόλεως Δέρκων, η οποία, με τη συνοδεία μουσικών, απέδωσε καλλιτεχνικό πρόγραμμα μετά την Πατριαρχική Λειτουργία |