10.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

“Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ” ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ


Εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης 
Με λαμπρότητα τιμήθηκε η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, με αφορμή την Εορτή της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), η οποία διοργάνωσε επίσημη εόρτια εκδήλωση το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου 2019, με επίκεντρο το μέλλον της ελληνικής γλώσσας, γραπτής και προφορικής, ως θεμελιακού στοιχείου της εθνικής μας οντότητας. 
Της εκδήλωσης προηγήθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. 
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, κάνοντας μία σύντομη εισαγωγική αναφορά στο νόημα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, τονίζοντας πως εκείνοι: «αγάπησαν τη γνώση, θαύμασαν τα επιτεύγματα της εποχής τους, συνέβαλαν στην πρόοδο όλων των Επιστημών με τις οποίες ασχολήθηκαν», δίχως να παραμείνουν «κλεισμένοι στα εργαστήριά τους και αποκομμένοι από τον πόνο των φτωχών και των αδυνάτων», αλλά «αναζήτησαν το νόημα της ζωής στη σχέση τους με τον άνθρωπο και τον κόσμο». Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Ζορμπάς έθεσε τον εξής προβληματισμό: «Για να απαντήσουμε στο ερώτημα “τι είδους παιδεία χρειαζόμαστε σήμερα” θα πρέπει να απαντήσουμε πρώτα στο ερώτημα “τι είδους κοινωνία επιθυμούμε να έχουμε αύριο”». 
Στη συνέχεια, ο κ. Ζορμπάς παρουσίασε τον επίσημο Ομιλητή της εκδήλωσης, κ. Αντώνιο Κουνάδη, Ακαδημαϊκό και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η καταγωγή της ελληνικής γλώσσας: προφορικής και γραπτής». 

Ο Ομιλητής αφού ευχαρίστησε την ΟΑΚ για την πρόσκληση, άρχισε την Ομιλία του με αναφορά στις απαρχές της συγκριτικής γλωσσολογίας-ετυμολογίας. Στη διάλεξή του ο κ. Κουνάδης αναφέρθηκε σε δύο θέματα, που μέχρι τις ημέρες μας αποτελούν αντικείμενο έντονων συζητήσεων και αμφισβητήσεων: την «προβληθείσα τον 18ο αιώνα άποψη ότι η ελληνική γλώσσα ανήκει στην Ινδοευρωπαϊκή οικογένεια γλωσσών», καθώς και την «άποψη ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι Φοινικοσημιτικής προελεύσεως». Παρουσιάζοντας αυθεντικές γνώμες γλωσσολόγων, αρχαιολόγων, ιστορικών, ανθρωπολόγων, παλαιοντολόγων, ο κ. Κουνάδης κατέληξε σε κάποια άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα, όπως ότι το πρώτο αλφάβητο στον κόσμο είναι το Ελληνικό, του 8ου π.Χ. αι., αλλά και στο ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το Ελληνικό αλφάβητο είναι πολύ αρχαιότερο, αναγόμενο πιθανότατα στα χρόνια του Τρωικού πολέμου, πολύ δε πιθανότερο είναι, τα ομηρικά έπη να είχαν παραδοθεί γραπτά. 
Καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Κουνάδης ανέφερε χαρακτηριστικά πως, «η Ελληνική γλώσσα, φαινόμενο συνέχειας και ακτινοβολίας εξακολουθεί να είναι αντικείμενο θαυμασμού και σπουδής από κορυφαίους γλωσσολόγους, ελληνιστές και διανοουμένους» καθώς, «έχει θέσει ανεξίτηλη την σφραγίδα της σ’ όλες της δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες που θεωρούνται ημιελληνικές ή κρυπτοελληνικές», οδηγώντας στο τελικό συμπέρασμα πως, «η Ελληνική είναι η τελειότερη γλώσσα του κόσμου. Πράγματι, η Ελληνική γλώσσα, γραπτή και προφορική, αποτελεί επίτευγμα του ανθρωπίνου πνεύματος ανυπερβλήτου τελειότητος». 
Κατά το κλείσιμο της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου και Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Αμφιλόχιος, αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τον ομιλητή, τόνισε πως η σύζευξη Ελληνισμού και Χριστιανισμού αποτελούν ένα μυστήριο και ένα θαύμα που δημιούργησε έναν νέο κόσμο, υπογραμμίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού Πολιτισμού: τη θεοκεντρικότητα, την ανθρωποκεντρικότητα, τη φιλοσοφία και τον σεβασμό προς την ετερότητα του άλλου. 
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι των Αρχών του τόπου, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ο πρ. Πρύτανης κ. Βασίλειος Διγαλάκης, ο Αντιπρύτανης κ. Μιχαήλ Λαγουδάκης, μέλη του ΔΣ της ΟΑΚ, Εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και μαθητές των Σχολείων των Επαρχιών Κισάμου και Σελίνου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ