14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΡΟΣΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ

Σύμφωνα με τον δημοσιογραφικό ιστότοπο της Ρωσίας Kommersant και πολλά εκ των ουκρανικών ΜΜΕ, το σώμα του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας έχει ήδη διχασθεί, παρά το ότι δείχνει σταθερό και ενωμένο υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο και τον Πατριάρχη Κύριλλο. Σε τούτο συνετέλεσε καθοριστικά, αφενός μεν η αστάθεια και ασυνέπεια στο πού και αν θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, αφετέρου δε η συνοδική απόφαση 82 Ιεραρχών, να εναντιωθούν αμέσως και ευθέως στον Οικουμενικό Πατριάρχη, παύοντας την ευχαριστιακή κοινωνία μαζί του και τη μνημόνευση του ονόματός του, στοιχούμενοι στη μαμά Ρωσία. Πολλοί λέγουν ότι με την κίνηση αυτή προσπάθησαν “να κάψουν τις γέφυρες”, αν υπήρχαν. 
Όμως, κατά τη μοιραία εκείνη σύναξη της 13ης Νοεμβρίου 2018, εντός των τειχών της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, εναντιώθηκε δημοσίως ο Μητροπολίτης Βίνιτσα και Μπάρ Συμεών, ο οποίος αργότερα (την ίδια μέρα) συναντήθηκε, μαζί με δύο άλλους συν-Ιεράρχες με τον Πρόεδρο Ποροσένκο, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του τόσο στην πρόσκληση του ηγέτη της χώρας, όσο και στην δημιουργία της νέας ενοποιημένης Εκκλησίας. 
Κατά τα ΜΜΕ, οι έτεροι δύο Ιεράρχες, που συνόδεψαν τον Συμεών στον Πρόεδρο, ήταν α) ο Μητροπολίτης Pereyaslav-Khmelnytsky και Vishnevsky Αλέξανδρος (Drabinko) και β) ο Αρχιεπίσκοπος Nova Kakhovka και Henichesk Φιλάρετος. 
Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο Μητροπολίτης Συμεών έφερε μαζί του στην ιστορική συνάντηση με τον Πρόεδρο, δεκαπέντε (15) πληρεξούσια ισάριθμων Ιεραρχών του εν Ουκρανία Πατριαρχείου Μόσχας. Είναι καταφανές ότι οι εν λόγω 15 Ιεράρχες δεν επιθυμούν να εκτεθούν προς το παρόν, αλλά και δεν θα παρουσιασθούν αυτοπροσώπως στο προετοιμαζόμενο Συμβούλιο Ενότητας. Τούτο σημαίνει ότι, σε λίγες ημέρες, στις 22 ή 21 Νοεμβρίου, εκεί που θα συναχθούν οι Αρχιερείς από τις επιθυμούσες ένωση εκκλησιαστικές παρατάξεις, θα φθάσει και ο Μητροπολίτης Βίνιτσα, κρατώντας και 15 πληρεξούσια κεκρυμμένων μέχρι τώρα Αρχιερέων, οι οποίοι θα παραστούν και θα ψηφίσουν δι’ εκείνου. «Κάθε επίσκοπος είναι ελεύθερος να ψηφίζει και να πηγαίνει όπου θέλει. Αυτή είναι η αρχή της ενότητας, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον 4ο αιώνα. Και τώρα θα ενεργήσουμε σύμφωνα με αυτό και θα μας καθοδηγήσει», διαρρέεται ότι ισχυρίζονται. ΄
Εν τω μεταξύ, χθες (15.11.2018) έγινε γνωστό ότι κάποιοι θερμόαιμοι πέταξαν κοκτέιλ μολότοφ στην θύρα του μνημειώδους Ναού του Αγίου Ανδρέου Κιέβου, του Ναού που παραχώρησε ο Ποροσένκο και η Βουλή της Ουκρανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για μόνιμη λειτουργική χρήση και στέγαση της Εξαρχίας του, ευγνωμονούντες για τη στοργικότητα της Μητρός Εκκλησίας προς την επί δεκαετίες μερισμένη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Οι ζημιές ήταν αμελητέες, αλλά το γεγονός ελέγχεται από τις ειδικές προς τούτο υπηρεσίες, οι οποίες άσκησαν δίωξη κατά παντός για «απόπειρα εκ προθέσεως καταστροφής ή ζημιάς σε περιουσία» και «παραβίαση της ισότητας των πολιτών με βάση τη φυλή τους, την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, την αναπηρία και άλλους λόγους», κατά τον ισχύοντα Ποινικό τον Κώδικα της Ουκρανίας. Οι ένοχοι απειλούνται με φυλάκιση έως δέκα χρόνια.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ